În lume

articolul anterior articolul urmator

Frontiera clasică a Imperiului Roman de-a lungul Dunării a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO

7
1 Aug 2021 11:18:55
Autor: Viorica Marin
Zidul lui Hadrian
Zidul lui Hadrian

Frontiera clasică a Imperiului Roman de-a lungul Dunării a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, vineri, în cadrul celei de-a 44-a sesiuni a comitetului agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), reuniune ce se desfăşoară în această perioadă în oraşul Fuzhou din China, informează DPA.

Maria Boehmer, şefa comitetului german UNESCO, s-a arătat încântată de această înscriere. „Dunărea nu a fost doar o graniţă naturală pentru romani, ci şi o legătură importantă pentru bunuri şi, mai ales, pentru idei”, a declarat ea.
 
Hotărârea cu privire la limesul dunărean a fost amânată după ce Ungaria s-a retras, cu puţin timp înainte de decizia aşteptată luni, din dosarul depus în comun de Germania, Austria şi Slovacia. Comitetul UNESCO a numit ulterior un grup de lucru pentru examinarea solicitării.
 
Limesul se întinde din Marea Britanie, prin centrul şi estul Europei şi Orientul Mijlociu până în Africa de Nord.
 
Scopul final este ca toţi cei 6.000 de kilometri să obţină statutul de sit înscris pe Lista Patrimoniul Mondial, notează dpa, preluată de agerpres.ro.
 
Cea mai recentă decizie nu vizează întregul parcurs al limesului dunărean, care continuă spre est, prin Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România, unde cererile pentru obţinerea statutului de sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO sunt în curs de examinare.
 
Marţi, UNESCO a acordat statutul de sit înscris pe Lista Patrimoniului Mondial pentru secţiunea „Lower Germanic Limes”, care se întinde de la Marea Nordului şi trece prin Ţările de Jos şi Germania.
 
Secţiunile britanice de-a lungul Zidului lui Hadrian şi Zidului lui Antoninus au obţinut această recunoaştere în 1987, respectiv 2008, iar partea superioară, „Upper Germanic-Rhaetian Limes” a fost înscrisă în 2005.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

ovidiu 19
1.08.2021, 12:26:43

Uite. Nu suntem chiar talibani...

-7 (9 voturi)
a4
1.08.2021, 13:41:29

voi santeti romanii care au construit limesul nu au fost talibani .ei gandeau voi "stati" :)

-7 (9 voturi)
Colb
1.08.2021, 13:57:59

Se pare ca romanii sunt pe cale sa fie exclusi in afara Limesului acest cuvand atat de romanesc . Sa fie oare romanii declarati Barbari de insasi UNESCO ?

+1 (1 vot)
dumitru lazar
1.08.2021, 14:15:17

veorico , pai daca vorbesti despre romani ( adica DACI&latini , oarecum de la Roma ) , lasa zidul lui Hadrian pentru scotieni , pe care unii ii considera urmasi ai dacilor .

-10 (10 voturi)
Colb
1.08.2021, 14:28:19

Cred ca mai important e de dedus ca englezii sunt romani , adica scotieni romanizati prin metoda sexuala .

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările