Fotografia care ilustrează perfect atmosfera de la summit-ul G7. Unitatea statelor puternic industrializate, spulberată de Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fotografie de la summit-ul G7 publicată de cancelarul german Angela Merkel a declanşat dezbateri aprinse în mass-media şi pe Twitter. Expresia feţelor personajelor din acestă poză spune multe despre atmosfera din timpul reuniunii.

Intitulată „o întâlnire spontană între două şedinţe de lucru“, această fotografie postată pe pagina de Twitter a cancelarului german îi infăţuşează pe Angela Merkel care îl urmăreşte aspru pe preşedintele american,  înconjuraţi de alţi lideri mondiali, inclusiv Emmanuel Macron şi Shinzo Abe, care stau cu mâinile încrucişate.

Potrivit revistei „Time“, această fotografie ilustrează perfect atmosfera care a domnit în timpul summitului G7. Potrivit publicaţiei, preşedintele american arată „slab“ şi „defensiv“, în timp ce ceilalţi lideri par a fi nefericiţi de prezenţa şi poziţia sa.

USA Today, de asemenea, scrie că acest instantaneu sumarizează summitul care a avut loc pe 8 şi 9 iunie în Canada. Utilizatorii de internet s-au intrecut şi ei in a explica fotografia. Unii susţin că Donald Trump este cel care arată cel mai puternic , alţii că ar fi în defensivă. „Văd un patron înconjurat de angajaţi care îi raportează despre activităţile lor“, scrie un internaut.

Preşedintele Donald Trump a spulberat sâmbătă eforturile de unitate ale G7, după ce s-a supărat pe premierul canadian Justin Trudeau şi a anunţat că se va retrage din organizaţie, anunţând că ar putea dubla tarifele pentru industria auto, realatează Reuters.

Trump a avansat posibilitatea ca Statele Unite să se retragă din Grupul celor Şapte, anunţ care a spulberat ceea ce părea a fi un consens fragil asupra disputei comerciale dintre Washington şi aliaţii săi de top. 

„Premierul Justin Trudeau din Canada s-a arătat calm în timpul întâlnirilor noastre G7, doar pentru a da, după plecarea mea, o declaraţie spunând că <<tarifele americane reprezintă un fel de insultă>> şi că <<nu se vor lăsa atacaţi>>. Foarte necinstat şi slab, însă tarifele noastre reprezintă un răspuns la cele de 270% pentru produsele lactate! Impuse de către el”, a declarat preşedintele Statelor Unite într-un mesaj pe Twitter. 

În cadrul conferinţei sale de presă, Trudeau a vorbit despre represaliile pe care Canada le-ar putea lua luna viitoare, ca răspuns la decizia preşedintelui Trump de a aplica taxe vamale suplimentare asupra importurilor de oţel şi aluminiu din Canada, Mexic şi Uniunea Europeană. 

„Prim-ministrul nu a spus nimic din ce nu a mai menţionat anterior- atât în declaraţiile sale publice, cât şi în conversaţii private cu preşedintele”, a replicat biroul de presă al premierului canadian. 

În contextul în care Uniunea Europeană, Japonia şi Canada au formulat obiecţii faţă de taxele vamale impuse recent de Donald Trump la importurile de oţel şi aluminiu şi au ameninţat cu măsuri de retorsiune, preşedintele SUA a discutat individual cu liderii statelor din Grupul G7, argumentând că Statele Unite sunt tratate inadecvat, prin impunerea de bariere comerciale sau prin nerespectarea angajamentelor de securitate, a declarat un oficial european. Trump a atras atenţia că Washingtonul va riposta la eventuale contramăsuri comerciale aplicate de parteneri.

Palatul Elysée: Cooperarea internaţională nu poate depinde de furii

Cooperarea internaţională nu poate depinde de furii", a transmis duminică preşedinţia franceză, denunţând "incoerenţa" şi "inconsistenţa" după schimbarea de poziţie a preşedintelui american Donald Trump privind declaraţia finală a Summitului G7, relatează AFP.

"Am petrecut două zile încercând să avem o text şi angajamente. Noi le menţinem, iar oricine le părăseşte întorcând spatele îşi arată incoerenţa şi inconsistenţa", a precizat Palatul Elysée într-o declaraţie. "Cooperarea internaţională nu poate depinde de furii", se mai arată în declaraţie.

"Să fim serioşi şi demni de popoarele noastre. Ne asumăm angajamente şi le menţinem", adaugă preşedinţia franceză.

"Franţa şi Europa îşi menţin sprijinul pentru acest comunicat, aşa cum sperăm şi în legătură cu toţi membrii semnatari", concluzionează preşedinţia.

Această reacţie survine la câteva ore după două postări pe Twitter ale preşedintelui american, publicate când el şi ceilalţi participanţi la summit părăsiseră deja locul reuniunii, La Malabie (Canada), în care el se desolidarizează, spre surpriza generală, de comunicatul final negociat intens de G7 (SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia).
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite