În lume

articolul anterior articolul urmator

FOTO Furie la Ankara: Preşedinţia turcă promite că va lua măsuri juridice şi diplomatice împotriva Charlie Hebdo în cazul caricaturii cu Erdogan

79
28 Oct 2020 14:47:24
Autor: Ion Gaidau
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

Ankara va lua toate măsurile juridice şi diplomatice necesare ca reacţie la caricatura cu Recep Tayyip Erdogan publicată în revista satirică franceză Charlie Hebdo, a anunţat preşedinţia turcă, potrivit AFP.

„Poporul nostru nu trebuie să se îndoiască de faptul că vor fi făcuţi toţi paşii juridici şi diplomatici necesari privind respectiva caricatură. Bătălia noastră împotriva acestor măsuri nepoliticoase, rău-intenţionate şi jignitoare va continua până la final cu raţiune, dar şi cu fermitate”, a transmis biroul de presă al preşedinţiei turce.

La scurt timp după difuzarea acestui comunicat, Parchetul de la Ankara a anunţat lansarea unei anchete împotriva conducerii Charlie Hebdo.

Caticatura de pe coperta revistei satirice franceze îl arată pe preşedintele Turciei îmbrăcat în lenjerie albă, aşezat într-un fotoliu, ţinând într-o mână ceea ce pare o fi o doză de băutură şi cu cealaltă ridicând la spate vălul unei femei care poartă abaya (foto mai jos).

FOTO Twitter @Charlie_Hebdo_

Este o „caricatură abjectă” ce reflectă o „ostilitate împotriva turcilor şi islamului”, a denunţat Ankara.

Publicarea caricaturii survine după criticile dure şi necontrolate ale lui Recep Tayyip Erdogan la adresa omologului său francez Emmanuel Macron. La sfârşitul săptămânii trecute, liderul de la Ankara a recomandat un examen psihiatric pentru cel de la Elysee, iar luni a făcut apel la boicotarea produselor franceze.

Erdogan l-a acuzat totodată pe Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis caricaturile cu profetul Mahomed publicate de Charlie Hebdo.

Un profesor de lângă Paris a plătit cu propria viaţă pentru faptul că a prezentat aceste caricaturi în cadrul unei lecţii despre libertatea de exprimare. Ca reacţie la decapitarea lui Samuel Paty de către un terorist, preşedintele francez s-a pronunţat pentru apărarea libertăţii de exprimare, ceea ce a provocat un val de furie în lumea musulmană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

79 Comentarii

Stefan din Nord
28.10.2020, 14:54:58

Individul asta cu mentalitate primitiva de om al cavernelor crede ca Macron are puterea sa INTERZICA libertatea de exprimare si de informare din Franta Franta nu se intoarce cu 250 de ani in trecut .

+47 (51 voturi)
Lamuritorul
28.10.2020, 14:56:28

Va lua masuri juridice si diplomatice? Da' o UE (Uniunea Europeana) nu vrea?

+20 (20 voturi)
Lucifer
28.10.2020, 14:56:47

Ehe-he, poate Turcia atacă Franţa şi ocupă Parisul, cum au ocupat pe timpuri Bizanţul.....

0 (16 voturi)
Utilizator Adevărul
28.10.2020, 15:10:37

Comentariu considerat abuziv.

Yilmaz
28.10.2020, 15:17:44

Tare caricatura. Macron deghizat, se joaca in popoul gol pe langa castravetele intarit al lui Erdogan.

-23 (27 voturi)

Vezi toate comentariile (79)

Modifică Setările