În lume

articolul anterior articolul urmator

Incident la procesul lui Anders Breivik. Un bărbat a aruncat cu un pantof în direcția extremistului

0
11 May 2012 14:03:23
Autor: adevarul

Un bărbat care asista la procesul extremistului norvegian Anders Breivik a aruncat cu un pantof în direcția acestuia. Incidentul, urmat de aplauzele publicului, a determinat suspendarea temporară a procesului, transmit agențiile internaționale de presă.

„Eşti un ucigaş!", a strigat un bărbat de origine irakiană aflat în sala de judecată, imediat după ce a aruncat cu un pantof, încercând să-l nimerească pe Breivik.

Pantoful nu l-a atins însă pe extremist, ci pe avocata Vibeke Hein Baera, care se ocupă de apărarea lui Breivik, relatează AFP.

„Din fericire, a fost doar un pantof", a declarat aceasta după incident.

Potrivit sursei citate, fratele bărbatului care a vrut să-l lovească pe Breivik s-a numărat printre victimele masacrului comis anul trecut de extremist.

Imediat, forțele de ordine l-au scos pe atacator din sala de judecată.

La reluarea şedinţei, câteva minute mai târziu, Breivik s-a adresat publicului: „În cazul în care cineva vrea să arunce cu ceva în mine, să o facă atunci când intru sau când ies, dar să nu arunce în avocatul meu", a declarat el.

Extremistul norvegian Anders Breivik este acuzat de acte de terorism.

La 22 iulie 2011, acesta a ucis opt persoane detonând o bombă la baza clădirii unde se află sediul premierului. Apoi, deghizat în poliţist, a deschis focul asupra unor tineri laburişti aflaţi într-o tabără de vară pe insula Utoya. Atacul s-a soldat cu 69 de victime.

Breivik a afirmat că atacurile au fost necesare pentru a preveni preluarea controlului Norvegiei de către islamişti.

Chiar dacă refuză să pledeze vinovat, extremistul de dreapta, în vârstă de 34 de ani, își recunoaşte faptele.

Verdictul în acest caz este așteptat în iulie.

Dacă Breivik va fi declarat sănătos din punct de vedere mintal, deci responsabil din punct de vedere legal, riscă o pedeapsă de 21 de ani de închisoare.

În cazul în care va fi declarat iresponsabil, extremistul norvegian riscă să fie internat într-o instituție psihiatrică pentru tot restul vieții.

Breivik vrea să fie declarat responsabil. Altfel, consideră el, manifestul său împotriva islamului ar fi invalidat.

La scurt timp după începerea procesului, Breivik a declarat că, din punctul său de vedere, există doar două soluții corecte: fie pedeapsa cu moartea, fie achitarea.

„O pedeapsă cu închisoarea de 21 de ani este patetică. Nu doresc (pedeapsa cu moartea-n.r.), dar aş respecta verdictul", a afirmat acesta.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările