În lume

articolul anterior articolul urmator

Incident la o instalaţie nucleară din Iran

8
11 Apr 2021 09:49:38
Autor: Viorica Marin
Uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz FOTO EPA-EFE
Uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz FOTO EPA-EFE

Un incident s-a produs duminică dimineaţa la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz, din centrul Iranului, dar fără să se înregistreze victime sau poluare, potrivit agenţiei Fars, care îl citează pe Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al OIEA.

Iranul a anunţat sâmbătă punerea în funcţiune a unor noi cascade de centrifuge  modernizate ce permit îmbogăţirea mai rapidă a uraniului şi a căror utilizare este interzisă.

S-a produs "un accident la o parte a reţelei electrice la instalaţia de îmbogăţire de la Chahid-Ahmadi-Rochan", complexul nuclear de la Natanz, unde autorităţile iraniene au lansat în ajun noi cascade de centrifuge, interzise prin acordul nuclear din 2015, a anunţat Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA).
 
Nu s-a înregistrat "niciun rănit şi niciun fel de poluare", "cauzele accidentului fac obiectul unei anchete şi informaţii mai detaliate vor fi comunicate ulterior", a adăugat Fars, citându-l pe oficialul iranian.
 
La începutul lunii iulie, o uzină de asamblare a centrifugelor modernizate a fost grav avariată de o explozie. Autorităţile au concluzionat că a fost vorba despre un sabotaj cu origine teroristă, însă nu au prezentat deocamdată rezultatele anchetei. 
 
Iranul a anunţat sâmbătă punerea în funcţiune a unor noi cascade de centrifuge modernizate ce permit îmbogăţirea mai rapidă a uraniului şi a căror utilizare este interzisă în conformitate cu acordul nuclear iranian din 2015, informează AFP.
 
Anunţul intervine în timp ce la Viena au loc discuţii între Republica islamică şi celelalte state părţi la acordul din 2015 (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) cu privire la modul de reintegrare a Statelor Unite în cadrul acestui pact încheiat în capitala Austriei.
 
Vineri, un oficial american a declarat, sub condiţia anonimatului, că Washingtonul a făcut indirect propuneri "foarte serioase" Iranului pentru a relansa acest acord şi că americanii se aşteptau la o "reciprocitate" din partea Teheranului.
 
Măsurile anunţate sâmbătă de executivul iranian nu merg în această direcţie.
 
Preşedintele Hassan Rohani a inaugurat oficial o linie de 164 de centrifuge IR-6 şi alta de 30 IR-5, instalate în complexul nuclear Natanz (centrul Iranului), în timpul unei ceremonii prin videoconferinţă transmisă de televiziunea de stat.
 
''Vă rugăm să lansaţi operaţiunea de alimentare cu gaz (de uraniu) a cascadei de centrifuge de nouă generaţie în complexul de îmbogăţire din Natanz'', a declarat preşedintele.
 
Televiziunea de stat nu a difuzat imagini cu aceste cascade, dar ingineri în haine albe care au intervenit în duplex au confirmat punerea în funcţiune a acestei linii de centrifuge.
 
Acordul de la Viena este ''muribund'' de când Statele Unite au ieşit unilateral din pact trei ani mai târziu, în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, restabilind o avalanşă de sancţiuni economice şi financiare împotriva Iranului.
 
Ca răspuns, Teheranul a început să se desprindă de angajamentele sale începând din mai 2019, iar ritmul s-a accelerat în ultimele luni.
 
 
Noul preşedinte american Joe Biden a declarat că este gata să reintegreze Statele Unite în acord şi, astfel, să ridice sancţiunile după negocieri.
 
La rândul său, Iranul s-a declarat gata să revină la aplicarea integrală a textului, cu condiţia ca Statele Unite să ridice mai întâi toate sancţiunile pe care le-au reimpus sau le-au instaurat contra Teheranului din 2018. De asemenea, Teheranul refuză să discute direct cu Statele Unite în această etapă.
 
Până în prezent, schimburile care au avut loc săptămâna aceasta la Viena între Iran şi partenerii săi cu privire la relansarea acordului au fost considerate "productive" de către Uniunea Europeană, care coordonează discuţiile.
 
Potrivit Rusiei, pentru a "menţine impulsul pozitiv", diplomaţi din ţările care încă sunt părţi la acordul de la Viena "se vor întâlni din nou săptămâna viitoare" în capitala Austriei. Potrivit Teheranului, această întâlnire urmează să aibă loc miercuri, la nivel de viceminiştri de externe.
 
Centrifugele IR-5 şi IR-6 îmbogăţesc uraniul mai repede şi în cantităţi mai mari decât centrifugele IR-1 de "prima generaţie", singurele pe care Acordul de la Viena îi permite Iranului să le utilizeze. Acordul confirmă dreptul Iranului la un program nuclear paşnic, dar împiedică orice acces al acestei ţări la bomba atomică.
 
Rohani a repetat cu ocazia acestei ceremonii organizate pentru "Ziua Naţională a Tehnologiei Nucleare" că programul nuclear al ţării sale este pur "paşnic".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Kongo-Müller
11.04.2021, 11:41:15

Prea multe pisici p-acolo. :)) Dar nici o grija. Imediat dupa finalizarea proiectului, se vor calma si pisicile

+1 (1 vot)
Noah Scanteia
11.04.2021, 14:33:09

Stai sa vezi "incidente" cand vor incepe sa-i bubuie evreii...

Kongo-Müller
11.04.2021, 18:06:19

Ce o sa te mai smiorcai tu, cand avioanele puroiului speciei umane vor cadea din cer ca pietrele, doborate de rachetele Persane care isi apara teritoriul de invadatori. :)) Macelarii sunt obisnuiti sa impuste doar femei si copii nevinovati, care nu se pot apara.

dedak puiu
11.04.2021, 12:25:41

Dacă e Iran şi dacă e o instalaţie nucleară, atunci NU e „incident”.

Stefan din Nord
11.04.2021, 13:06:17

Bineinteles Mosadul nu stie nimic .

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările