FOTO Cum arată închisorile din diferite colţuri ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Din ce în ce mai mulţi oameni ajung în spatele gratiilor. Conform Institutului pentru cercetarea politicilor privind infracţionalitatea, peste 10,35 de milioane de indivizi sunt reţinuţi în instituţii penitenciare în întreaga lume, în aşteptarea proceselor sau condamnaţi definitiv.

Comparativ cu anul 2000, numărul total de femei din puşcării a crescut cu aproximativ 50%, iar cel de bărbaţi cu 18%.

Însă numărul oamenilor încarceraţi variază considerabil, în funcţie de zona de pe glob. Spre exemplu, Statele Unite au 698 de puşcăriaşi la 100.000 de cetăţeni, pe când Danemarca are 61.

Şi există şi alte diferenţe. O persoană închisă într-un loc poate avea acces la instrumente muzicale sau jocuri video, dar în altul se poate certa pe o rolă de hârtie igienică, potrivit boredpanda.com 

Iată câteva închisori din diferite colţuri ale lumi, unde condiţiile variază în funcţie de anumiţi factori, cum ar fi economia, viziunea asupra infracţionalităţii sau chiar îmbătrânirea populaţiei. 

1. Aranjuez, Spania

Inchisori

Închisoarea Aranjuez din Spania permite părinţilor şi copiilor să stea cu membrii încarceraţi ai familiei. Cu personaje Disney desenate pe pereţi, o creşă şi un loc de joacă, scopul e să-i împiedice pe copii să realizeze, pentru cât mai mult timp posibil, că parintele lor se află în spatele gratiilor.

2.Luzira, Uganda

inchisori

În Luzira, prizonierii au mai multă responsabilitate decât în alte închisori similare din Marea Britanie sau SUA. Aceştia işi asumă responsabilitatea pentru menţinerea armoniei şi funcţionalităţii locurilor în care trăiesc, inclusiv prepararea şi distribuirea mâncării în cadrul închisorii. Este încurajat studiul şi mulţi bărbaţi învaţă sau predau tâmplărie. Actele de agresiune între oamenii închişi sunt foarte rare.

3. Bastoy, Norvegia

Bastoy Norvegia

Închisoarea Bastoy este cel mai mare penitenciar norvegian cu nivel scăzut de securitate. Este localizată pe insula Bastoy, în fiordul Oslo. Închisoarea foloseşte toată insula, dar partea nordică, din care face parte şi plaja Nordbukta este deschisă publicului. Penitenciarul este organizat ca o comunitate mică, cu aproximativ 80 de clădiri, drumuri, zone de plajă, teren de fotbal, teren agricol şi pădure. În afară de aceste elemente ce ţin de funcţionarea închisorii, există şi un magazin, o bibliotecă, un birou de informaţii, servicii de sănătate, biserică, şcoală, feribot şi un far care poate fi închiriat pentru mici întâlniri şi seminarii. Prizonierii, unii dintre ei criminali sau violatori, trăiesc în condiţii pe care mulţi le numesc „luxoase”

4.San Diego, Cartagena, Columbia

inchisoare san diego

Deţinutele din penitenciarul San Diego gustă libertatea în timpul nopţii, odată ce se transformă în bucătari, ospătari sau spălători de vase la „Interno”, un restaurant colorat, deschi în una din terasele acoperite ale închisorii. 25 din cele aproape 180 de deţinute au fost selectate să ia parte dintr-un program menit să ajute femeile care se apropie de încheierea timpului de ispăşire a pedepsei, pentru a le ajuta să facă mai uşor reintroducerea în societate. Femeile de la această închisoare cu grad minim de securitate au fost condamnate pentru infracţiuni precum furt, trafic de droguri sau şantaj.

5. Delfinul Negru, Federaţia rusă

Imagine indisponibilă

La faimoasa închisoare rusească „Delfinul negru”, aflată la graniţa cu Kazakhstan, deţinuţii împart camere mici de 15 metri pătraţi, aflate în spatele a trei seturi de uşi de oţel. Prizonierii de aici trăiesc în ceea ce se numeşte „celulă în celulă”, cu supraveghere 24/24. La „Delfinul Negru” se află cei mai duri infractori, inclusiv criminali în serie, canibali şi terorişti. Un reprezentant al închisorii a declarat pentru National Geographic, care a făcut un documentar despre închisoare, că prizonierii au omorât aproximativ 3.500 de oameni. Asta înseamnă o medie de cinci crime per deţinut.

6. Onomichi, Japonia

Imagine indisponibilă

Închisorile pentru oameni în vârstă au devenit din ce în ce mai comune în Japonia, dată fiind şi problema îmbătrânirii populaţiei. La închisoarea Onomichi, toţi deţinuţii sunt bătrâni. Aceştia au acces la mâncare adaptată nevoilor lor şi au diferite facilităţi, care îi ajută se facă faţă bătrâneţii. Îşi ocupă timpul liber cu tricotatul şi cusutul.

7. HMP Addiewell, Scoţia

Imagine indisponibilă

HMP Addiewell este o închisoare unde se învaţă, unde rezidenţii se pot raporta şi pot înţelege acţiunile care i-au adus în spatele gratiilor, prin activităţi cu scop. Aceste activităţi implică educaţia, consilierea şi munca. Alte elemente fundamentale care ajuta la procesul de reabilitare sunt natura şi contactul cu familia.

8. Penal De Ciudad Barrios, El Salvador

Imagine indisponibilă

Camerele acestei închisori au doar 3.5 metri lăţime şi 4.5 metri înălţime, dar aici sunt, de obicei, înghesuiţi mai mult de 30 de oameni. Iniţial, au fost construite pentru a servi reţinerilor pentru maximum 72 de ore, dar mulţi deţinuţi stau aici peste un an.

9.Maula, Malawi

Imagine indisponibilă

Penitenciarul Maula din Malawi este suprapopulat-în 2015, aproape 200 de oameni au fost îngrămădiţi într-o celulă destinată pentru 60 de deţinuţi. Prizonierii de aici, mulţi dintre ei imigranţi etiopieni, trebuie să împartă o toaletă cu 120 de persoane şi un robinet cu 900 de persoane. Ei primesc mâncare o singură dată pe zi, din cauza bugetului mic al Guvernului. Unul din puţinele avantaje pe care deţinuţii le au este că pot practica sport. Bărbaţilor le este permis să joace fotbal şi femeilor baschet.

10. San Quentin, SUA

Imagine indisponibilă

Penitenciarul de stat San Quentin este cea mai veche închisoare din California ( deschis în iulie 1852). Este o închisoare de maximă securitate, unde a fost încarcerat şi Charles Manson. Oamenii care sunt condamnaţi la moarte în California, trebuie, cu foarte puţine excepţii, să fie ţinuţi la San Quentin, până la data execuţiei lor. În 2005 a fost numită „cea mai populată antecameră a execuţiei din Statele Unite”. Numărul celor condamnaţi la moarte, începând cu decembrie 2015, este de 708 deţinuţi bărbaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite