Karim al-Nuri, purtătorul de cuvânt al brigăzii şiite Badr, a comparat incursiunea militară turcă în nordul Irakului cu acţiunile reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, avertizând că "toate opţiunile" sunt disponibile.
"Avem dreptul să ripostăm şi nu excludem niciun tip de ripostă până când turcii nu îşi vor învăţa lecţia. Visează să reinstaureze regimul otoman? Aceasta este o mare deziluzie şi vor plăti scump pentru aroganţă", a atras atenţia al-Nuri.
"Opţiunea militară este probabilă şi, peste câteva zile, am putea începe să lansăm operaţiuni împotriva intereslor turce, fie că este vorba de militari turci sau de alte obiective turce", a declarat Jafaar Hussaini, purtătorul de cuvânt al grupului şiit Kataib Hezbollah.
Guvernul irakian a cerut, marţi, Alianţei Nord-Atlantice să exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimişi în nordul Irakului, iar Rusia a catalogat drept "inacceptabilă" prezenţa contingentului turc, solicitând reuniune a Consiliului de Securitate ONU.
„Alianţa Nord-Atlantică trebuie să îşi exercite autoritatea pentru a îndemna Turcia să retragă imediat trupele de pe teritoriul irakian“, a declarat premierul Irakului, Haider al-Abadi. Haider al-Abadi a discutat prin telefon despre acest subiect cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, catalogând trimiterea militarilor turci drept o "încălcare a suveranităţii" irakiene.
Ankara a argumentat că a trimis trupe în nordul Irakului pentru antrenarea serviciilor de securitate locale. "Misiunile de instruire se desfăşoară cu aprobarea Ministerului irakian al Apărării", a afirmat premierul turc, Ahmet Davutoglu. Însă Administraţia de la Bagdad susţine că nu a fost informată despre aceste operaţiuni.
La rândul său, Rusia a cerut organizarea marţi seară a unei reuniuni "cu uşile închise" a Consiliului de Securitate ONU pe tema activităţilor militare desfăşurate de Turcia în Irak şi Siria. "Prezenţa ilegală a unor militari turci în Irak, în apropierea oraşului Mosul, reprezintă o sursă majoră de tensiuni", a transmis Ministerul rus de Externe. "Turcia a trimis trupe fără a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Considerăm această prezenţă militară drept inacceptabilă", a subliniat Moscova.
Turcia a trimis recent 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.
Relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera turco-siriană. Turcia a anunţat că nu va trimite militari suplimentari în nordul Irakului, explicând însă că nu intenţionează să retragă contingentul desfăşurat deja.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
22 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Se stringe latul. Daca si kurzii vor incepe niste actiuni sa vezi ce fug turcaflingii cu coada intre picioare. Nu erau destule armate in Iraq ?Mai trb. sa intre si osmanlaii ?
Cine spunea că Putin e "modest" în replica adresată turcaleților pentru uciderea pilotului și militarului? Iaca că Erdogan începe să simtă prețul prostiei și impertinenței
Bineînțeles că rusoadoratorii trăiesc pe altă planetă. Ăștia cred că Iranul sau Rusia sunt niște superputeri, iar turcii sunt niște amărâți, vai de capul lor. Acum că s-au sucit, iar turcii nu mai sunt băieți de treabă, au căzut în extrema cealaltă, pentru turci numai nasoale vor veni. Așa ceva! Turcii dintr-o dată au devenit ,,turcaleți” sau ,,turcaflingi”, alaltăieri erau niște băiețași. Deci lumea e văzută prin prisma relațiilor cu rușii, ești prieten cu ei, mai mult, ești un lingău, ești bravo, ești meseriaș, țară mișto, nu mai ești prieten cu rușii, devii nașpet, capeți porecle persiflatoare, vei avea mari probleme. Bineînțeles că nici în primul caz, nici în al doilea, legătura cu realitatea e omisă, ochelarii rusoadoratori te fac să interpretezi lumea prin alte criterii, nu ălea logice, firești.
Intrebarea este daca mai construim la Bucuresti "Marea Moscheie" dorita de Erdogan?
Din cațe știu eu , guvernul irakian este proamerican. Adică sunt pretini cu unchiul SAM. Aud ca avioane turcești au trecut granița și bombardează Irakul (kurzii de acolo) în Al Imadia, provincia Dahuk. Dinspre USA, NATO și UE se aude o liniște profunda pe aceasta tema. In alta ordine de idei,cutia neagra a avionului doborât de turci s-a recuperat și urmează a fi descifrata împreuna cu experți internaționali.
Vezi toate comentariile (22)