În lume

articolul anterior articolul urmator

Investigaţie jurnalistică: Ruşii trimit în Turcia cereale furate din Ucraina VIDEO

2
5 Jul 2022 17:43:26
Autor: Ion Gaidau
FOTO Shuterstock
FOTO Shuterstock

Rusia trimite în Turcia cantităţi mari de cereale furate din teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina, arată o investigaţie jurnalistică a programului Shemî, produs de Radio Europa Liberă.

Investigaţia, publicată şi de „Ukrainska Pravda”, indică faptul că autorităţile turce nu şi-au respectat asigurările precum că nu vor cumpăra cereale furate de ruşi din Ucraina.
 
Jurnaliştii dezvăluie, cu ajutorul unor imagini din satelit şi documente, că este vorba de un proces sistematic.
 
Potrivit anchetei, cerealele sunt încărcate la terminalul Avlita, din portul Sevastopol, din Crimeea, după ce sunt aduse aici din zone ocupate de ruşi în regiunile Herson şi Zaporojie. Ele sunt „exportate” apoi spre Turcia ca produse din „Crimeea” şi „Rusia”. Crimeea este o peninsulă din Marea Neagră anexată de Rusia în 2014.
 
„Agresorii ruşi opresc radarele pe navele care transportă cereale ucrainene din Crimeea către porturi din Turcia”, relevă autorii investigaţiei.
 
Una dintre navele implicate în acest trafic ilegal este „Mihail Nenaşev”, care navighează sub pavilionul Rusiei. Nava „Mihail Nenaşev” a realizat cel puţin trei deplasări între Sevastopol şi un port din Turcia.
 
O altă navă este „Finikia”, care navighează sub pavilionul Siriei. „Finikia” a efectuat transporturi între Crimeea şi portul Nemrut, în Marea Egee.
 
În timp ce permite acest trafic ilegal, Ankara ocoleşte chestiunea cu promisiunea că investighează dacă ruşii transportă cereale furate din Ucraina. La solicitarea Ucrainei, o navă cu cereale a fost blocată recent într-un port din Turcia în vederea stabilirii încărcăturii sale. O întâlnire dedicată problemei cerealelor ar putea avea loc „săptămâna viitoare” cu participarea unor reprezentanţi ai Turciei, Rusiei, Ucrainei şi ONU.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Tomescu Tom
5.07.2022, 20:22:26

Breee .... turcii sunt complici cu rușii ! 😎..😂 Pe față .... Tot ce fac ...sunt simple manevre golănești ... manevre folosite de interlopi , de când se știu .. ... La turci se numește ...diplomație ..😂

+2 (2 voturi)
Amdo Odma
6.07.2022, 01:23:31

Rusii le cara ucrainienilor cerealele gratis, ca sa nu fie foamete in Africa.

-11 (11 voturi)
Modifică Setările