În lume

articolul anterior articolul urmator

Iranul provoacă SUA. A informat AIEA că va îmbogăţi uraniu la o puritate de 20%

19
2 Jan 2021 11:09:46
Autor: Viorica Marin
Uzina  de îmbogăţire a uraniului Fordo
Uzina  de îmbogăţire a uraniului Fordo

Iranul a informat agenţia nucleară a Naţiunilor Unite că intenţionează să îmbogăţească uraniu la o puritate de 20%, nivel atins înainte de acordul nuclear internaţional din 2015, la baza de producţie Fordo, care este îngropată într-un munte, a anunţat, vineri, agenţia, transmite Reuters.

Iranul a adus la cunoştinţa Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) dorinţa sa de a produce uraniu îmbogăţit la 20%, dincolo de pragul stabilit prin Acordul de la Viena din 2015, potrivit purtătorului de cuvânt al agenţiei ONU, citat vineri de AFP.
 
"Iranul a informat Agenţia despre intenţia sa de a îmbogăţi uraniu la un nivel putând merge până la 20% în uzina subterană din Fordo, pentru a se conforma unei legi adoptate recent de parlamentul iranian", a declarat purtătorul de cuvânt.
 
Scrisoarea, datată din 31 decembrie, "nu a precizat când va începe activitatea de îmbogăţire a uraniului".
 
 Acest anunţ este cel mai recent dintr-o serie de anunţuri adresate de Iran Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, referitoare la intenţiile sale de a încălca acordul nuclear, ca reacţie la retragerea Washingtonului din acord şi la reimpunerea sancţiunilor americane împotriva Teheranului.
 
Măsura este una dintre multele menţionate într-o lege adoptată luna trecută de Parlamentul iranian, ca reacţie la uciderea celui mai reputat cercetător în domeniul nuclear al Iranului, atribuită de către Teheran Israelului.
 
Prin astfel de măsuri, Iranul complică eforturile preşedintelui ales american Joe Biden de a readuce Statele Unite în acest acord.
 
”Iranul a informat agenţia că, pentru a respecta o lege adoptată recent de Parlament, intenţionează să producă uraniu cu o puritate de 20% la Centrala de Îmbogăţire a Carburantului Fordow”, a anunţat agenţia într-un comunicat.
 
Ambasadorul rus la AIEA, Mihail Ulianov, a transmis informaţia mai devreme pe Twittter, menţionând un raport remis de directorul general al Agenţiei, Rafael Grossi, Consiliului guvernatorilor.
 
"Este o presiune în plus", a comentat pentru AFP un diplomat la Viena, sub acoperirea anonimatului, în contextul în care Iranul se distanţează tot mai mult de angajamentele sale.
 
Potrivit ultimului raport disponibil al agenţiei ONU, publicat în noiembrie, Teheranul a îmbogăţit uraniu la un nivel de puritate superior limitei prevăzute prin Acordul de la Viena (3,67%), dar nu a depăşit pragul de 4,5% şi a respectat întotdeauna regimul strict al inspecţiilor Agenţiei.
 
Dosarul a cunoscut noi tulburări de la asasinarea, la sfârşitul lunii noiembrie, a cercetătorului iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh.
 
În urma acestui atac atribuit Israelului, aripa cea mai dură de la Teheran a promis o ripostă şi parlamentul a adoptat o lege controversată preconizând producerea şi stocarea a "cel puţin 120 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20% pe an" şi "încetarea" inspecţiilor din partea AIEA, destinate să verifice dacă ţara încearcă să se doteze cu bomba atomică.
 
Guvernul iranian s-a opus acestei iniţiative denunţate de celelalte părţi semnatare ale acordului, care au îndemnat Teheranul "să nu compromită viitorul".
 
"+Democraţiile+ nu pot cere Iranului să încalce legislaţia parlamentară", a avertizat, totuşi, ministrul de externe al Republicii Islamice, Javad Zarif.
 
Diferitele părţi (Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) trag de timp pentru a aştepta instalarea lui Joe Biden la Casa Albă.
 
Democratul şi-a exprimat dorinţa ca SUA să revină în Acordul de la Viena, cu condiţia ca Iranul să îşi respecte din nou "cu rigoare angajamentele".
 
Respingerea inspectorilor AIEA şi reluarea activităţilor de îmbogăţire la un nivel de 20%, practicat de Iran înaintea semnării Acordului la Viena, riscă să retrimită dosarul nuclear iranian în faţa Consiliului de Securitate al ONU şi să saboteze definitiv acest text. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

gyll
2.01.2021, 11:27:41

Ăștia sunt bătuți cu piluga-n cap,să vezi ce răspuns "diplomatic "le vor primi de la Israel.

+1 (9 voturi)
Sta
2.01.2021, 11:56:11

Evreii sunt foarte buni la asasinate , de aceea au si fost exterminati in razboi . La diplomatie sunt analfabeti .

-1 (9 voturi)
inuendo
2.01.2021, 12:07:52

S-au pliat pe metoda de șantaj nuclear al lui Kim. Se întrezărește o mai bună comunicare interconfesională: Israelul și lumea creștină. Iranienii, cu tot suportul rusesc, cu toată propaganada lor fundamentalistă, nu cred că pot face față unei confruntări militare reale.

-1 (15 voturi)
Dobrican Felician
2.01.2021, 12:12:45

@ gyll - Exact de acea ar trebui ca Iranul sa detina arma nucleara,pentru ca Israelul sa nu mai dea "raspunsuri diplomatice" cind si unde doreste,fara sa fie la rindul sau pedepsit.

+2 (12 voturi)
Dobrican Felician
2.01.2021, 12:10:51

Care acord ? Ca acordul de la Viena prevedea ca SUA sa suspende toate sanctiunile la adresa Iranului,iar cel din urma sa respecte pragul de imbogatire a uraniului de maxim 4,5%. In momentul in care SUA au reintrodus sanctiunile,Iranul a declarat si el ca nu mai respecta nici un acord.

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările