Groenlanda se topește mai repede decât se credea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enorma calota de gheață din nordul Oceanului Atlantic ar putea dispărea mai ușor decât se credea până acum.

Cercătări recente, publicate în martie de revista americană „Nature Climate Change", arată faptul că punctul de topire a Groenlandei este de -16 grade Celsius, nu - 15, cum se știa până acum.

Relevanța acestei informații este dată de o altă descoperire la care oamenii de știință au ajuns în urmă cu puțin timp. Astfel, aceștia previzionează că odată începută topirea Groenlandei, procesul va deveni ireversibil, iar o viitoare coborâre a temperaturii globale nu va mai putea să influențeze fenomenul. 

„Chiar dacă topirea ghețarului va dura foarte mult, dispariția sau supraviețuirea ghețarului Groenlandei va fi decisă în următorul secol", a spus omul de știință Alex Robinson, citat de Los Angeles Times.

În ritm accelerat

O altă specificitate a topirii Groenlandei este ritmul accelerat în care se va produce: pe măsură ce gheața se va transforma în apă, altitudinea generală a banchizei va scădea, iar Groenlanda, în ansamblu, va fi expusă la niște temperaturi mai ridicate.

Cu cât insula se va micșora, cu atât va deveni mai vulnerabilă la razele soarelui.

Oceanul planetar va crește cu 7 metri

Calota de gheață a Groenlandei măsoară 2.400 de km, între cele mai îndepărtate extremități și are o grosime de circa de 1,6 km. Volumul de apă produs de topirea acestui enorm ghețar ar provoca ridicarea oceanului planetar cu șapte metri.
Aceasta nu ar fi, însă, singura consecință a diminuării sau dispariției ghețarului Groenlandei. Celelalte vor ține de modificarea climei de pe întreg pământul: insula influențează toate fenomenele meteo prin actuala sa formă și prin compoziția sa.

2.000 de ani, scenariu pesimist

Potrivit cercetătorilor, luând în calcul un scenariu optimist, în care încălzirea globală se oprește sau decurge foarte lent, Groenlanda s-ar putea topi în zeci de mii de ani. Într-un alt scenariu, însă - mai apropiat îngrijorărilor din ultima vreme - insula de gheață din nordul Atlanticului s-ar putea topi în 2.000 de ani. În această situație, 20% din volumul Groenlandei va dispărea în următorii cinci sute de ani. 

Important este că procesul va deveni ireversibil după ce 10% din insulă va apuca să se transforme în apă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite