Ghid de călătorie geopolitic (II) – o inovaţie geopolitică: CHINDIA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doua state o singura putere
Doua state o singura putere

Viitorul lumii ne poate oferi multiple surprize şi inovaţii geopolitice. Vă prezint CHINDIA. Un megastat al viitorului.

O nouă idee a încolţit în mintea analiştilor referitor la viitorul Asiei, o nouă entitate politică formată din China şi India, denumită pe scurt Chindia. În opinia lui Roberto Savio, această entitate poate fi posibilă dacă cele două state nu vor mai concura una împotriva celeilalte ci vor colabora, cea mai strânsă legătură a acestor ţări înregistrându-se la nivel economic.

Inversarea celor două economii este spectaculoasă. În anul 1975, economia indiană era mai puternică decât cea chineză cu 9%, în prezent aceasta reprezintă 40% din cea chineză. India a devenit o mare putere mondială în domeniul serviciilor, în special în cele de comunicaţii, în industria IT şi paradoxal este ţara cu numărul aproape cel mai mare din lume de ingineri şi oameni de ştiinţă, deşi populaţia analfabetă este uriaşă, după unele statistici 400-500 de milioane de oameni. În jurul anului 2025, alte estimări spun că în jurul anului 2039 China va fi cea mai mare putere a lumii, India va deveni şi ea o mare putere, soluţionându-şi disputele şi aplanând rivalitatea regională cele două state pot deveni o forţă redutabilă care poate destabiliza lumea occidentală condusă de S.U.A. Vizitând New Delhi Hu Jintao, preşedintele Chinei, a declarat că ambele state au obiective comune, în ceea ce priveşte viitorul relaţiilor internaţionale.

Cele două mari state asiatice susţin desecretizarea relaţiilor internaţionale, multipolaritatea şi creşterea puterii celor două state în lume. 

O astfel de entitate ar fi o uriaşă forţă politică, cu o populaţie de peste 2 miliarde de oameni, cu o economie puternică, solidă, o alianţă care ar putea schimba raporturile de putere în secolulul XXI dar şi în viitoarele secole.

Această posibilă entitate geopolitică este una interesantă, dar puţin probabilă. Între China şi India sunt mari diferenţe culturale, India este prin excelenţă duşmanul asiatic al Chinei, contenciosul frontalier durează de peste 50 de ani. Dacă s-ar constitui o astfel de entitate geopolitică, viitorul va fi cu siguranţă schimbat, iar secolul XXI va putea deveni secolul asiatic, iar rolul celor două ţări în BRICs se va schimba dramatic. 

      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite