În lume

articolul anterior articolul urmator

Iranul sfidează comunitatea internaţională. De la 7 iulie va abandona alte două angajamente din Acordul de la Viena

13
26 Jun 2019 13:47:41
Autor: News.ro
Ali Shamkhani, secretarul general al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene
Ali Shamkhani, secretarul general al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene

Iranul urmează să abandoneze ”în mod hotărât”, ”începând de la 7 iulie”, alte două angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a anunţat secretarul general al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene (CSSN), amiralul Ali Shamkhani, un anunţ care creşte tensiunile cu un nivel în contextul unei înfruntări cu Statele Unite ale lui Donald Trump, relatează AFP.

 
Într-o atmosferă ultretensionată cu Washingtonul, Iranul a anunţat în mai că încetează să se mai simtă obligat să respecte limitele pe care acest acord îl impune rezervelor sale de apă grea şi uraniu îmbogăţit. Acest prag al rezervei uraniului îmbogăţit - stabilit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian la 300 de kilograme - urmează să fie depăşit joi.
 
Iranul urmează să nu mai respecte restricţii la care a consimţit ”cu privire la gradul îmbogăţirii uraniului” - limitat la 3,67% prin Acordul de la Viena şi ar putea să relanseze un proiect în vederea construirii unui reactor cu apă grea la Arak (centru), lăsat deoparte prin acord, a anunţat marţi amiralul.
 
În nota sa, Shamkhani evocă faptul că Teheranul este sătul de promisiunile europenilor - care afirmă că vor să salveze acordul după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, dar care întârzie să găsească mijloace în acest sens.
 
Liderul suprem iranian, ayatollahul, Ali Khamenei, a declarat că poporul iranian nu va ceda presiunilor americane, ”sancţiunilor crude” şi ”insultelor”.
 
Numărul unu iranian este una dintre ţintele unor noi sancţiuni americane simbolice, anunţate luni de către preşedintele american Donald Trump - o blocare a activelor în străinătate.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Index 4.2
26.06.2019, 14:28:27

Cine a inceput primu sa sfideze angajamentele, nu cumva Guzganul Rozaliu?

0 (8 voturi)
din Laho Timisorean
26.06.2019, 14:37:29

Articolul asta este CULMEA tupeului!!! Dupa ce americanii au ANULAT un tratat semnat cu iranienii, acestia din urma sint condamnati ca nu respecta...tratatul???

+1 (9 voturi)
din Bugeac Gabriel
26.06.2019, 14:52:10

Perșii nu sunt mămăligari.. Americanii dacă au curaj de ce nu-i bombardează? Cum Pakistanul deține arme nucleare... Iranul de ce nu ar putea?

0 (8 voturi)
foarte atent
26.06.2019, 15:23:03

iranienii i-au pacalit pe ieuropeni...rusii ii invata ce sa faca, ei sunt tartorele...ii atzatza contra americolacilor !!

-3 (7 voturi)
Goicea Niculae
26.06.2019, 15:33:29

Iranienii nu sfidează pe nimeni. Ca țara liberă și independenta ,au dreptul sa-și urmeze calea fireasca spre progres și chiar arme nucleare ,atât timp cât alte națiuni agresive sunt in posesia acestor arme.

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (13)