În lume

articolul anterior articolul urmator

Ghid de călătorie geopolitic (II) – o inovaţie geopolitică: CHINDIA

2
1 Jun 2015 14:32:24
Alexandru Cristian
Doua state o singura putere
Doua state o singura putere

Viitorul lumii ne poate oferi multiple surprize şi inovaţii geopolitice. Vă prezint CHINDIA. Un megastat al viitorului.

O nouă idee a încolţit în mintea analiştilor referitor la viitorul Asiei, o nouă entitate politică formată din China şi India, denumită pe scurt Chindia. În opinia lui Roberto Savio, această entitate poate fi posibilă dacă cele două state nu vor mai concura una împotriva celeilalte ci vor colabora, cea mai strânsă legătură a acestor ţări înregistrându-se la nivel economic.

Inversarea celor două economii este spectaculoasă. În anul 1975, economia indiană era mai puternică decât cea chineză cu 9%, în prezent aceasta reprezintă 40% din cea chineză. India a devenit o mare putere mondială în domeniul serviciilor, în special în cele de comunicaţii, în industria IT şi paradoxal este ţara cu numărul aproape cel mai mare din lume de ingineri şi oameni de ştiinţă, deşi populaţia analfabetă este uriaşă, după unele statistici 400-500 de milioane de oameni. În jurul anului 2025, alte estimări spun că în jurul anului 2039 China va fi cea mai mare putere a lumii, India va deveni şi ea o mare putere, soluţionându-şi disputele şi aplanând rivalitatea regională cele două state pot deveni o forţă redutabilă care poate destabiliza lumea occidentală condusă de S.U.A. Vizitând New Delhi Hu Jintao, preşedintele Chinei, a declarat că ambele state au obiective comune, în ceea ce priveşte viitorul relaţiilor internaţionale.

Cele două mari state asiatice susţin desecretizarea relaţiilor internaţionale, multipolaritatea şi creşterea puterii celor două state în lume. 

O astfel de entitate ar fi o uriaşă forţă politică, cu o populaţie de peste 2 miliarde de oameni, cu o economie puternică, solidă, o alianţă care ar putea schimba raporturile de putere în secolulul XXI dar şi în viitoarele secole.

Această posibilă entitate geopolitică este una interesantă, dar puţin probabilă. Între China şi India sunt mari diferenţe culturale, India este prin excelenţă duşmanul asiatic al Chinei, contenciosul frontalier durează de peste 50 de ani. Dacă s-ar constitui o astfel de entitate geopolitică, viitorul va fi cu siguranţă schimbat, iar secolul XXI va putea deveni secolul asiatic, iar rolul celor două ţări în BRICs se va schimba dramatic. 

      

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Stefanescu Marian
1.06.2015, 19:27:47

O ipoteză cam SF.Ar trebui să existe o cauză care să motiveze o astfel de alianţă.Ca părere,China şi India sunt destul de puternice fiecare în parte şi nu au nevoie de colaborări nici între ele,nici cu alţii.Dar o denumire există deja-Indochina din peninsula cu acelaşi nume,dar şi acolo sunt vreo 5-6 state fiecare cu orgoliile lui.Dar nu se ştie niciodată.

cooper sheldon
3.06.2015, 11:04:56

@Stefanescu Marian Exista multe denumiri pe lume. Indochina nu e tot una cu ce sugereaza autorul.