În lume

articolul anterior articolul urmator

Guvernul venezuelean spune că a dejucat un complot de asasinare a preşedintelui Maduro, plănuit cu concursul unor ţări latino-americane

4
27 Jun 2019 01:36:24
Autor: Cristina Ene
Ministru venezuelean al comunicaţiilor, Jorge Rodriguez FOTO EPA-EFE
Ministru venezuelean al comunicaţiilor, Jorge Rodriguez FOTO EPA-EFE

Guvernul socialist din Venezuela a anunţat miercuri că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, susţinând că Statele Unite, Comumbia şi Chile au complotat împreună cu cadre ale armatei să-l asasineze pe preşedintele Nicolas Maduro şi să pună în locul său un general, potrivit unui ministru citat de AFP.

Ministrul venezuelean al comunicaţiilor, Jorge Rodriguez, a declarat că planul  urma să fie pus în aplicare între duminică şi luni de către un grup format din militari activi şi rezervişti.
 
Acesta l-a acuzat pe preşedintele columbian de dreapta, Ivan Duque, că „plănuieşte lovituri de stat, asasinate ale preşedintelui” şi că i-a cooptat în acest scop pe preşedintele conservator al Republicii Chile, Sebastian Pinera, respectiv pe Consilierul Securităţii Naţionale a SUA, John Bolton.
 
Totodată, Rodriguez l-a acuzat pe fostul şef al serviciilor de informaţii, Cristopher Figuera, care a primit azil în SUA, că a cerut „sute de mii de dolari” în schimbul susţinerii unei revolte militare împotriva preşedintelui în aprilie.
 
Figuera „s-a dovedit un mercenar”, a declarat ministrul la Carcas, potrivit AFP.
 
La începutul lunii, autorităţile venezuelene au informat că 17 persoane au fost puse sub acuzare după tentativa de lovitură de stat de pe 30 aprilie, atunci când liderul opoziţiei Juan Guaido a îndemnat cadrele armate să se ridice împotriva lui Maduro, fără a reuşi însă, el aducând în tabăra sa doar aproximativ 30 de militari, revolta stingându-se după două zile de ciocniri violente între protestatari şi forţele de securitate.
   
Guido e recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de ţări, între care Statele Unite, care a impus o serie de sancţiuni extrem de dure guvernului Maduro.
 
Rusia, cel mai puternic susţinător al regimului Maduro, alături de Cuba şi China, a anunţat miercuri retragerea „tehnicienilor militari” pe care i-a desfăşurat în Venezuela în urmă cu trei luni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Sorin Barbul
27.06.2019, 09:06:39

Maduro nu trebuie asasinat; trebuie arestat și închis pe viață.

-1 (1 vot)
Sorin Barbul
27.06.2019, 09:07:53

Cât despre minciunile pe care le debitează guvernul venezuelian... niciun om normal nu le mai crede.

-1 (1 vot)
_Turbatu_
27.06.2019, 09:13:36

Da, dar inchis la Guantanamo.

0 (2 voturi)
_Turbatu_
27.06.2019, 09:15:29

Ce sa si zica si Maduro? Asa zicea si Castro. Numai asasinate vedea. Toata lumea avea ceva cu el. Si dictatorii in general tot asa zic: serviciile 'secrete externe' incearca sa-l asasineze.

0 (2 voturi)