INFOGRAFIC Care sunt ţările care se vor adapta cel mai bine la încălzirea globală. Pe ce poziţie se află România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii a 150 de naţiuni împreună cu reprezentanţii a aproximativ 200 de ţări s-au întâlnit în luna august a acestui an, la Paris, cu scopul de a încerca să realizeze un plan pentru a împiedica catastrofa globală care ameninţă planeta, anume încălzirea globală, informează Independent.co.uk.

Oamenii de ştiinţă au realizat de acum câteva decenii că problema cu care se confruntă generaţia noastre este una serioasă, însă, conform unor rapoarte recente, chiar şi în acele avertismente se regăseşte o subestimare a proporţiilor problemei.

Toate ţările vor fi afectate, însă nu în acelaşi fel. Cu privire la acest aspect, în luna iunie, cei de la Eco Experts au realizat un infografic în care au folosit date furnizate de indexul Notre Dame Global Adaptation, un clasament anual al ţărilor care sunt cel mai pregătite să se adapteze la încălzirea globală, informează acelaşi site.

Cei de la Eco Experts au ţinut să atragă atenţia că ţările care figurează că se vor adapta cel mai bine au un scor mai bun doar în comparaţie cu statele care vor fi cel mai afectate de încălzirea globală. 

Ţările aflate în pericol sunt marcate cu roşu (indexul pornind de la 30), iar cele care au şanse mai mari să se adapteze la schimbările climatice sunt marcate cu verde (scor peste 80)

image

Astfel, în top cinci al ţărilor care se vor adapta cel mai bine se numără:

  • Norvegia
  • Noua Zeelandă
  • Suedia
  • Finlanda
  • Danemarca.

La polul opus, ţările cărora le va fi mai greu să se adapteze la acest fenomen sunt de pe continentul african:

  • Ciad
  • Eritreea
  • Burundi
  • Republica Democrată Congo
  • Republica Centrafricană.
image

În mod evident, ţările mai dezvoltate au o infrastructură care le permite să se adapteze mai uşor la fenomenul încălzirii globale.

Poziţia României

În privinţa României, în 2015, scorul de vulnerabilitate scăzută era de 60,02, după cum arată Index.gain.org/. În 2017 însă, scorul său este cuprins între 50-59. Aşadar, nivelul de adaptare a scăzut. Provocări încă există, dar România este bine poziţionată în privinţa şanselor de a se adapta. Ţara noastră se află pe locul 59 în topul ţărilor puţin vulnerabile în faţa schimbărilor climatice şi pe locul 48 în rândul celor mai pregătite.

Evoluţia indexului în cazul României, din 1995 în prezent 

image

Datele infograficelor sunt la nivel de ţară, în sensul că, deşi o ţară poate figura cu verde (ceea ce înseamnă un nivel ridicat de adaptare), pot exista zone în interiorul acesteia care nu au acelaşi nivel, un exemplu fiind Statele Unite, unde în zone precum Miami sau New York există un nivel mai mic de adaptare.

image
image

 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite