În lume

articolul anterior articolul urmator

George Soros, despre consecinţele invaziei ruse a Ucrainei: „E posibil ca civilizaţia să nu supravieţuiască”

23
24 May 2022 22:06:18
Autor: Cristina Ene
George Soros FOTO EPA-EFE
George Soros FOTO EPA-EFE

Miliardarul şi filantropul de origine maghiară George Soros a observat marţi la Forumul Economic Mondial de la Davos că invazia rusă a Ucrainei a zguduit Europa şi ar putea fi începutul unui al treilea război mondial, relatează Bloomberg.

„Toate celelalte probleme ce reprezintă preocupări pentru umanitate - lupta pentru combaterea pandemiei şi a schimbărilor climatice, evitarea unui război nuclear, păstrarea instituţiilor globale- au trebuit să treacă în plan secund. De aceea spun că e posibil ca civilizaţia să nu supravieţuiască”, a spus marţi, la Forumul Economic de la Davos, George Soros, în vârstă de 91 de ani.
 
Soros, un supravieţuitor al Holocaustului, şi-a concentrat discursul asupra ascensiunii „regimurilor represive” conduse de preşedintele rus Vladimir Putin, respectiv preşedintele chinez Xi Jinping, numind Rusia şi China „cele mai mari ameninţări la adresa societăţii deschise”, concept pe care îl promovează prin intermediul fundaţiilor sale.
 
Cei doi lideri au făcut „greşeli năucitoare”, a remarcat Soros.
 
„Putin s-a aşteptat să fie primit cu braţele deschise în Ucraina, ca un eliberator; Xi Jinping continuă să adere la politica Zero COVID ce nu poate fi susţinută”, a spus miliardarul, subliniind că aceste carantine  continue din China vor perturba lanţurile de aprovizionare, creând riscul menţinerii inflaţiei la niveluri ridicate în toată lumea şi având potenţialul de a genera o depresie economică globală, relatează Bloomberg.

George Soros a făcut observaţii şi privind repercusiunile invaziei ruse în Ucraina asupra situaţiei politice şi economice din Europa.

„Invazia Ucrainei nu a venit de nicăieri. Lumea s-a angrenat tot mai mult într-o luptă între două sisteme de guvernare diametral opuse: societatea deschisă versus societatea închisă. Regimurile represive sunt în ascensiune, în timp ce societatea deschisă se află sub asediu.

Îi va lua mult timp să pună la punct toate detaliile, însă Europa pare să meargă în direcţia corectă. A răspuns invaziei asupra Ucrainei cu o mai mare promptitudine, unitate şi vigoare decât oricând în istoria sa.

Doar că dependenţa Europei de combustibili fosili rămâne excesivă, iar asta în special din cauza politicii mercantile urmate de fostul cancelar Angela Merkel. Ea a încheiat acorduri speciale cu Rusia pentru furnizarea de gaz şi a făcut din China cea mai mare piaţă de export a Germaniei. În acest fel, Germania a devenit cea mai performantă economie a Europei. Acum însă are de plătit un preţ greu. Economia Germaniei are nevoie de reorientare, iar asta va fi un proces de durată”, a spus Soros, citat de The Guardian.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

DAC120
24.05.2022, 22:20:43

Soros are dreptate ! Pentru ca Umanitatea sa supravietuiasca , trebuie starpite cancerele numite Rasia si China!

+5 (17 voturi)
Eosforfly Robert
24.05.2022, 22:39:02

Cancerul o data intrat in tine la revedere, asa si cu RUsia si China, slabe sanse sa scpai de ele.... Sunt luptatori de rang inalt care nu suporta ca USA sa fie Leul junglei , USA cu a lor democratie au nevoie de tari ca ROmania, de slugi care sa tina in gura toata viata

-12 (24 voturi)
relu de la prefectura
24.05.2022, 22:39:40

Ce te faci cand cancerul asta cuprinde o treime din populatia globului? Chiar peste jumatate daca punem la socoteala si India, care are deocamdata are o pozitie duplicitara. Dar eu observ altceva. Zice Soros ca "evitarea unui război nuclear, păstrarea instituţiilor globale au trebuit să treacă în plan secund". Adica pentru el nu evitarea razboiului nuclear e prima prioritate. Atunci ce? Ma intreb ce intelege el prin civilizatie.

+1 (7 voturi)
Verifica intotdeauna
24.05.2022, 22:43:00

Un om batran care vorbeste din experienta DAR care traieste in trecut!

-6 (10 voturi)
Gabor televizor
24.05.2022, 22:57:27

„E posibil ca civilizaţia să nu supravieţuiască”...mdaaa...dacă tu gyuribácsi te inchipui civilizaţie, sau mai degrabă cilivizaţie...atunci ai dreptate...nu vei supravieţui(apropo, norăta Maxwell Osborne ce mai face??)

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările