În lume

articolul urmator

Geopolitica vaccinurilor: Cazul Sputnik V

21
19 Apr 2021 01:12:00
Răzvan Munteanu
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Virusul SARS Cov-2 a angrenat statele într-o luptă acerbă pentru soluţionarea pandemiei. Fondurile de investiţii alocate, avansul ştiinţific sau cooperarea internaţională au fost motoarele care au stat la baza elaborării primelor vaccinuri, creând perspectiva soluţionării celei mai complexe crize pe care generaţia noastră a întâlnit-o până acum.

Obţinerea vaccinurilor, fie că este vorba despre celea dezvoltate de către Occident, Rusia ori Republica Populară Chineză a condus către o nouă componentă a capacităţii de proiecţie a puterii acestora. În acest context, Rusia ţinteste în mod direct Ucraina, cu atât mai mult cu cât se foloseşte de noul cadru legislativ de la Kiev prin care se interzice achiziţionarea oricăror tipuri de produse din “statul agresor”.

Astfel, propaganda rusă a lansat o serie de narative în care acuză leadershipul ucrainean fie de fascism fie de genocid, întrucât Kievul refuză achiziţionarea Sputink V. Totodată, oficialii ruşi au lansat o amplă campanie de dezinformare prin intermediul mediei afiliate Kremlinului, unde se susţine că “birocraţii occidentali” urmăresc discreditarea vaccinului rusesc.

În calitate de membru al Guvernului, mă voi opune, chiar dacă este eficient (…) Rusia nu îşi face griji faţă de sănătatea ucrainenilor, ea este preocupată să-şi impună propaganda şi ideologia - Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe.

Cu toate acestea, pe fondul temerilor accentuate sau a unor dosare politice bilaterale, unele state europene au achiziţionat Sputnik V, dar problemele şi semnele de îndoială nu au întârziat să apară. Slovacia a importat 200.000 doze ale vaccinului rusesc şi spre deosebire de Ungaria nu a început utilizarea directă a acestuia, ci a realizat un studiu la nivelul organismelor de specialitate internă, constatând că dozele livrate de Federaţia Rusă diferă de produsul trimis de Moscova pentru a fi evaluat de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Mai mult, Institutul slovac pentru Controlul Medicamentelor a afirmat că nu a primit suficiente informaţii din partea omologilor ruşi, iar vaccinurile primite “par să aibă doar numele în comun” cu mostrele trimise de ruşi la EMA.

Deşi Sputnik V se află de aproximativ o lună în laboratoarele de testare ale EMA, există numeroase întrebări, inclusiv în Federaţia Rusă, privind deficienţele metodologice, analiza datelor ori capacitatea reală de producere calitativă a vaccinului la o scară ridicată. Temerile sunt cu atât mai mari cu cât amintirea dezastrului de la Cernobîl este încă prezentă în mentalul colectiv, dezastru ce s-a datorat modului sovietic deficitar de gestionare al unor dosare critice. Chiar unii oficiali ruşi s-au arătat îngrijoraţi de eficienţa Sputnik V, lăsând să se înţeleagă că vaccinarea în masă ar putea conduce către o catastrofă internă.

Mâna întinsă de Berlin

De cealaltă parte, pentru Kremlin, Sputnik V se aşteaptă a fi un element de consolidare al prestigiului intern, acolo unde popularitatea lui Putin este în scădere, dar şi extern, în special în spaţiul CSI, precum şi în relaţia cu Occidentul.

Însăşi denumirea vaccinului, care face trimitere către primul satelit trimis de către omenire în spaţiu arată ambiţiile Rusiei de pionerat în gestionarea pandemiei. Unele voci susţin chiar că V-ul ce însoţeşte Sputnik nu face trimitere la termenul de vaccin cât mai degrabă la cel de victorie, lait motiv al actualului discurs politic rus.

Cu toate acestea, Sputnik V poate fi instrumentalizat pentru intrarea Rusiei pe uşa din faţă a scenei politice europene. După refuzul Institutului Pasteur din Franţa de a oferi asistenţă tehnică vaccinului rusesc la EMA, Berlinul a dat curs acestei iniţiative, venite în special mai degrabă ca urmare a unor interese bilaterale, în speţă gazeoductul Nord Stream II.

Cu toate acestea, o serie de întrebări rămân în vigoare, în special în privinţa mostrelor trimise către EMA, a metodologiei şi datelor de cercetare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Utilizator Adevărul
19.04.2021, 03:18:30

Comentariu considerat abuziv.

OmTacut2 มวยโบราณ
19.04.2021, 04:29:07

Ce se întâmpla dom'le, nu se poate scrie o analiza echilibrata, nepărtinitoare despre acest "faimos" vaccin rusesc? De ce nu se poate face o analiza comparativa intre vaccinurile Pfizer/BioNtech, Moderna si Sputnik? "După refuzul Institutului Pasteur din Franţa de a oferi asistenţă tehnică vaccinului rusesc la EMA"? De ce nu spuneti ca Institutului Pasteur din Franţa a eșuat in crearea unui vaccin contra SARS CoV 2 si ca , in schimb, Cuba, o tara extrem de saraca, a reusist acest tur de forta? De ce nu spuneți ca 50 de state au făcut comenzi pentru acest vaccin? "Russia sold 100 million doses of the coronavirus (COVID-19) vaccine Sputnik V to India, which was also among the countries that produced it on its territory. In total, four Indian companies planned to produce 852 million doses of Sputnik V in 2021. Furthermore, Mexico was to import 7.4 million doses between February and April 2021, with more doses to be delivered in May. Sputnik V was authorized in 60 countries worldwide as of April 13, 2021. Russia applied for the vaccine approval in the European Union in January, while several EU countries approved its use earlier, such as Hungary or Slovakia. Russia's first vaccine against COVID-19 In August 2020, Russia registered Sputnik V, the world’s first approved vaccine against COVID-19, which was developed at Gamaleya Research Institute in Moscow. After the third phase of clinical trials, the vaccine's effectiveness was measured at 91.6 percent. The mass vaccination in Russia started in January 2021. In December 2020, 30 percent of Russians would get vaccinated against COVID-19 with Sputnik V. Will Sputnik V be available abroad? In total, over 50 countries worldwide placed orders for Sputnik V from Russia. As of January 2021, The vaccine was used for vaccination in Russia, Belarus, Serbia. In October 2020, Russia applied for prequalification of Sputnik V at the WHO to speed up its availability worldwide. Other countries that would produce the vaccine, such as Brazil, China, India, or the Republic of Korea, would also sell it abroad. Among several countries surveyed in November 2020, the highest level of awareness about Sputnik V was recorded in Mexico." Link: https://www.statista.com/statistics/1123927/sputnik-v-exports-from-russia-by-country/ "Fact check: How effective is the Sputnik V coronavirus vaccine?" Link: https://www.dw.com/en/is-sputnik-v-vaccine-safe/a-57219314

+9 (23 voturi)
gyll
19.04.2021, 07:39:19

Uite, dă o fugă, dacă nu în Rusia, până în Ungaria și roagă-l pe Victoraș Orban să te vaccinez cu Sputnik. Să fii un exemplu de bună practică.

+9 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
19.04.2021, 05:29:45

Comentariu considerat abuziv.

gyll
19.04.2021, 07:41:32

Nu știam cât de norocoși suntem că te avem pe aici să ne deschizi ochii. Altfel, muream orbi și proști. Norocul nostru ești tu.

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările