Irakul şi Siria ar putea să nu supravieţuiască ca state actualelor războaie, avertizează şeful DIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irakul şi Siria ar putea să rămână definitiv rupte în bucăţi de război şi de tensiunile religioase, a avertizat joi directorul Agenţiei pentru informaţii în domeniul apărării (DIA), într-o evaluare dură, care contrazice politica administraţiei Obama, relatează AP în pagina electronică.

„Cu greu văd o revenire“, a declarat locotenent-generalul Vincent Stewart într-o conferinţă a serviciilor secrete, referindu-se la Irak şi Siria, din ale căror teritorii Statul Islamic (SI) a cucerit porţiuni vaste.

Şeful spionajului militar american a spus că îl „frământă ideea potrivit căreia kurzii ar reveni într-un guvern central irakian“, sugerând astfel că acest lucru este puţin probabil. „Pot să văd un moment în viitor în care Siria este fracturată în două sau trei părţi“, a adăugat el.

Acesta nu este scopul Statelor Unite, a subliniat şeful DIA, însă situaţia pare să arate tot mai mult aşa.

Directorul CIA John Brennan a notat, în cadrul aceleiaşi discuţii, că frontierele celor două ţări rămân la locul lor, dar că guvernele au pierdut controlul asupra lor. Statul Islamic a proclamat un „califat“ de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria.

Irakienii şi sirienii se identifică, în prezent, tot mai mult prin triburile din care fac parte şi prin religiile pe care le au, în loc să se identifice prin naţionalitatea lor, a subliniat directorul CIA.

„Eu cred că Orientul Mijlociu se va confrunta cu o schimbare în viitoarele unul-două decenii, care va face (regiunea) să nu mai arate aşa cum a arătat“, a adăugat Brennan.

Irakul şi Siria au fost create în mod artificial de către diplomaţi britanici şi francezi, la dezintegrarea Imperiului Otoman, înaintea Primului Război Mondial. Fiecare dintre ele are comunităţi sunnite, şiite şi kurde. Irakul este condus de către un guvern dominat de şiiţi, cu legături cu Iranul, în timp ce Guvernul lui Bashar al-Assad este dominat de alawiţi, o sectă şiită. Ele luptă, acum, fiecare în parte împotriva grupării funadamentaliste sunnite Statul Islamic.

Potrivit politicii oficiale a administraţiei Obama, Irakul şi Siria rămân în continuare state-naţiuni recunoscute internaţional. Oficiali din cadrul administraţiei s-au opus, de exemplu, unor îndemnuri de a le trimite armament kurzilor, care au obţinut o anumită autonomie în nordul Irakului şi care au fost cei mai loiali aliaţi ai Americii în regiune. Administraţia a insistat ca armamentul destinat kurzilor să fie trimis prin intermediul Guvernului de la Bagdad.

În 2006, vicepreşedintele Joe Biden, pe atunci senator, se pronunţa pentru împărţirea Irakului în trei zone etnice autonome, în care Guvernul central să joace un rol limitat. Administraţia lui George W. Bush a căutat să ţină Irakul unit, însă suniţii au fost până la urmă excluşi din Guvernul de la Bagdad, spre marea lor nemulţumire. Kurzii au fost implicaţi, la rândul lor, în dispute continue cu Bagdadul, din cauza bugetelor şi petrolului, şi au preluat controlul asupra oraşului strategic Kirkuk, în nordul Irakului.

În Siria, Guvernul lui al-Assad se agaţă de putere, cu sprijinul tot mai puternic al Rusiei, în timp ce ţara este împărţită între Guvern, rebeli şi Statul Islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite