În lume

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

23
25 Aug 2013 21:31:56
Autor: Diana Rusu
Locuitorii din Damasc, purtând măşti de gaze, adună cadavrele animalelor FOTO Reuters
Locuitorii din Damasc, purtând măşti de gaze, adună cadavrele animalelor FOTO Reuters

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Sute de civili, în majoritate copii, au murit în noaptea de 21 august după un presupus atac atac sângeros cu arme chimice asupra suburbiilor din Damasc, pe care opoziţia siriană îl atribuie regimului al-Assad. Divergenţele dintre Statele Unite şi Rusia cu privire la soluţionarea crizei siriene depăşesc însă componenta umanitară şi se încadrează în jocul complex al reechilibrării balanţei de putere în Orientul Mijlociu, unde în acest moment, analiştii internaţionali apreciază că se redefinesc zonele de influenţă ale marilor actori statali.

Cele două tabere ale comunităţii internaţionale care dirijează deciziile referitoare la criza siriană, una condusă de Statele Unite şi cealaltă de Rusia, au evitat timp de doi ani să aprobe o implicare militară din exterior, în scopul soluţionării sângerosului conflict pe cale diplomatico-politică. Cu toate acestea, decizia recentă a unei posibile intervenţii militare americane în Siria apare pe fondul unei tensiuni crescute între Rusia şi SUA. Răcirea relaţiilor dintre Moscova şi Washington a atins punctul maxim din ultimele două decenii după ce preşedintele american Barack Obama a anulat întâlnirea de la Moscova cu omologul său rus, deschizând drumul unei competiţii dure, jucate indirect, pentru promovarea ambiţiilor şi intereselor celor doi lideri globali în regiune.

PREGĂTIRI DE RĂZBOI ÎN MEDITERANĂ 

Pentagonul a început sâmbătă, mobilizarea forţelor în apropierea Siriei, în vederea unei eventuale intervenţii militare în această ţară, conform Secretarului american al Apărării, Chuck Hagel. Oficiali din cadrul Pentagonului au anunţat că o a patra navă militară americană, dotată cu rachete de croazieră, a fost transferată în estul Mării Mediterane. Comandanţii militari de rang înalt din SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Arabia Saudită şi Turcia s-au reunit ieri la Amman pentru coordonarea unei eventuale acţiuni militare complexe împotriva Siriei. De cealaltă parte, surse încă neconfirmate au anunţat o regrupare a flotelor ruseşti din Marea Mediterană şi Marea Neagră, în formaţie de război, în paralel cu desfăşurarea unor efective ale forţelor de reacţie rapidă în zona de sud şi centru din Rusia.

SIRIA, SCÂNTEIA CARE A INFLAMAT ORIENTUL MIJLOCIU 

Polarizarea conflictului declanşat de facţiunile rebelilor insurgenţi împotriva regimului de la Damasc a permis implicarea unor grupări teroriste din zona Peninsulei Arabe şi a Hezbollahului de partea forţelor guvernamentale, alimentând violenţele sectare şi etnice. Cei 100.000 de morţi şi milioanele de refugiaţi nu au reuşit timp de doi ani să aducă o soluţie salvatoare pentru Siria, întrucât acest stat reprezintă
un punct strategic pentru Rusia în Orientul Mijlociu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Vanatorul/d.c.
25.08.2013, 21:54:54

"întrucât acest stat reprezintă un punct strategic pentru Rusia în Orientul Mijlociu"..Evident, asa este. Asta explica totul. Curios e ca pana acum, nici un analist, jurnalist, etc, nu a avut curajul sa rostirii transante a acestui adevar. Bravo tinerei jurnaliste..! Incurajarea si sustinerea insurgentilor a avut ca ca tel alungarea unui dictator obedient rusilor si prin urmare..anularea influentei politice rusesti in zona. Aproape aceeasi reteta ca in Afganistan.

-1 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.08.2013, 21:56:55

Iertata-mi fie penibila si involuntara repetitie a lui "ca"..

-2 (2 voturi)
paradoxal
25.08.2013, 22:31:37

Vanatorule e un paradox Diana. Scrie cu nerv,concis si pe subiect,iti da impresia ca e o tipa tare si incisiva, ,dar dupa ce am vazut interviul cu nea Geaona,m-am frecat la ochi de mai multe ori, Acolo am vazut un monolog tinut de un limbut profesionist unui bobocel cu ochi mari si frumosi aflat in anul 1 la facultate de studii politice,ori jurnalism,,care lua notite si asa din cind in cind bobocelul mai intreba sfios citeceva, Deci monolog frate,nu Dialog in care un jurnalist ff sigur pe el,cu doi gb in fata interlocutorului, conduce el discutia,el pune intrebarile,si lasa la sfirsitul emisiunii,sentimentul clar,telespectatorilor,ca invitatul ,si nu Gazda,,mai trebuie sa invete ,ori sa ia oarece notite. La un asa invitat!ca Bula ca sa nu-i zic cum la alintat tatuca lui Ilici,

-2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.08.2013, 22:58:15

Iuliane, se obisnuieste ca invitatul sa cunoasca tematica intrebarilor si sa refuze ceea ce nu-i place. In momentul cand il ai la interviu/emisiune, daca nu vrei sa-ti pierzi credibilitatea de jurnalist, trebuie sa tii cont de ..sensibilitatie si obiectiile lui anterioare. Altfel se duce vorba de la unul la altul, ca daca te duci la jurnalistul ala te face ..chisalita. Si nu-ti mai vine nimeni..Speranta jurnalistului e sa..smulga pe nesimtite in timpul interviului, vreo declaratie in afara tematicii convenite. Geoana e uns cu toate alifiile si nu prea cade in plasa. Ai vazut interviurile lui Cristoiu cu Ponta..? Ziceai ca atunci iesisera din crasma amandoi, asa de prieteni erau..! A doua zi insa l-a desfiintat in ziar, dar nu pe baza discutiilor avute in emisiune..

-2 (2 voturi)
Dan Paval
25.08.2013, 21:58:58

"Istoria atacurilor cu arme chimice..." In Irak erau arme "nucleare si chimice"; acum unchiul sam s-a "delimitat"... Uite asa isi relanseaza economia; deoarece producatorii lor de arme au nevoie de conflicte militare! cit mai multe..

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (23)