În lume

articolul anterior articolul urmator

Iarna islamistă alungă turiştii din lumea arabă

0
14 Dec 2011 21:48:00
Autor: Viorica Marin

După revoluţiile din lumea arabă, în Egipt, Tunisia, Maroc, islamiştii au venit la putere democratic, în urma votului popular. Acum, Occidentul este preocupat ce turnură economică şi socială vor lua aceste state.

După revoluţiile din lumea arabă, lumea a aşteptat o modernizare a zonei, mai ales că aceste mişcări au pornit de la tineri, utilizatori ai tehnologiilor occidentale, cum ar fi Facebook, Twitter, telefoane inteligente. Dar la vot s-a observat altceva. Învingătoare în toate aceste state au ieşit partidele islamiste care nu agreează modul de viaţă al Occidentului.

În Tunisia, după revoluţia iasomiei, alegerile au adus la putere Partidul Ennahda (Renaşterii), o formaţiune islamistă care domină guvernul de coaliţie din care mai fac parte alte două partide non-islamiste, Congresul pentru Republică şi Ettakatol. În ­Maroc, regele Mohammed al VI-lea l-a numit premier pe Abdelilah Benkirane, secretar general al partidului Justiţie şi Dezvoltare, islamist.

Dar Egiptul oferă exemplul cel mai dramatic. Fraţii Musulmani, poate cel mai bine organizată mişcare islamistă din lumea arabă, reprezentaţi de Partidul Libertate şi Justiţie (PLJ), a câştigat cele trei etape ale alegerilor legislative, cu un scor chiar mai mare decât se aşteptau analiştii: 46 la sută din voturile alegătorilor.

Mai îngrijorător este faptul că pe locul al doilea, cu 21 la sută din voturi, s-a clasat partidul salafiştilor, Al-Nour, mişcare care promovează un islam şi mai drastic, scrie „The Economist".   Salafiştii doresc să interzică tot ce înseamnă stil de viaţă occidental: consumul de alcool, muzica pop, băncile de tip occidental. În plus, ei vor să impună femeilor vălul islamic, să introducă Sharia (legea islamică). Toate acestea vor aduce atingere stilului de viaţă al populaţie creştine din Egipt, dar şi turismului.

Turism „halal" în Egipt?

Influentul cleric egiptean Yasser Bourami a cerut instaurarea „turismului halal" (în conformitate cu legea islamică). Adică fără alcool în hoteluri şi  plaje separate pentru femei şi bărbaţi. „Turistul nu trebuie să înoate în bikini şi să ne strice tinerii", a declarat clericul salafist la televiziunea Dream TV. În aceste condiţii, occidentalii care vor să bea un cockteil pe marginea piscinei, să facă o baie în Marea Roşie cu partenerul sau să stea în hotel împreună cu acesta vor trebui să caute alt loc de vacanţă dacă noul Parlament care se va forma după alegeri va legifera Sharia, legea islamică care prevede, printre altele, că un cuplu necăsătorit nu trebuie lăsat să împartă aceeaşi cameră de hotel.

Islamişti contra islamişti la alegeri  Foto: reuters

Există voci care merg până acolo încât cer ca nici statuile zeităţilor fertilităţii, la care se închinau vechii egipteni, nu ar trebui să mai  expuse în muzee publicului. Turismul reprezenta, în 2010, 10% din PIB-ul Egiptului. Peste trei milioane de egipteni erau angajaţi în acest sector, iar circa 15 milioane de oameni vizitau anual Ţara faraonilor. Anumite regiuni depind exclusiv de banii turiştilor.

Partidul Libertate şi Justiţie (PJL) este conştient de importanţa turismului în economia ţării şi a organizat, duminică, la Cairo, o conferinţă intitulată „Încurajarea turismului". În acelaşi timp, membri ai PJL au vizitat Piramidele pentru a arăta „sprijinul Fraţilor Musulmani pentru turism".  Şeful suprem al Frăţiei, Mohammed Badie, a dat mâna cu turişti la Luxor.  În acelaşi timp, lideri ai partidului salafist Al-Nour, au organizat o conferinţă, la Assuan, pentru a alunga neliniştile angajaţilor din industria turismului şi temerile investitorilor. Nader Bakkar, purtătorul de cuvânt al Al-Nour, a declarat că partidul său nu vrea interzicerea „turismului balnear, dar vrea un „turism halal".

De ce sunt populare partidele islamiste

Principalul motiv pentru popularitatea islamiştilor este faptul că au tot  atacat corupţia, flagelul dictaturilor seculare din întreaga regiune, şi au promovat ideea de justiţie şi demnitatea, cuvinte care au rezonat în timpul revoluţiilor arabe chiar mai mult decât „democraţie". În plus, au pus la punct un sistem rudimentar de ajutorare a săracilor prin intermediul moscheilor, în lipsa unui program asemănător din partea statului.

Bikini şi alcoolul, o amintire?   Foto: reuters


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările