Generaţia „restricţiilor“. Criza Covid-19 a lovit puternic tinerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra generaţie este afectată în mod disproporţionat de criza coronavirusului şi ar putea deveni ceea ce raportul numeşte o „generaţie a restricţiilor”. Înainte de criză, mai mult de 40% dintre tineri lucrau în sectoare care acum sunt puternic afectate, precum turismul, serviciile alimentare şi vânzarea cu amănuntul, se arată într-un nou raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

La nivel mondial, de la începutul pandemiei Covid-19 şi până în prezent, unul din cinci tineri au încetat să lucreze, în timp ce cei care şi-au păstrat locul de muncă sunt supuşi unei reduceri de 23% a programului de lucru, informează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) într-un raport publicat recent. 

Prin urmare, coronavirusul afectează în mod disproporţionat tinerii, în rândul cărora, începând din luna februarie s-a înregistrat o creştere masivă şi rapidă a şomajului. Organizaţia Internaţională a Muncii mai avertizează, şi că, în rândul tinerilor, aceste statistici dramatice privesc în principal femeile.

Agenţia ONU avertizează că există un risc că tinerii ar putea să rămână marcaţi pentru întreaga lor viaţă de muncă.

Raportul arată că femeile tinere au fost lovite în special de creşterea şomajului, scrie  Tinerii au fost afectaţi de ceea ce raportul numeşte „un triplu şoc”.

Virusul distruge locurile de muncă, perturbă educaţia şi instruirea şi pune obstacole în calea celor care vor să înceapă munca sau să îşi schimbe locul de muncă.

Unul din cinci lucrători şi-a încetat activitatea de la debutul pandemiei. Printre cei care au rămas la muncă, timpul lucrat a scăzut cu aproape un sfert.

Înainte de criză, mai mult de 40% dintre tineri lucrau în sectoare care acum sunt puternic afectate, precum turismul, serviciile alimentare şi vânzarea cu amănuntul.

Trei sferturi tineri lucrau fără contract şi, prin urmare, aveau o protecţie minimă în cazul pierderii locului de muncă. În Africa, procentul acestora este mai mare de 90%.

OIM spune că educaţia şi formarea profesională, inclusiv programele „la locul de muncă” au fost masiv perturbate. O mare parte din pregătire se face acum la distanţă, online, dar OIM spune că puţine ţări cu venituri mici au reuşit să facă această tranziţie.

Agenţia solicită intervenţia guvernelor pentru a garanta ocuparea forţei de muncă şi formarea tinerilor din ţările cu venituri mici şi medii.

Pe scară globală, pe lângă problemele de muncă pe care le-a creat tinerilor, pandemia a întrerupt şi cursurile de educaţie şi formare, o adevărată problemă pentru cei care doresc să intre pe piaţa muncii sau să îşi schimbe locul de muncă. În 2019, rata şomajului în rândul tinerilor a fost de 13,6%, mai mare decât cea a oricărui alt grup. La nivel mondial, există aproximativ 267 de milioane, adică unul din cinci, de tineri care nu lucrează, nu studiază şi nu participă la cursuri de formare.

"Criza economică Covid-19 afectează tinerii, în special femeile, mai mult şi mai rapid decât oricare alt grup de lucrători. Dacă nu luăm măsuri semnificative şi imediate pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, consecinţele acestei pandemii ar putea dura zeci de ani. Dacă talentul şi energia tinerilor sunt irosite din cauza lipsei de oportunităţi sau abilităţi, viitorul nostru, al tuturor va avea de suferit şi va fi mult mai greu să reconstruim o economie mai durabilă după coronavirus", explică Guy Ryder, director general al OIM.

Prin urmare, este o nevoie urgentă de a promova pe scară largă politici pentru sprijinirea tinerilor, inclusiv a programelor de angajare şi formare cu spectru larg în ţările dezvoltate şi a programelor de lucru în economiile cu venituri mici şi medii. De asemenea, ar trebui implementate măsuri pentru crearea unor locuri de muncă sigure şi ar trebui intensificat procesul de urmărire a infecţiilor, pentru a atenua impactul pandemiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite