În lume

articolul anterior articolul urmator

ICAO a publicat un raport privind investigarea aterizării Ryanair la Minsk

0
18 Jan 2022 00:31:29
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: EPA-EFE / Avionul Ryanair deturnat la Minsk.
Foto: EPA-EFE / Avionul Ryanair deturnat la Minsk.

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) a transmis luni tuturor ţărilor sale membre un raport privind ancheta incidentului care a implicat aterizarea de urgenţă a unei aeronave Ryanair la Minsk, se arată într-un comunicat postat pe site-ul ICAO.

„ICAO şi-a lansat raportul de constatare cu privire la un eveniment care a implicat zborul Ryanair FR4978 în spaţiul aerian din Belarus”, se arată în comunicatul de presă.

Se raportează că o întâlnire cu privire la rezultatele anchetei este programată pentru 31 ianuarie. În acea zi, Consiliul OACI nu va lua în discuţie doar raportul, ci va lua şi măsurile corespunzătoare şi va discuta şi cererea Belarusului privind legalitatea sancţiunilor impuse acesteia de alte state în legătură cu evenimentul menţionat mai sus.

O aeronavă Ryanair care se afla pe ruta Atena-Vilnius a aterizat pe aeroportul din Minsk pe 23 mai 2021, după ce s-a raportat că la bord se afla un dispozitiv exploziv. Pentru a escorta cursa de linie a fost ridicat un avion de luptă MiG-29. După ce avionul comercial a aterizat, informaţiile despre existenţa unei bombe la bord nu s-au confirmat. Ulterior s-a aflat că la bordul avionului se afla Roman Protasevich, un opozant al regimului lui Lukaşenko, căutat de autorităţile din Belarus. El a fost reţinut, împreună cu prietena sa, cetăţean al Federaţiei Ruse, Sofia Sapega.

După acest incident, Uniunea Europeană a interzis companiilor aeriene din Belarus să opereze zboruri către aeroporturile UE şi să zboare deasupra teritoriului Uniunii şi, de asemenea, a recomandat transportatorilor europeni să refuze să zboare în spaţiul aerian al Belarusului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările