Google a publicat date care arată în ce măsură oamenii respectă măsurile de distanţare socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a făcut publice rapoarte despre deplasările utilizatorilor săi, în contextul în care împărtăşeşte o parte din aceste date cu autorităţile sanitare implicate în limitarea epidemiei de coronavirus.

Google a transmis că a oferit informaţii despre deplasările acelor utilizatori care au bifat permisiunea Istoric locaţii. Compania a precizat că utilizatorii nu pot fi identificaţi şi că nu sunt împărtăşite niciun fel de informaţii demografice precum vârstă, venituri şi altele, deşi specialiştii în boli infecţioase ar putea beneficia de acestea în deciziile asupra măsurilor de combatere a transmiterii virusului.

Rapoartele conţin date din 131 de ţări în care sunt impuse măsuri de izolare şi distanţare sociale şi oferă o perspectivă asupra gradului respectării lor raportat la deplasările făcute în centre comerciale, locuri de relaxare, magazine alimentare, staţii de tren şi autobuz, loc de muncă, parcuri.

Datele, care au cuprins săi perioada 16 februarie-29 martie, au fost corelate în cea mai mare parte cu severitatea epidemiei şi măsurile de limitare a mişcării impuse de autorităţi.

Cele mai drastice scăderi s-au înregistrat în Spania şi Italia - 94%, urmate de Marea Britanie, Franţa şi Filipine - 80%.

În SUA, unde măsurile au variat în funcţie de stat, ca şi în Australia, unde oamenii au profitat de vremea bună să meargă la plajă înainte de impunerea mai drastică a distanţării sociale, scăderile au fost mai puţin abrupte, de sub 50%.

Totuşi state foarte afectate precum New York au cunoscut o scădere foarte graduală până au ajuns în final la 62%. 

Prin contrast, Suedia şi Japonia, unde restricţiile privind deplasările nu sunt atât de dure, au cunoscut scăderi de doar o pătrime. Coreea de Sud a avut o scădere de doar 19%, în condiţiile în care a luat alte măsuri de combatere a epidemiei, care s-au dovedit eficiente.

Datele oferite de Google au suprins şi starea de spirit a populaţiei care, înainte de anunţarea unor distanţări sociale mai dure au împânzit parcurile, magazinele şi centrele comerciale.

China, Singapore şi Coreea de Sud folosesc aplicaţii de supraveghere a respectării carantinei, însă în ţările democratice acestea nu pot fi impuse populaţiei.

Google, care nu are acces în China şi Iran, a transmis că este deschis solicitărilor venite din alte ţări pentru a le include în rapoartele lor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite