Oraşele irakiene cad unul câte unul în mâinile insurgenţiilor al-Qaida. Aceştia deţin 48 de ostatici la Consulatul Turciei din Mosul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mosul a fost cucerit marţi de rebelii islamişti. FOTO Reuters
Mosul a fost cucerit marţi de rebelii islamişti. FOTO Reuters

Insurgenţii islamişti au obţinut controlul total al celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak, în urma unei operaţiuni militare organizate care a forţat trupele guvernamentale să-şi predea armele şi să se retragă. Rezultatul ofensivei de marţi demonstrează vulnerabilităţile unui guvern care s-a arătat incapabil să reziste valului de islamişti radicali, la trei ani după retragerea completă a trupelor americane.

UPDATE 16.19 Patruzeci şi opt de persoane sunt sechestrate de insurgenţi islamişti în consulatul Turciei din oraşul irakian Mosul, printre ostatici figurând consulul turc şi copiii acestuia, anunţă un oficial turc, citat de AFP.

Premierul irakian Nouri al-Maliki a declarat „stare de maximă pregătire”, şi a cerut parlamentului să instaureze legea marţială, după ce forţele guvernamentale au părăsit oraşul, la finalul mai multor zile de lupte crâncene. Mosul este al doilea oraş din ţară care a ajuns integral pe mâna rebelilor, după preluarea controlului, în ianuarie, asupra oraşului Fallujah, situat la vest de Bagdad. Potrivit unui ofiţer de rang înalt, gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a preluat controlul asupra Mosulului. Capturarea unui important centru industrial şi petrolier şi a celui mai mare oraş din nordul Irakului este o achiziţie uriaşă pentru o grupare care opera cu doar câteva luni în urmă în teritoriile deşertice ale ţării.

SIIL , organizaţie afiliată în trecut la reţeaua al Qaeda, îşi propune să instaureze un stat islamic fundamentalist în Irak şi Siria; şi-a câştigat notorietatea după mai multe atacuri teroriste deosebit de agresive atât împotriva forţelor guvernamentale, cât şi a civililor nevinovaţi. În prezent, SIIL deţine controlul asupra Mosul, al doilea cel mai mare oraş irakian, Fallujah, al şaptelea cel mai mare oraş din ţară, dar şi alte regiuni şi oraşe din nordul şi vestul Irakului. La acestea se adaugă teritorii întinse din nordul Siriei, iar tendinţa grupării este de a se extinde.

Evenimentele recente sunt puse pe seama incapacităţii guvernului de a se organiza astfel încât să aibă cel puţin şansa de a rezista în faţa atacurilor. Pe de altă parte, însă, luptătorii SIIL sunt bine-pregătiţi, înarmaţi şi antrenaţi eficient în războiul civil din ţara vecină Siria.

Autorităţile şi forţele guvernamentale din Mosul au predat maşinile, armele, şi-au dat jos uniformele şi au fugit din oraş, lăsând în urmă echipamente la care au contribuit şi Statele Unite ale Americii, în cei opt ani în care armata americană a staţionat pe teritoriul irakian.

„Oraşul Mosul, capitala provinciei Ninive, nu se mai află sub controlul statului şi este de-acum în mâinile insurgenţilor”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Ministerului de Interne, care a cerut protecţia anonimatului. „Membri ai armatei şi poliţiei au renunţat la uniformă (...), iar posturile armatei şi poliţiei din acest oraş sunt acum goale. Persoanele înarmate au eliberat deţinuţi din închisori” din oraş, a mai spus acesta.

500.000 de refugiaţi din Mosul

Echipe ale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), aflate în teren pentru a ofeir ajutoare, estimează că violenţele produse în weekend asupra Mosulului au provocat „deplasarea a peste 500.000 de persoane în interiorul şi în jurul oraşului”. OIM anunţă că există „un număr important de victime în rândul civililor”, iar „principalul centru de urgenţă din oraş, format din patru spitale, este inaccesibil, deoarece este situat în centrul zonei unde au loc luptele, astfel că mai multe moschei au fost transformate în spitale pentru îngrijirea răniţilor”.

Irakul este devastat de violenţe, în care au fost omorâte peste 4.600 de persoane de la începutul lui 2014, potrivit unui bilanţ întocmit de către AFP pe baza unor informaţii de la surse medicale şi în domeniul securităţii.

Statele Unite au cheltuit circa 14 de miliarde de dolari pentru pregătirea şi înarmarea forţelor de securitate irakiene. Când armata americană a părăsit Irakul în 2011, pentru ca Maliki a refuzat să semneze un acord care ar fi prelungit prezenţa, politicieni din Statele Unite şi lideri militari au spus că Irakul este pregătit să se apere şi să asigure siguranţa publică şi că seminţele reconcilierii dau roade. Dar în multe locuri, aceasta supoziţie s-a dovedit o iluzie, în special pentru că Maliki şi aliaţii săi siiţi s-au întors împotriva suniţilor, notează postul de radio europa libera.

Pe ansamblul Irakului, politica este încă difinită pe criterii etnice, iar numărul victimelor din rândurile forţelor irakiene şi populaţiei civile a ajuns la nivelele din 2007-2008. La începutul războiului, Mosul era dat de exemplu şi considerat un model de coexistenţă şi dezvoltare. Acum, Irakul încă nu controlează frontiera cu Siria şi nu controlează Mosul.

Dacă forţele ISIS menţin controlul asupra oraşului un timp, ele pot ataca localităţi de la sud, mai aproape de Bagdad şi organiza atentate sinucigaşe, care pot antrena un conflict mai larg. Apelul lui Maliki la înarmarea civililor înseamnă că încearcă să folosească miliţii şiite, pentru a recâştiga controlul.

Insurgenţii islamişti au preluat controlul asupra oraşului irakian Tikrit

Insurgenţii islamişti au obţinut miercuri controlul în oraşul irakian Tikrit, care devine astfel cea de-a doua capitală a unei provincii aflată în mâinile rebelilor, a anunţat poliţia locală, relatează AFP.

"Oraşul Tikrit se află în totalitate sub controlul insurgenţilor", a declarat un colonel din poliţia locală.

Jihadişti au executat miercuri 15 membri ai forţelor irakiene, în provincia multietnică Kirkuk, în care au preluat, cu o zi înainte, controlul asupra mai multor sectoare, au declarat oficiali locali, relatează AFP.

Combatanţi din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au executat prin împuşcare aceste 15 persoane - poliţişti, militari şi membri ai miliţiilor care luptă împotriva Al-Qaida - în mai multe localităţi din provincie, au anunţat oficialii citaţi.

Oraşul Tikrit este capitala provinciei Salaheddine şi este situat între Bagdad şi cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, care se află începând de marţi sub controlul insurgenţilor islamişti.

Potrivit unui general din cadrul poliţiei locale, insurgenţii sunt membri ai grupării radicale Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL). Ei au lansat atacul din nordul, vestul şi sudul oraşului.

La rândul său, un comandat din poliţia locală a anunţat că insurgenţii au eliberat aproape 300 de deţinuţi dintr-o închisoare din Tikrit.

Gruparea Stat Islamic în Irak şi Levant a lansat începând de luni seară o ofensivă în Irak şi a cucerit în totalitate, aproape fără lupte, provincia Ninive, precum şi localităţile de la est de Kirkuk şi din sudul provinciei Salaheddine.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite