În lume

articolul anterior articolul urmator

Ieşirea Marii Britanii din UE, votată prin referendum?

0
2 Oct 2011 10:06:01
Autor: adevarul

Camera Comunelor va supune dezbaterii şi va supune la vot iniţiativa privind organizarea unui referendum în care britanicii să se pronunţe dacă mai vor sau nu menţinerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene.

Dezbaterea va avea loc înainte de Crăciun, relatează "Daily Mail". Va fi pentru prima dată când Parlamentul Regatului Unit va supune o asemenea decizie crucială la vot, după referendumul din 1975 privind aderarea la Piaţa Comună. Guvernul ar putea să nu fie obligat să organizeze referendumul, însă presiunea celor care se opun menţinerii Regatului în UE a crescut alarmant o dată cu agravarea crizei şi a puterilor sporite pe care le vrea Bruxelles-ul în raport cu statele membre.

Decizia Parlamentului de a supune această chestiune la vot a fost luată după primirea unei petiţii semnate de 100.000 de britanici. Dezbaterea ar putea avea loc chiar mai devreme de Crăciun, posibil chiar săptămâna viitoare. "UE astăzi este complet diferită de cea la care au votat britanicii să adere în 1975. Este timpul să ne reexaminăm poziţia", spune parlamentara laburistă Natascha Engel, preşedinta comitetului parlamentar care s-a ocupat de petiţie.

Pe unde mai scoate cămaşa premierul Cameron

Cele mai recente sondaje de opinie arată că jumătate dintre britanici şi-ar dori retragerea din UE şi că o treime îşi doresc să păstreze actualul statut.Dacă britanicii vor vota pentru retragere din UE, guvernul ar putea cere, sub presiunea publică, ca prerogativele legate de imigraţie, sănătate, securitate, finanţe să îi fie redate în totalitate. Dacă Bruxelles-ul ar refuza, atunci Marea Britanie ar putea ieşi pur şi simplu din UE, este scenariul imaginat de analiştii britanici.
Cert este că dezbaterea este o bătaie de cap enormă pentru premierul David Cameron, criticat atât de propriul partid conservator, cât şi de opoziţia laburistă că ignoră un subiect atât de important pentru britanici. Presiune există şi în interiorul guvernului, unde vicepremierul liberal Nick Clegg a cerut şi el organizarea unui referendum pe tema scoaterii ţării din UE.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările