Invitată să plece acasă, armata privată a lui Putin se pregăteşte de continuarea războiului în Libia. CNN: Mercenarii Wagner au săpat noi tranşee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa mercenarilor străini în Libia compromite orice şansă pentru încheierea războiului din această ţară din nordul Africii, în pofida unor progrese politice şi diplomatice realizate în ultimul an.

Termenul de 90 de zile dat mercenarilor străini pentru părăsirea teritoriului libian a expirat sâmbătă. Totuşi, niciunul dintre 20.000 de mercenari prezenţi în Libia - potrivit unei estimări a Naţiunilor Unite - nu a plecat acasă, semn că violenţe armate riscă să continue în funcţie de interesele actorilor străini.

Mai grav, potrivit CNN, care citează surse din serviciile americane de informaţii, compania militară privată rusă Wagner a consolidat fortificaţii între două oraşe strategice, şi anume între Sirt şi al-Jufra, două fiefuri ale Armatei Naţionale Libiene (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar.

Potrivit unor fotografii publicate de CNN, mercenarii din Wagner au săpat tranşee în prelungirea altor zeci de kilometri de şanţuri de apărare. Noua zonă fortificată se întinde pe o distanţă de 70 de kilometri, în zonă de coastă dens populate. Aceste lucrări dau de înţeles că regimul Putin mizează pe un război de lungă durată în Libia.

Tranşeele şi fortificaţiile observate din satelit (foto mai jos) par să fie destinate opririi unui eventual atac terestru lansat asupra zonelor controlate de Haftar în est, subliniază CNN.

Santuri sapate de Wagner in Libia FOTO Twitter @il_kanguru

FOTO Twitter @il_kanguru

Moscova, care neagă că ar avea vreo legătură cu Wagner, a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Sâmbătă, Comisia Militară Mixtă (5+5) a îndemnat ţările care au participat la Conferinţa de la Berlin din 19 ianuarie 2020 să-şi asume responsabilităţile şi să ia „măsurile necesare” pentru plecarea mercenarilor străini şi respectarea embargoului impus de ONU asupra livrărilor de arme în Libia, constant încălcat.

Reafirmând că îşi continuă munca pentru menţinerea acordului de încetare a focului încheiat în octombrie la Geneva, această comise a îndemnat părţile aflate în conflict în Libia să aplice măsurile convenite în textul acordului, în caz contrar existând riscul pentru reluarea violenţelor la un nivel mai grav decât în trecut.

Comisia mixtă este formată din reprezentanţi ai părţilor libiene rivale, adică din Guvernul de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli, recunoscut de ONU şi susţinut de Turcia, şi autorităţile paralele din estul Libiei aflate sub controlul lui Haftar, sprijinit la rândul său de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia.

Potrivit emisarului interimar al ONU în Libia, Stephanie Williams, circa 20.000 de „forţe străine şi/ sau mercenari” se află în prezent în Libia. „Există acum 10 baze militare (în Libia) ocupate total sau parţial de forţe străine”, arăta Williams într-un document publicat la începutul lunii noiembrie.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut luna trecută plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini din Libia, într-o declaraţie unanimă care se referă şi la Rusia, cunoscută că îşi acoperă acţiunile din această ţară din nordul Africii prin intermediul grupului paramilitar Wagner. Şi Turcia dispune de mercenari în Libia.

Ce caută Rusia în Libia?

Claudia Gazzini, de la International Crisis Group, a declarat pentru CNN imaginile surprinse între Sirt şi al-Jufra sunt „dovezi îngrijorătoare”, dar în cercurile diplomatice se vorbea în ultimele săptămâni despre aceste lucrări. „Totul este în desfăşurare şi ar sugera că Moscova urmăreşte să-şi întărească prezenţa în Libia”, afirmă Gazzini.

Kremlinul vrea să-şi consolideze prezenţa militară şi influenţa în zona bazinului mediteranean pentru că i-ar permite să fie chiar în flancul sudic al NATO. În plus, ar avea şi un bonus: Rusia poate profita de petrolul Libiei, comentează CNN.

Deşi preşedintele rus Vladimir Putin neagă că s-ar implica în Libia, inspectorii ONU au înregistrat zeci de zboruri ruseşti în această ţară în anul care a trecut, 93 dintre ele fiind semnalat doar în luna august.

Controversata companie militară Wagner, considerată „armata privată a lui Putin”, ar avea în Libia circa 2.000 de mercenari în Libia.  În afară de Libia, Wagner este implicată în Siria, Venezuela şi alte ţări din Africa. A fost prezentă şi în războiul din Ucraina.

Compania este deţinută de Evgheni Prigojin, un om de afaceri din cercul apropiat al lui Vladimir Putin.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite