În lume

articolul anterior articolul urmator

FOTO Un irlandez de 19 ani vânează lunetiştii lui Gaddafi în deşerturile Libiei

0
21 Aug 2011 13:06:35
Autor: adevarul

Are 19 ani, o şapcă de baseball pe cap şi un tricou pe care scrie "Just Do It". La prima vedere este un tânăr obişnuit, dar Tareg Gazel, originar din Irlanda de Nord, are o ocupaţie cu totul specială: capturează şi ucide lunetiştii regimului Gaddafi din deşerturile Libiei.

Tareg Gazel este originar din Irlanda de Nord, mama lui fiind născută la Belfast iar tatăl lui fiind originar din Libia. Până la 19 ani a avut viaţa clasică a unui adolescent dintr-un oraş european, cu şcoală, prieteni şi, bineînţeles, filme şi calculator. N-ar fi bănuit că peliculele de acţiune şi jocurile video l-ar putea ajuta vreodată într-o asemenea misiune.

Citeşte şi:
Ultima zi a lui Gaddafi ca lider al Libiei? Rebelii din opoziţie au luat cu asalt capitala Tripoli

Tânărul de 19 ani a plecat din Belfast pentru a se duce în deşerturile Libiei să lupte împotriva forţelor armate ale liderului Muammar Gaddafi, aflat la putere de 41 de ani. Când a fost realizat interviul de jurnaliştii AFP, el se află în apropiere de Zawiyah, un oraş situat la aproximativ 40 de kilometri de capitala de jure Tripoli, unde "vânează" lunetişti de-ai lui Gaddafi.

Tareg Gazel s-a alăturat rebelilor care au eliberat, vineri, Zawiyah. Însă, insurgenţii nu ştiau dacă toţi lunetiştii au fost eliminaţi în atac, aşa că el şi gruparea lui formată din alte opt persoane au rămas.

"Am ucis patru azi-noapte, iar doi în noaptea de dinainte", a povestit Gazel, citează AFP, în timp ce aştepta restul trupei cu lista privind localizarea lunetiştilor lui Gaddafi. Împreună cu alţi opt bărbaţi, el porneşte către localităţile unde află că au fost poziţionaţi lunetişti.


Click pentru a vedea GALERIE FOTO cu războiul din Libia

"Aflăm de la un informator că este un lunetist pe undeva şi ne mergem să vedem ce se întâmplă. Stăm câteva ore acolo supraveghind şi apoi trecem la acţiune", a explicat Tareg Gazel.

"Noaptea e mai uşor. Ataşam o lanternă de un câine şi îl punem să traverseze strada. Când vedem lumina laser de la arma lunetistului, ne dăm seama din ce direcţie provine. Aşa l-am prins pe ultimul. Sau alergăm noi înşine pe stradă pentru a atrage atenţia", a continuat tânărul irlandez de 19 ani, care a spus că cel mai mult au aşteptat opt ore pentru a prinde un lunetist.

"Nu suntem ofiţeri Seal (Marina Militară americană, n.r.) sau ceva de genul, suntem doar norocoşi", a recunoscut Gazel.

Iar norocul se trage dintr-o pasiune pe care o avea înainte să plece în Libia. "Mulţi dintre noi suntem vânători, ne pricepem la puşti", a spus tânărul profesionist în jocuri video. El a adăugat că majoritatea lunetiştilor ucişi de ei au fost împuşcaţi în cap sau în inimă.

"Acum două zile am prins o lunetistă nigeriană, care era excepţională. Am dus-o la o închisoare împreună cu alţi capturaţi. Nu ştiu unde a fost antrenată dar este foarte bună", a spus Gazel, care a explicat că mulţi inamici de-ai lor sunt mercenari străini pe care Muammar Gaddafi a trebuit să îi cumpere pentru că nu are susţinere de la propriul popor în urma domniei sale de 41 de ani.

El s-a oferit să îi ducă pe jurnaliştii AFP la prizonieri, dar le-a spus că nu au voie să-i fotografieze pentru că ar fi o încălcare a Convenţiei de la Geneva privind tratamentul aplicat victimelor de război.

Totodată, nici el nu s-a lăsat fotografiat pentru că încă mai are rude din partea tatălui în închisorile din Libia şi îi e teamă pentru vieţile lor. Nici de a lui nu este sigur, a mărturisit Tareg Gazel: "Am paşaport britanic dar asta nu valorează nimic aici".


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările