În lume

articolul anterior articolul urmator

Henry Kissinger avertizează că un conflict permanent între SUA şi China ar fi „catastrofal“

13
16 Nov 2019 12:48:54
Autor: Ştefana Radu
Henry Kissinger FOTO Der Spiegel
Henry Kissinger FOTO Der Spiegel

Conflictele dintre SUA şi China vor fi „inevitabile” şi vor avea „un rezultat catastrofal” care va fi „mai grav decât războaiele mondiale”, dacă cele două state nu-şi vor rezolva neînţelegerile, potrivit fostului secretar american de Stat, Henry Kissinger.

„Suntem într-o perioadă dificilă acum. Sunt încrezător că liderii ambelor părţi vor realiza că viitorul lumii depinde de capacitatea celor două ţări de a ajunge la soluţii şi de a gestiona dificultăţile inevitabile”, a spus el la un eveniment găzduit de Comitetul Naţional pentru Relaţiile dintre SUA şi China, care a avut loc joi, la New York, potrviti South China Morning Post.

„Nu există niciun dubiu că multe aspecte ale evoluţiei Chinei reprezintă o provocare pentru Statele Unite”, a spus Kissinger, în vârstă de 96 de ani. „Până acum nu s-a mai întâmplac ca două state importante din părţi ale lumii să fie în poziţii similare”.

Fostul şef al diplomaţiei americane a mai precizat că cele două state trebuie să înţeleagă că un conflict permanent între ele nu va avea niciun câştigător şi că se va sfârşi „cu un rezultat catastrofic” deopotrivă pentru Beijing şi pentru Washington.

Dacă nu se va ajunge la nicio rezolvare „va fi mai grav decât războaiele ondiale care au ruinat civilizaţia europeană”, a spus el.

„Nu mai este posibil să gândeşti că o parte o poate domina pe cealaltă. Trebuie să se obişnuiască cu ideea că au o astfel de rivalitate”, a adăugat Kissinger.

Comentariile lui Kissinger – care a fost forţa diplomatică din spatele vizitei istorice a preşedintelui Nixon în China, în 1972 – au venit în contexul în care primele două cele mai mari economii ale lumii sunt angajate într-un război comercial care a slăbit apetitul pentru afaceri şi le-a afectat perspectivele de creştere economică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

IonIon Codreanu
16.11.2019, 13:20:30

„Nu mai este posibil să gândeşti că o parte o poate domina pe cealaltă.” Sper ca tot mai multă lume să înțeleagă asta și în USA. Și să mai înțeleagă că în viitor trebuie să existe DOAR competiție și niciodată confruntare. Pământul este deja prea mic pentru războaie.

+2 (8 voturi)
foarte atent
16.11.2019, 13:32:26

si eu sper, dar nu cred, ca si rusii sa inteleaga asta ! americanii nu au ocupat definitiv niciun teritoriu asa cu fac rusii periodic ! cat despre razboi, unde vine rusul, gata si razboiul !!

-4 (10 voturi)
OmTacut
16.11.2019, 15:03:26

foarte atent Vrei sa spui US.

+3 (7 voturi)
Goguţă
16.11.2019, 16:00:54

foarte atent Depinde ce intelegi prinocupare. Acum nu este necesar sa ocupi un stat efectiv un teritoriu,este suficient sa numesti tu sefii si sa-l "ocupi" economic

+2 (2 voturi)
foarte atent
16.11.2019, 16:21:23

da, da , USA face si asta...dar nu extermina popoare! vezi ca acolo unde ajung rusii, poporul ala dispare in maxim 100 de ani prin colonizare si asimilare! eu nu iau apararea americanilor, imperialisti si ei, nenica, dar citeste nitica istorie si o sa vezi diferenta !!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările