Grupări şiite ameninţă Turcia cu atacuri dacă nu se retrage din Irak, denunţând „aroganţa otomană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele irakiene în Irak
Forţele irakiene în Irak

Grupuri paramilitare şiite susţinute de Iran ameninţă că vor lansa atacuri împotriva Turciei dacă nu va retrage trupele de pe teritoriul Irakului, denunţând "aroganţa" de tip "otoman" a Ankarei, după expirarea termenului-limită de 48 de ore impus de Guvernul de la Bagdad.

Karim al-Nuri, purtătorul de cuvânt al brigăzii şiite Badr, a comparat incursiunea militară turcă în nordul Irakului cu acţiunile reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, avertizând că "toate opţiunile" sunt disponibile.

"Avem dreptul să ripostăm şi nu excludem niciun tip de ripostă până când turcii nu îşi vor învăţa lecţia. Visează să reinstaureze regimul otoman? Aceasta este o mare deziluzie şi vor plăti scump pentru aroganţă", a atras atenţia al-Nuri. 

"Opţiunea militară este probabilă şi, peste câteva zile, am putea începe să lansăm operaţiuni împotriva intereslor turce, fie că este vorba de militari turci sau de alte obiective turce", a declarat Jafaar Hussaini, purtătorul de cuvânt al grupului şiit Kataib Hezbollah.

Guvernul irakian a cerut, marţi, Alianţei Nord-Atlantice să exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimişi în nordul Irakului, iar Rusia a catalogat drept "inacceptabilă" prezenţa contingentului turc, solicitând reuniune a Consiliului de Securitate ONU.

„Alianţa Nord-Atlantică trebuie să îşi exercite autoritatea pentru a îndemna Turcia să retragă imediat trupele de pe teritoriul irakian“, a declarat premierul Irakului, Haider al-Abadi. Haider al-Abadi a discutat prin telefon despre acest subiect cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, catalogând trimiterea militarilor turci drept o "încălcare a suveranităţii" irakiene.

Ankara a argumentat că a trimis trupe în nordul Irakului pentru antrenarea serviciilor de securitate locale. "Misiunile de instruire se desfăşoară cu aprobarea Ministerului irakian al Apărării", a afirmat premierul turc, Ahmet Davutoglu. Însă Administraţia de la Bagdad susţine că nu a fost informată despre aceste operaţiuni.

La rândul său, Rusia a cerut organizarea marţi seară a unei reuniuni "cu uşile închise" a Consiliului de Securitate ONU pe tema activităţilor militare desfăşurate de Turcia în Irak şi Siria. "Prezenţa ilegală a unor militari turci în Irak, în apropierea oraşului Mosul, reprezintă o sursă majoră de tensiuni", a transmis Ministerul rus de Externe. "Turcia a trimis trupe fără a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Considerăm această prezenţă militară drept inacceptabilă", a subliniat Moscova.

Turcia a trimis recent 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera turco-siriană. Turcia a anunţat că nu va trimite militari suplimentari în nordul Irakului, explicând însă că nu intenţionează să retragă contingentul desfăşurat deja.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite