În lume

articolul anterior articolul urmator

Ghid de călătorie geopolitic. Introducere

1
9 Mar 2015 16:08:13
Alexandru Cristian

Lumea în care trăim este cuprinsă de transformări aparent inexplicabile, evenimente greu de prevăzut şi multe întrebări. Lumea evoluează către un viitor dual, o lume unită sau o lume fărâmiţată. Acest ghid de călătorie geopolitică este o călătorie în actuala lume.

Pentru a înţelege lumea în care trăim trebuie să învăţăm împreună care sunt principalele trăsături. O lume multipolară, apolară, unipolară. O lume globalizată, o lume glocalizată. Guvernanţă mondială planetară sau supranaţiuni unite într-o confederaţie. Puteri mari şi mici sau state punte şi state pivot. State amfibii sau puteri cosmice. Toate acestea le vom discuta în 20 de părţi.

Ce este geopolitica? Definirea geopolitcii este o provocare pentru toţi cei care o studiază. Este o ştiinţă sau un domeniu multidisciplinar? Este un curent de gândire sau o viziune asupra lumii?

Definiţia clasică a geopoliticii este; geopolitica este o ştiinţă politică ce studiază influenţa şi impactul factorilor geospaţiali asupra politicii statelor, politică internă şi externă,  dar şi asupra politicii internaţionale. O definiţie ce ne trimite cu gândul la geografia politică

Termenul a fost folosit pentru prima oară în anul 1899 de căre Rudolf  Kjéllen, un politolog suedez. Nu avem o dată certă  a apariţiei studiului geopoliticii, dar aceasta este într-o strânsă legătura cu fundamentarea geografiei politice, a doua jumătate a secolului XIX. Geografia politică a apărut din geografia umană, antropogeografia.

La începutul geopoliticii s-au remarcat trei mari şcoli de gândire. Şcoala germană ( F.Ratzel), şcoala anglo-americană ( A. T. Mahan, N. Spykamn-de origine olandeză) şi şcoala franceză ( P. Vidal de la Blache). În România în domeniul geopoliticii s-au remarcat Simion Mehedinţi, Ion Conea, Anton Golopenţia şi mai recent Ilie Bădescu, Dan Dungaciu şi Ionel Nicu Sava.

Geopolitica s-a dezvoltat şi a devenit un domeniu interconectat cu mai multe discipline geostrategia, geoeconomia,  geosofia dar şi altele.

Prima întrebare a blog seminarului este- Ce este geopolitica? Ştiinţă independentă sau domeniu-disciplină a unei ştiinţe.         

Dicţionar de termeni:

  • geosofia este ştiinţa care studiază spaţiul. Este un termen care nu s-a bucurat de o mare popularitate, a fost introdus de geograful rus Veniamin Semionov Tian-Şanski.
  • geostrategia- este o disciplină ce analizează climatul de securitate şi influenţele asupra acestuia. Influenţele de origine naturgeografică dar şi sociogeografică. De asemenea se ocupă şi de metamorfozele puterii.
  • geoeconomie- o disciplină de frontieră ce se ocupă cu relaţia dintre spaţiu-politică-economie. Poate fi folosit ca un sinonim al geografiei economice. Părintele termenului este Friedrich List, economist german.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Alexandru Cristian
12.03.2015, 17:02:02

Luni va aparea prima parte- Marile puteri-definitie si clasificare...