În lume

articolul anterior articolul urmator

Imigraţia şi campania electorală

0
21 Feb 2012 20:21:54
Autor: adevarul

Candidaţii republicani la preşedinţie au renunţat la deceniile de moderare privind problema imigraţiei, dezicându-se de viziunile lui Ronald Reagan, ale celor doi preşedinţi Bush şi ale unor republicani din Congres.

Mitt Romney s-a radicalizat. Programul său pentru problema imigraţiei este expulzarea în masă: o fantezie care să scape ţara de 11 milioane de imigranţi ilegali, făcându-le viaţa de nesuportat. Programul său se bazează pe „autodeportare", acceptând că arestarea şi expulzarea atâtor milioane de oameni ar fi imposibilă. Dar înlocuieşte această iluzie cu alta: aceea că oamenii pot fi făcuţi atât de nefericiţi încât să vrea să plece din proprie iniţiativă. 

Mitt Romney a luat această idee de la un consilier de campanie, Kris Kobach, care a conceput un set de măsuri care nu permit imigranţilor să muncească, să şofeze, să închirieze sau să încălzească o locuinţă şi îi fac să le fie teamă să-şi ducă copiii la şcoală sau la doctor. În statele unde „autodeportarea" este politică oficială, rezultatul a fost deplorabil. În Arizona, şeriful Joe Arpaio din ţinutul Maricopa face arestări în masă, iar oamenilor le e frică să iasă din case. În Alabama, muncitorii din construcţii şi de la ferme au fugit cu miile; victimele tornadelor se tem să meargă în adăposturi.

Viziunile lui Newt Gingrich sunt mai puţin extreme, dar la fel de fanteziste. El a promis să încheie construcţia unui zid dublu de frontieră până la sfârşitul anului viitor.  Rick Santorum şi Ron Paul susţin o închidere imediată a graniţelor şi vor ca guvernul să impună engleza drept limbă oficială. Ron Paul şi-a exprimat dubiile privind zidul şi a afirmat că hispanicii sunt scoşi „ţapi ispăşitori".

Sondajele arată că americanii vor o reformă moderată. Preşedintele Obama nu a fost prea inspirat nici el în această chestiune. El a împins deportările la un nivel-record. Dar nu a reuşit să reformeze imigraţia într-un mod uman. Dar el, cel puţin, înţelege că soluţia corectă pentru problema imigraţiei este cea care canalizează energia şi aspiraţiile imigranţilor în scopuri lucrative.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările