În lume

articolul anterior articolul urmator

Generalul Cavoli a preluat postul de Comandant Suprem al Forţelor Aliate în Europa

0
4 Jul 2022 16:04:35
Autor: Ion Gaidau
Christopher G. Cavoli FOTO EPA-EFE
Christopher G. Cavoli FOTO EPA-EFE

Generalul american Christopher G. Cavoli a preluat luni postul de Comandant Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR). Ceremonia a avut loc la cartierul general militar aliat (SHAPE) de la Mons, Belgia.

„Ni te alături nouă într-un moment decisiv pentru securitate transatlantică, marcat prin competiţia strategică în creştere şi revenirea războiului brutal în Europa”, i-a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, lui Cavoli în timpul ceremoniei.
 
Totodată, Stoltenberg a subliniat că Alianţa se „pregăteşte să dea bun venit” Finlandei şi Suediei.
 
Christopher G. Cavoli îl înlocuieşte în post pe un alt general american, Tod D. Wolters. 
 
Stoltenberg a menţionat legăturile lui Cavoli cu Europa. Fiu al unui ofiţer italiano-american, Christopher G. Cavoli s-a născut în plin război rece la Würzburg, în Germania de Vest, şi a crescut în baze militare. Pe lângă engleză, vorbeşte limbile franceză, italiană şi rusă.
 
Este absolvent al Universităţii Princeton, căsătorit şi tată a doi copii. A avut misiuni în timpul războiului din Golf şi în mai multe rânduri în Afganistan. 
 
Şeful militar al NATO este mereu un ofiţer american, întrucât Europa îl desemnează pe secretarul general al Alianţei.
 
Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR) este unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO. Adjunctul său este un ofiţer european.
 
Fostul preşedinte american al SUA Dwight D. Eisenhower a fost primul care şi-a asumat această comandă, până în 1952. SACEUR este responsabil de comandamentul general al operaţiunilor militare ale NATO şi conduce planificarea militară a operaţiunilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările