FOTO VIDEO Cum a dat FBI o lovitură „Yahoo Boys“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olalekan Jacob Ponle

Mai mulţi escroci nigerini au fost prinşi şi extrădaţi în SUA, unde sunt acuzaţi de fraudă electronică şi de spălarea de bani obţinuţi din infracţiuni cibernetice. Bărbaţii, „Yahoo Boys“ ,  au căzut în plasa FBI după ce şi-au etalat pe Instagram bogăţia.

A doua zi după ce a împlinit 29 de ani, în mai, Olalekan Jacob Ponle a publicat pe contul său de Instagram o poză în care apare în faţa unui Lamborghini galben pe o stradă din Dubai, în Emiratele Arabe Unite. „Nu mai lăsa oamenii să te facă să te simţi vinovat pentru averea acumulată”, a scris tânărul nigerian în dreptul imaginii în care se afişează, pe lângă bolid, cu haine Gucci şi bijuterii de marcă. O lună mai târziu, Olalekan Jacob Ponle, alias „mrwoodbery” pe Instagram, a fost arestat, alături de alţi 11 africani, la cererea Statelor Unite. Un alt nume celebru din acest lot de arestaţi este Ramon Olorunwa Abbas, în vârstă de 37 de ani, alias „hushpuppi” pe Instagram.

Influencerii escroci

Abbas şi Ponle, adevăraţi influenceri, cu 2,5 milioane, respectiv 168 de mii de urmăritori pe Instagram, au fost extrădaţi deja în Statele Unite şi aduşi în faţa unui tribunal din Chicago (Illinois). Ei sunt acuzaţi de fraude cibernetice şi conspiraţie la fraude cibernetice soldate cu prejudicii în valoare de sute de milioane de dolari. Poliţia din Dubai a recuperat o parte din aceste pierderi: 40 milioane de dolari cash, 13 maşini de lux în valoare de 6,8 milioane de dolari, 21 de laptopuri şi 47 de telefoane mobile inteligente. 

De asemenea, a descoperit aproape două milioane de adrese de e-mail aparţinând victimelor escrocheriei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi nigerieni riscă până la 20 de ani de închisoare cu executare. Ar fi o cădere dramatică – de la apartamente, haine, maşini şi călătorii scumpe la o celulă întunecată şi împărţită cu alţi puşcăriaşi. Dar ar fi, în acelaşi timp, o cădere autoprovocată, prin afişarea fără nicio reţinere pe reţelele de socializare şi în public a unui stil luxos de viaţă susţinut din activităţi ilicite. 

Practic, Abbas şi Ponle s-au dat de gol singuri încercând să impresioneze lumea cu o avere obţinută în cel mai anonim mod posibil. „Este vorba de un anumit grad de aroganţă din partea lor să creadă că tacticile le-au fost anonime şi identităţile online au fost ţinute ascunse în timp ce au postat pe reţelele de socializare, fără nicio reţinere, despre bogăţiile lor”, a declarat procurorul american Glen Donath. Pe Instagram, „hushpuppi” se dădea drept dezvoltator imobiliar. Vorbea adesea despre „case”, iar anchetatorii au stabilit că se referea de fapt la conturi bancare „utilizate pentru a primi produsele unei stratageme frauduloase”.

Ramon Olorunwa Abbas

Yahoo Boys, tinerii străluciţi atraşi de mirajul banului făcut uşor

Potrivit procurorilor, Ramon Olorunwa Abbas este unul dintre liderii unei reţele globale de escrocherie online: Yahoo Boys. Originari în mare din Nigeria, „Yahoo Boys” sunt în general tineri inteligenţi şi descurcăreţi care manipulează în mediul obscur al internetului fie din dorinţa de a face rapid bani, fie împinşi de la spate de lipsa de oportunităţi pe piaţa muncii. Potrivit Biroului Federal de Investigaţii (FBI), se pricep la intruziuni informatice, la aranjarea cuvintelor, la scheme frauduloase şi la spălare de bani, făcând victime în lumea întreagă. 

Se bazează pe compromiterea adreselor de e-mail ale companiilor sau ale unor persoane bogate, după care se dau drept angajaţi legitimi şi storc „clientul”, adică victima, de bani, care apoi sunt făcuţi dispăruţi prin tot felul de scheme, de regulă fiind transformaţi în criptomonede. Acuzaţiile aduse lui Abbas sunt grave. Conform unei plângeri, el a participat la o schemă prin care un client al unei firme de avocatură din New York a fost păcălit şi deposedat de aproape un milion de dolari. 

La capătul înşelăciunii, victima a transmis online bani destinaţi unei refinanţări imobiliare într-un cont utilizat de Abbas şi alţi conspiratorii. Abbas este acuzat totodată că a provocat pierderi de 14,7 milioanede dolari unei instituţii financiare. În plus, el a conspirat la o tentativă de furt în valoare de 124 de milioane de dolari de la un club de fotbal din Anglia care evoluează în prezent în Premier League. FBI a obţinut acces la conturile sale pe Google, Apple iCloud, Instagram şi Snapchat, care conţin o sumedie de informaţii, de la paşapoartele folosite, la comunicarea cu conspiratorii şi urme ale unor viramente bancare.

Aproximativ 90% din escrocheriile pe bază de compromitere a e-mailurilor sunt operate din Africa de Vest, potrivit unui studiu al societăţii americane de securitate cibernetiocă Agari.

Olalekan Jacob Ponle

Mărturia unui Yahoo Boys

Jurnalista Olivia Ndubuisi, de la ZAM Magazine, a reuşit să se infiltreze într-o celulă Yahoo Boys din Enugu, un oraş de peste 700.000 de locuitori din sud-estul Nigeriei. Un „Yahoo Boys” nu acţionează singur. Pentru o înşelătorie de succes, el are nevoie de tovarăşi de drum în jurul său. Aceştia sunt falsificatorul de acte, „telefonistul”, priceputul în operaţiuni bancare, expertul tehnic şi comunicatorul. Atragerea unor persoane cu astfel de aptitudini nu este niciodată o problemă, pentru că frauda aduce mulţi bani şi face loc pentru toată lumea. O întreagă clădire nouă din Enugu este folosită de escroci pentru a-şi desfăşura operaţiunile în lumea întreagă. În această clădire, escrocii se numesc „oameni de afaceri”, victimele lor sunt menţionate drept „clienţi”, iar angajaţii îşi joacă rolul în funcţie de schema frauduloasă implementată.

Okechukwu Nnadi tocmai a convins o poloneză să-i vireze bani în promisiunea unei întâlniri amoroase. Acum se concentrează pe următoarele victime, din Lituania şi Malaysia. El spune că a fi escroc nu este cea mai bună alegere pentru un tânăr nigerian, dar acest lucru se poate întâmpla într-o zi în lipsa unor oportunităţi de angajare. „Depinde cât de disperat eşti”, spune el. Şi apoi, recunoaşte Nnadi, escrocheria este până la urmă mai profitabilă decât un loc de muncă stabil şi cinstit în Nigeria, unde salariile sunt mici în comparaţie cu nevoile sau aspiraţiile unui tânăr. „Cât timp trebuie să lucrezi în serviciul public ca să ai o maşină ca a mea?”, se întreabă Nnadi, care conduce un Lexus LX 330 pe străzile prăfuite din Enugu. El dă de înţeles că se simte în elementul său furând de la oameni pe care nu îi vede niciodată şi că nu ar lucra niciodată pentru stat, pentru că nu reprezintă un mediu atractiv pentru el.

Ramon Olorunwa Abbas

Victime indirecte

Moe Odele, un avocat din Washington originar din Nigeria, găseşte frustrantă această situaţie, care până la urmă strică imaginea ţării sale. „Eşecurile sistemice i-au determinat pe tinerii nigerieni strălucitori să se dedea escrocheriilor”, acuză el.

Pe de altă parte, cei care încearcă să facă un ban cinstit în Nigeria se simt victime indirecte. „Multe întreprinderi străine nu livrează în Nigeria, multe platforme de plăţi nu acceptă plăţi din parte noastră”, afirmă Ayo Bankole Akintujoye, fondatorul unui start-up în domeniul IT.

În raportul pe 2019 privind criminalitatea cibernetică, FBI enumeră 460.000 de plângeri, cu pierderi în valoare de 3,5 miliarde de dolari, dintre care doar 10% au fost recuperate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite