În lume

articolul anterior articolul urmator

Iranul refuză să închidă oraşele în care sunt cazuri de Covid-19. „Coronavirusul nu trebuie transformat într-o armă de către inamicii noştri“

5
28 Feb 2020 13:51:01
Autor: Cristina Ene
Femei iraniene poartă măşti faciale pe străzile din Teheran în contexul epidemiei de coronavirus 26 februarie 2020 FOTO EPA-EFE
Femei iraniene poartă măşti faciale pe străzile din Teheran în contexul epidemiei de coronavirus 26 februarie 2020 FOTO EPA-EFE

Iranul, epicentrul epidemiei de coronavirus în Orientul Mijlociu, nu intenţionează să pună în carantină oraşe sau regiuni întregi, ci doar persoanele infectate, în timp ce locurile de cult rămân deschise. Experţii canadieni spun că virusul s-ar putea răspândi la 18.000 de persoane care se deplasează din Iran în toată lumea.

În ciuda faptului că Iranul este a treia ţară în afara Chinei ca număr de cazuri de infecţie cu noul coronavirus, alături de Coreea de Sud (peste 200 de cazuri) şi Italia (650 de cazuri), preşedintele iranian Hassan Rouhani a transmis zilele trecute într-o şedinţă a cabinetului săi de miniştri că autorităţile sanitare vor continua cu măsurile de carantină în privinţa persoanelor depistate pozitiv, dar nu vor fi închise oraşe sau districte întregi. Iranul are 245 de cazuri confirmate şi 26 de decese, cel mai mare număr cu excepţia Chinei.
 
Mai mulţi oficiali iranieni s-au îmbolnăvit, între care recent vicepreşedinta Iranului Masoumeh Ebtekar şi adjunctul ministrrului sănătăţii, care a fost surprins bolnav la o conferinţă de presă. Noua Zeelandă şi Belarus au raportat primele cazuri de îmbolnăvire pe teritoriul lor în cazul unor persoane revenite din Iran. 
 
O echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se va deplasa în cursului weekendului în Iran pentru a evalua situaţia şi a oferi asistenţă, relatează BBC. De asemenea OMS va furniza echipamente de protecţie şi seturi diagnostice. Însă importatorii iranieini denunţă sancţiunile economice americane care nu le permit sau le fac dificilă achiziţia echipamentelor medicale din alte ţări.
 

Lăcaşele de cult din Quom, oraşul unde a izbucnit epidemia, rămân deschise

Lăcaşele de cult din oraşul Quom, care are şi cel mai mare număr de cazuri confirmate rămân deschise. 

Custodele mausoleului Hazrat Masumeh din Quom a spus că e necesar ca acesta să rămână deschis, întrucât credincioşii îl consideră un „loc al vindecării”. Acesta spune că credincioşii sunt încurajaţi să vină, însă să-şi ia măsuri de precauţie, iar lăcaşul de cult să monitorizeze condiţiile de igienă.
 
„Închiderea lăcaşelor de cult ar fi un pas uriaş pentru clerici şi e puţin probabil să decidă în acest sens în lipsa unor presiuni internaţionale”, a declarat un corespondent BBC în Iran.
 
Autorităţile le-au recomandat oamenilor să nu meargă în oraşul Quom, considerat locul de izbucnire a epidemiei, însă lăcaşurile sfinte şi de cult ale oraşului au rămas deschise – milioane de pelerini şiiţi vin aici în fiecare an.
 
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Iran a spus că virusul a fost depistat în mai multe părţi ale ţării, însă este optimist cu privire la situaţie: „La fiecare 24 de ore, cel puţin 10 la sută din cei spitalizaţi sau sunt suspectaţi de infecţie sunt externaţi”.
 
Preşedintele iranian Rouhani a menţionat rapoartele Ministerului Sănătăţii ca fiind unele „promiţătoare”, dar a recomandat iranienilor să evite deplasările nenecesare în regiunile afectate.
 
„Nu avem niciun plan să instituim carantină în districte sau oraşe. Noi plasăm în carantină doar persoanele. Dacă cineva începe să aibă simptome, acea persoană trebuie să intre în carantină”, a spus Rouhani.
 
„Coronavirusulul nu trebuie transformat într-o armă de către inamicii noştri astfel încăt munca şi producţia să înceteze în ţară”, a subliniat preşedintele iranian denunţaînd atitudinea SUA care a acuzat Iranul că ţine ascunse „informaţii vitale” în privinţa epidemiei.
 
Măsurile luate de autorităţi în Teheran
 
În Teheran poliţia a interzis fumatul în comun de narghilea în cafenele şi ceainării. În zonele afectate au fost închise şcoli şi universităţi şi au fost anulate meciuri şi evenimente sportive, expoziţii şi premiere de film, dar şi rugăciunile de vineri.
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

spaima vitelor
28.02.2020, 14:19:36

Pacat de iranieni, un popor extraordinar!

Pontus Euxinus
28.02.2020, 16:59:58

ayatolahul s-a prins de smecherie. blocarea oraselor si a fabricilor face mai mult rau statului decat acest virus care nu e mai ucigas decat gripa obisnuita. (pana acum, desi se poate modifica (singur sau ...ajutat ;) sa devina un adevarat killer. Dar nu cred ca asa se va intampla. Deocamdata vad ca se doreste o incetinire a economiei, a creerei unui haos economic, bursele cad, cineva sau multi, profita de aceasta situatie

anti/propagandişti
29.02.2020, 17:45:33

Iată ce înseamnă primitivismul religios!

Necula Mario
28.02.2020, 17:31:07

Great!... o alta decizie...inteleapta...a regimului islamo nazist din Persia... precum in china , si rusia , viata in Persia , sub acest regim , este foarte ieftina...

Hastur
28.02.2020, 22:13:23

Nici o problema.E treaba lor ce fac.Restul lumii trebuie doar sa interzica calatoriile inspre si dinspre Iran.