În lume

articolul anterior articolul urmator

Guvernul libian recunoscut internaţional a recucerit aeroportul din Tripoli, de la forţele generalului Khalifa Haftar

2
4 Jun 2020 06:49:58
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE / STR
FOTO EPA-EFE / STR

Guvernul recunoscut internaţional din Libia a recucerit, miercuri, aeroportul principal din Tripoli, împingând din capitală forţele comandantului estic Khalifa Haftar, înainte unor discuţii privind un posibil armistiţiu, relatează Reuters.

Filmări postate online au arătat luptători pro-guvernamentali care se deplasau cu camioane printre avioane de pasageri zdrobite de bombe şi pozând pentru fotografii în faţa clădirilor aeroportului.

Cucerirea aeroportului are loc după o lună de victorii pentru forţele Guvernului de Uniune Naţională (GNA), susţinute de dronele turceşti, în faţa  Armatei Naţionale Libiene (LNA) a generalului Khalifa Haftar.

Conducerea operaţiunilor militare ale GNA a anunţat că forţele sale au capturat aeroportul şi au împins LNA în cartierul vecin Qasr Ben Gashir. O sursă militară din LNA a confirmat că forţele sale s-au retras şi GNA a preluat controlul aeroportului.

Libia este fără autoritate guvernamentală centrală din 2011, oraşele fiind controlate de facţiuni care luptă pentru guvernele rivale înfiinţate în est şi în vest din 2014.

Haftar, cel mai puternic lider din estul Libiei, a lansat în aprilie 2019 o ofensivă pentru a captura Tripoli, dar în ultimele luni a suferit înfrângeri. În ultimele săptămâni, GNA a înregistrat, cu ajutorul Turciei, un avans rapid împotriva forţelor Haftar, care sunt susţinute de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Navrapascu Vasile
4.06.2020, 07:56:25

Convorbirile astazi se desfasoara la Moscova unde eri a sosit viceprim ministrul Ahmed Maytig...aieroportul inca nu-i eliberat,abea l-au inconjurat...puneti caruta inaintea calului...

-1 (1 vot)
Vasile Naftuli
4.06.2020, 10:19:01

În Libia se bat „democrații” (Turcia, USA&co) cu „nedemocrații” (Russia, Arabia Saudită, Egipt); care este diferența între „democrați” și „nedemocrați”, depinde cu cine te aliezi, dacă te aliezi cu USA ești sigur „democrat”, dacă te aliezi cu Rusia ești sigur „ciumă roșie”, pardon „nedemocrat”; noi suntem democrați.

0 (2 voturi)