În lume

articolul anterior articolul urmator

Haaretz: A fost Ariel Sharon blestemat de rabini?

1
13 Jan 2014 18:59:38
Autor: Diana Rusu

Starea comatoasă în care Ariel Sharon a fost timp de opt ani, urmată de moarte probabil au fost efectul unor blesteme ale unor cercuri religioase evreieşti, din cauza controversatei decizii a fostului premier israelian de a desfiinţa coloniile din Fâşia Gaza, speculează presa israeliană.

„Ariel Sharon murise de mai puţin de patru ore sâmbătă, când urma să se încheie Sabatul, iar reţelele religioase de socializare din Israel începuseră deja să facă interpretări. 

Una dintre cele mai populare teorii vehiculate se referă la data ebraică în care fostul premier a dat sufletul înapoi Creatorului - ziua a zecea a lunii Şvat, anul ebraic 5774. În încercarea de a găsi un sens, au găsit rapid unul - moartea a survenit la exact zece ani de când Sharon a dezvăluit planul de retragere a trupelor şi coloniilor din Fâşia Gaza", scrie ziarul Haaretz, într-un articol.

Aceste speculaţii sunt doar cele mai recente din lungul ritual ebraic de justificare a deciziilor divine - tzidduk hadin -, explicând cum starea medicală bizară în care ajunsese Sharon este rezultatul direct al unui păcat grav - evacuarea a 8.000 de evrei din Fâşia Gaza şi nordul Samariei şi distrugerea locuinţelor acestora. Înainte de atacul cerebral suferit de Sharon pe 4 ianuarie 2006, premierul a fost ţinta a diverse blesteme cabaliste şi a unor avertismente sfinte. Cel mai important a venit din partea rabinului Ovadia Yosef, în cursul predicii de sâmbătă seara rostită la Sinagoga Yazdim din Ierusalim cu o zi înainte de aplicarea planului de retragere a trupelor şi desfiinţare a coloniilor din Fâşia Gaza", aminteşte Haaretz.

În contextul planului retragerii din Fâşia Gaza, rabinul Ovadia Yosef, liderul spiritual al formaţiunii religioase Shas, fusese supus unor presiuni politice intense pentru a se alătura coaliţiei şi a oferi susţinerea religioasă controversatei decizii. Dar nu a cedat, rostind un discurs televizat în care avertiza că Sharon va fi pedepsit pentru faptele sale. „Abia 17 luni mai târziu, când Sharon a intrat în comă, unii oameni au început să se gândească dacă rabinul Yosef nu cumva avusese vreo implicare", subliniază Haaretz.

Itzik Sudri, fost purtător de cuvânt al partidului Shas, insistă că rabinul Ovadia Yosef nu a avut intenţia de a blestema. „Aşa este stilul său de vorbire, reflectând frustrarea pe care o simţea faţă de Sharon, despre care credea că devenise premier cu sprijinul Shas, după care ne-a lăsat în afara coaliţiei (...). Dar nu a vrut niciun moment să i se întâmple ceva lui Sharon. După ce a ajuns în comă, l-a binecuvântat să aibă o viaţă lungă", explică Sudri.

Evreii religioşi care cred că nimic din această lume nu se întâmplă fără un motiv anume sunt divizaţi. Există cei care, precum Itzik Sudri, nu stabilesc o asociere directă între acţiunile divine, cel puţin nu în public. Mai sunt cei care cred că orice cutremur, genocid, accident rutier - inclusiv Holocaustul - au legătură cu păcatele (rabinul Yosef făcea frecvent astfel de aprecieri în predicile sale)", continuă Haaretz, subliniind că acest mod de gândire s-a evidenţiat la deputata Orit Strock, membră a formaţiunii Casa Evreiască (Habayit Hayehudi), care a mulţumit pe Facebook că „Sharon a fost îndepărtat din viaţa publică înainte de a provoca locuitorilor din Iudeea şi Samaria dezastrele la care au fost supuşi coloniştii din Gush Katif şi Fâşia Gaza".

Ariel Sharon a decedat sâmbătă la vârsta de 85 de ani, după opt ani în care s-a aflat în comă. Sharon vă rămâne în istorie ca artizanul invaziei din Liban, în anul 1982, în calitatea de ministru al Apărării, dar şi ca premierul care a decis retragerea trupelor şi desfiinţarea coloniilor din Fâşia Gaza în 2005.

O comisie oficială de anchetă a constatat responsabilitatea sa în evitarea prevenirii masacrelor comise în taberele de refugiaţi palestinieni de la Sabra şi Shatila (Beirut), în septembrie 1982, atribuite unor miliţii creştine aliate cu Israelul.

Citeşte mai multe 
 
INFOGRAFIE Înmormântarea lui Ariel Sharon. Israelul a întărit măsurile de securitate pe timpul funeraliilor fostului premier
 
Israelul, îndoliat, se pregăteşte să îl conducă pe ultimul drum pe fostul său premier Ariel Sharon, care a încetat din viaţă sâmbătă şi va fi înmormântat luni, la ferma familiei sale din partea de sud a ţării.
 
Arik, regele Israelului!
 
„«Arik, rege al Israelului!» Acesta este strigătul cu care soldaţii israelieni din războiul de Yom Kippur l-au aclamat pe generalul care a reuşit un contraatac spectaculos şi victorios, care a dus la prăbuşirea liniei de front egiptene, ceea ce a însemnat restabilirea supremaţiei militare a Tel-Aviv-ului în zonă. Acest rege s-a numit Ariel Sharon”, scrie Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, pe blogul său de pe adevarul.ro.
 
VIDEO Ariel Sharon a murit. Cele mai importante momente din viaţa controversatului premier israelian
 
După opt ani de comă, Ariel Sharon a murit. Considerat un erou al războaielor arabo-israeliene, care a condus Israelul din postura de premier între 2001 şi 2006, Ariel Sharon a fost însurat cu două românce şi a vizitat România în timpul regimului Ceauşescu.
 
FOTO Povestea surorilor românce căsătorite cu Ariel Sharon
 
Evreicele Zimmermann, născute în România şi plecate, în 1949, cu familia în Israel, au fost marile iubiri ale fostului premier israelian, Ariel Sharon, care a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, după o grea şi lungă suferinţă. Cucerit de braşovence, marele lider politic s-a căsătorit cu Margareta şi, după moartea acesteia, cu sora cea mică a ei, Rozalia.
 
Reacţii ale liderilor europeni la moartea lui Ariel Sharon
 
Statele Unite ale Americii vor fi reprezentate la funeraliile fostului premier israelian, Ariel Sharon, decedat sâmbătă, de către vicepreşedintele american Joe Biden, a anunţat recent Casa Alba, potrivit AFP.
 
Barack Obama: Ariel Sharon şi-a consacrat viaţa statului Israel
 
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a transmis condoleanţe după moartea fostului premier israelian Ariel Sharon, pe care l-a descris ca fiind un „lider care şi-a consacrat viaţa statului Israel“, relatează AFP.
 
Comunităţile evreieşti din România, în doliu după moartea lui Ariel Sharon: „A fost un om care a jucat un rol covârşitor în istoria Israelului“

Ariel Sharon a murit, după ce a stat în comă, timp de opt ani, în urma unui atac vascular-cerebral. Sharon a condus Israelul din postura de premier, între 2001 şi 2006, şi a fost însurat cu două surori românce. Comunităţile evreieşti din România spun că regretă profund pierderea lui Ariel Sharon.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
14.01.2014, 09:40:03

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările