INFOGRAFIE Planeta orăşenilor. Peste jumătate din populaţia globului locuieşte în mediul urban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile din întreaga lume încearcă să găsescă soluţii pentru aglomeraţia tot mai mare
Autorităţile din întreaga lume încearcă să găsescă soluţii pentru aglomeraţia tot mai mare

Astăzi, 54% din populaţia totală a lumii – 7,046 de miliarde de oameni – trăieşte în oraşe, de peste 5,2 ori mai mult decât numărul celor care locuiau în mediul urban acum 60 de ani, arată Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Estimările anunţă că numărul celor care trăiesc în oraşe va creşte cu alte 2,5 miliarde până în 2050, transmite ONU în ediţia revizuită a raportului privind urbanizarea la nivel mondial.

Urbanizarea va înregistra cel mai rapid ritm de dezvoltare în Africa şi în alte regiuni emergente. Aceste ţări se vor confrunta cu dificultăţi în a asigura nevoile tot mai mari ale populaţiei urbane în creştere, inclusiv infrastructură, locuinţe, transporturi, energie şi locuri de muncă, dar şi servicii de bază precum educaţie şi asistenţă medicală.

Tot mai multe mega-oraşe

O altă tendinţă scoasă la iveală în raportul ONU este înmulţirea mega-oraşelor. Dacă în 1990 existau doar 10 astfel de megalopolisuri – oraşe cu cel puţin 10 milioane de locuitori. Atunci, 153 de milioane de persoane locuiau în astfel de oraşe. Astăzi, la nivel mondial există nu mai puţin de 28 de mega-oraşe care adăpostesc 453 de milioane de oameni. Cu alte cuvinte, peste 12% din populaţia urbană din întreaga lume locuieşte în aceste magalopolisuri.

Capitala Japoniei, Tokio, rămâne oraşul cu cea mai ridicată populaţie din lume, cu 38 de milioane de locuitori. Este urmat de Delhi, cu 25 de milioane, Shanghai cu 23 de milioane şi Mexico City, Mumbai şi Sao Paolo, fiecare cu aproximativ 21 de milioane de locuitori. Osaka are o populaţie care depăşeşte uşor 20 de milioane, Beijingul are puţin sub 20 de milioane de locuitori. Specialiştii consideră că Tokio va rămâne cel mai populat oraş şi în 2030. Spre deosebire de capitala Japoniei, New Yorkul va continua să scadă în topul mega-oraşelor. Astfel, dacă în 1990 ocupa al treilea loc la nivel mondial, în  2030 va ajunge pe poziţia a treisprezecea.

38 de milioane de oameni trăiesc în Tokio, care rămâne astfel cel mai populat oraş din lume.

Oraşele mici, cele mai populate

Aşezările de mici dimensiuni sunt centrele urbane care se dezvoltă cel mai rapid, conform raportului ONU. Mai mult de jumătate din cei 3,9 miliarde de oameni care locuiesc în zona urbană se găsesc în aşezările urbane cu mai puţin de 500.000 de locuitori, în timp ce unul din opt oameni trăieşte într-una din cele 28 de metropole cu peste 10 milioane de oameni.

Populaţia rurală, în scădere

Populaţia rurală a lumii a înregistrat creşteri foarte slabe, 1950 până în prezent, iar ONU estimează că va atinge un punct maxim istoric în jurul anului 2020, urmând să scadă până în 2050. Populaţia rurală globală a atins 3,4 miliarde de persoane şi va scădea până la 3,1 miliarde în 2050. În timp ce Africa şi Asia se urbanizează rapid, aceste regiuni concentrează încă 90% din populaţia rurală a lumii. India este pe primul loc la numărul de locuitori din zonele rurale, având o populaţie rurală de 857 milioane, urmată de China cu 635 de milioane. 

Urbanizarea sustenabilă, cheia dezvoltării de succes

Raportul informează că o planificare urbană de succes va necesita o atenţie deosebită acordată dezvoltării centrelor urbane, indiferent de mărimea lor. Dacă sunt administrate corecr, oraşele ar putea oferi oportunităţi importante de dezvoltare economică, dar şi pentru a oferi un acces mai facil la serviciile de bază, precum sistemul de sănătate şi educaţie, unui număr cât mai mare de oameni.

Experţii au descoperit că autorităţile cheltuiesc mult mai puţine fonduri pentru asigurarea transportului public, electricitare, canalizare, apă şi alte pachete de bază, unei populaţii urbane dintr-un oraş cu o densitate mare, decât aceleaşi servicii pentru populaţia din mediul rural, dispersată pe suprafeţe mari.

„Administraţia zonelor urbane s-a transformat într-una dintre cele mai importante provocări ale secolului 21. Succesul sau eşecul nostru în construirea unor oraşe sustenabile va fi un factor semnificativ în agenda ONU pentru dezvoltare urbană post 2015“, a declarat John Wilmoth, directorul Diviziei pentru Populaţie din cadrul Naţiunilor Unite.

infografie orase onu
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite