În lume

articolul anterior articolul urmator

FOTO Sfânta Sofia, un nou episod al luptei dintre creştini şi musulmani

14
13 Jul 2020 19:41:24
Autor: Ion Gaidau

Sfânta Sofia nu este o excepţie, şi alte lăcaşuri de cult fiind reconvertite de-a lungul istoriei în lupta dintre creştini şi musulmani.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul VI de către bizantini, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, oraşul aflat la încrucişarea Asiei cu Europa. După ce a găzduit încoronarea împăraţilor bizantini, catedrala a fost transformată în moschee odată cu cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453. În 1934, Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, a ales să o ofere „umanităţii” sub formă de muzeu. La 86 de ani distanţă, principalul contestatar al moştenirii sale laice, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan a decis să mai întoarcă o pagină a istoriei şi să o reconvertească în moschee, în ciuda criticilor interne şi internaţionale. Noul statut va fi pus în practică la 24 iulie.

Totuşi, nu este vorba de primul caz de reconvertire a unui lăcaş de cult. Din Orientul Mijlociu până în Spania, mai multe lăcaşuri de cult emblematice au fost supuse unor procese similare de-a lungul istoriei. Iată câteva exemple.

Moscheea-Catedrală din Cordoba (Andaluzia, Spania), înscrisă din 1984 în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost construită de emirii şi califii omeiazi între secolele XVIII şi XI pe locul unei bazilici creştine. Chiar şi aceasta din urmă a fost ridicată pe locul unui templu roman.

Moscheea-Catedrală din Cordoba FOTO Wikimedia Commons

Marea Moschee din Nablus (Cisiordania) era la origine o biserică, construită de împăratul Iustinian cel Mare în secolul VI. Transformată în moschee, ea a fost readusă la statutul de biserică de către cruciaţi. În 1186, ayubizii o convertesc din nou în moschee.

Marea Moschee din Nablus FOTO Tripadvisor

Moscheea Al-Omari din Beirut (Liban) a fost iniţial un templu roman, apoi o biserică a bizantinilor. După cuceririle islamice, ea a fost transformată în moschee şi numită după califul Umar Ibn al-Hattab. Cruciaţii au redat-o lumii ca biserică în stil roman, dar Saladin, primul lider al dinastiei ayubizilor, a făcut-o din nou moschee în 1187. A redevenit catedrală în 1197, un statut pe care l-a păstrat până 1291, când mamelucii au convertit-o definitiv în lăcaş de cult musulman.

Marea Moschee Al-Omari din Beirut FOTO Wikipedia

Erdogan, presat să revină asupra deciziei

Consiliul Mondial al Bisericilor i-a solicitat lui Erdogan să revină asupra deciziei, pe care Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, a numit-o „dezamăgitoare”.

Şi Papa Francisc s-a declarat duminică îndurerat de decizia preşedintelui turc de a transforma muzeul Hagia Sofia în moschee. „Gândurile mele se îndreaptă spre Istanbul. Mă gândesc la Sfânta Sofia şi sunt foarte îndurerat”, a rostit suveranul pontif în timpul discursului săptămânal de binecuvântare din Piaţa Sf. Petru din Roma.

Erdogan rămâne de neclintit, afirmând că Turcia şi-a exercitat dreptul de suveranitate transformând Sfânta Sofia în moschee şi va interpreta criticile aduse acestei mişcări drept un atac la independenţa ţării sale.

Dacă Statele Unite s-au declarat „dezamăgite” şi au cerut acces egal pentru toţi vizitatorii, Rusia nu se arată deranjată de decizia lui Erdogan. „Considerăm că este vorba de o afacere internă a Turciei şi nu trebuie să se amestecăm”, a declarat viceministrul rus de Externe Serghei Verşinin.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Utilizator Adevărul
13.07.2020, 20:11:13

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
13.07.2020, 21:41:19

Comentariu considerat abuziv.

Vasile Naftuli
13.07.2020, 22:58:59

Turcia lui Erdogan vrea sa fie centrul lumii musulmane.

Stih
14.07.2020, 00:01:11

"Dacă Statele Unite s-au declarat „dezamăgite” şi au cerut acces egal pentru toţi vizitatorii," Decat asa sa fie vizitata de toti criminalii americani si fara gen, mai bine moschee ca e loc mai curat

OmTacut
14.07.2020, 04:10:02

Crestinismul, ca religie, este in declin, pe cand islamul este in crestere.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările