Importanţa strategică a Mosulului, fieful Statului Islamic în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Mosul
Oraşul Mosul

Oraşul Mosul, considerat bastionul din Irak al reţelei teroriste sunnite Statul Islamic (SI), se află de astăzi în centrul unei operaţiuni internaţionale vaste anti-SI. Scopul este alungarea jihadiştilor din acest oraş din nordul Irakului împrejumuit de zone bogate în petrol şi cunoscut pentru bogăţiile sale culturale şi istorice.

Bogat în petrol

Traversat de râul Tigru şi situat la 350 de kilometri nord de Bagdad, Mosul este cel mai mare oraş din nordul Irakului şi reşedinţa provinciei Ninive, bogată în petrol.

Platformă comercială între Turcia, Siria şi restul Irakului, oraşul Mosul a fost timp îndelungat căutat îndeosebi pentru fabricile sale de bumbac.

De asemenea, a atras mulţi turişti datorită siturilor sale istorice, fiind presărat cu monumente datând din secolul XIII şi parcuri înainte de a deveni un tărâm al violenţei, iniţial pe fondul invaziei americane în Irak, apoi pe fondul extinderii Statului Islamic.

Ultimul bastion al partidului Baas, al fostului dictator irakian Saddam Hussein, apoi un loc strategic pentru reţeaua teroristă al-Qaeda, oraşul a fost cucerit aproape fără rezistenţă de Statul Islamic pe 10 iunie 2014. Aici conducerea SI a ales să proclame la 29 iulie 2014 un „califat islamic“ în teritoriile ocupate în Siria şi Irak.

Zeci de mii de localnici au fugit din cauza jihadiştilor din acest oraş sunnit aflat într-o regiune kurdă, mai ales creştini, care riscau să fie executaţi dacă nu se converteau la islam sau nu plăteau o taxă specială.

Populaţia sa actuală este estimată la aproape un milion şi jumătate de locuitori, în mare parte arabi sunniţi.

Orasul Mosul

Moschei şi sanctuare aruncate în aer

Din iulie 2014, Statul Islamic a distrus mausolee şiite şi sanctuare valoroase cultural şi istoric. Organizaţia teroristă sunnită a aruncat în aer moscheea care găzduieşte mormântul profetului Iona (Nabi Younès) şi sanctuarul Set (Nabi Chith), considerat al treilea fiu al lui Adam şi Eva în tradiţia iudaică, creştină şi islamică.

În februarie 2015, jihadiştii sunt filmaţi în timp ce vandalizează comori ale Muzeului din Mosul, datând în special din perioadele asiriană şi elenistică.

În vara acestui an, coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic a efectuat numeroase raiduri în jurul oraşului, care era deja grav distrus de pe urma războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988) şi bombardamentelor aviaţiei americane înainte de preluarea sa sub control de către forţele americano-kurde în aprilie 2003.

O istorie frământată

Situat în faţa ruinelor anticului Ninive al Mesopotamiei Superioare, Mosulul a fost cucerit de arabi în 641.

În secolul XI a fost capitală pentru un stat seldjucid şi a atins apogeul în secolul următor. Cucerit şi jefuit de mongoli (1262), Mosulul intră sub dominaţia perşilor, apoi a otomanilor.

În 1918, Marea Britanie a anexat această regiune bogată în petrol la Irak (aflat sub mandat britanic), în timp ce Franţa îşi dorea alipirea sa la Siria (aflată sub mandat francez). Turcia a protestat la acea vreme, dar Societatea Naţiunilor a recunoscut această anexare în 1925.

Ofensiva de la Mosul ar putea dura săptămâni

Ofensiva lansată de forţele irakiene pentru a cuceri oraşul Mosul, aflat sub controlul jihadiştilor din Statul Islamic ar putea dura săptămâni sau chiar mai mult, a declarat luni un comandant american citat de AFP.

„Această operaţiune pentru a prelua din nou controlul asupra celui de al doilea oraş ca mărime din Irak va dura, probabil, săptămâni, poate chiar mai mult”, a avertizat locotenentul general Stephen Townsend, noul comandant al coaliţiei internaţionale antijihadism condusă de Statele Unite.

“Lupta se anunţă lungă şi dificilă, dar irakienii sunt pregătiţi, iar noi vom fi alături de ei”, a adăugat el.

 Forţele guvernamentale irakiene, susţinute din aer şi de la sol de coaliţia condusă de Statele Unite, au lansat în noaptea de duminică spre luni o ofensivă pentru a elibera oraşul Mosul de sub controlul ISIS.

Asaltul asupra oraşului cu circa 1,5 milioane de locuitori din nordul Irakului este cea mai amplă operaţiune lansată de armata irakiană după retragerea forţelor americane, în 2011.

În timpul primului asalt, un corespondent Reuters a văzut elicoptere care au lansat rachete luminoase şi a auzit explozii din estul localităţii, unde combatanţii kurzi au avansat pentru a prelua controlul asupra satelor din jur.

Circa 30.000 de militari ai armatei irakiene, kurzi peshmerga şi combatanţi din triburile sunnite iau parte de operaţiuni, pentru a –i alunga pe cei până la 8.000 de militanţi ISIS din Mosul.

Comandamentul kurzilor irakieni a anunţat că 4.000 de peshmerga vor lua parte la o operaţiune pentru a elibera satele controlate de ISIS pe frontul de est, într-un atac coordonat cu ofensiva unităţilor militare irakiene de pe frontul de sud.

„Noi suntem adevăraţii musulmani, (adepţii – n.r.) ISIS nu sunt musulmani, nicio religie nu face ce au făcut ei”, a spus un tânăr combatant kurd în echipament de luptă.

Comandanţii au precizat, însă, că luptătorii peshmerga nu vor intra în Mosul.

“Anunţ astăzi începutul operaţiunilor istorie pentru a vă elibera de teroarea şi opresiunea ISIS”, a spus premierul irakian Haider Abadi într-un discurs rostit în noaptea de duminică spre luni.

„Ne vom întâlni în curând pe teren la Mosul, pentru a sărbători eliberarea şi salvarea voastră”, a adăugat el, înconjurat de comandanţii forţelor armate.

Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o înregistrare video care ar arăta un bombardament de la Mosul, care ar fi început imediat după discursul lui Abadi. În imagini se văd rachete şi focuri de armă, care luminează cerul.

Mosulul este cel mai mare oraş pe care îl controlează ISIS şi este ultimul său bastion în Irak. “Acesta este un moment decisiv în campania” împotriva jihadiştilor, a declarat secretarul american al Apărării, Ash Carter, într-un comunicat.

“Suntem încrezători că partenerii noştri irakieni vor reuşi împotriva inamicului nostru comun şi vor elibera Mosulul şi restul Irakului de ura şi brutalitatea ISIS”, a adăugat el.

În 2014, liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat din Marea Moschee din Mosul “Califatul” din Irak şi Siria.

Statul Islamic a început să se retragă din Irak la sfârşitul anului de trecut, în urma operaţiunilor lansate de Guvernul irakian, sprijinit de SUA, precum şi de forţele kurde şi de miliţiile şiite sprijinite de Iran.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite