În lume

articolul anterior articolul urmator

Israel: Proiect de lege controversat privind condamnarea la moarte a atacatorilor palestinieni

8
7 Nov 2018 12:38:19
Autor: Viorica Marin
Avigdor Liebermann, ministrul israelian al Ap[r[rii, este iniţiatorul proiectului de lege
Avigdor Liebermann, ministrul israelian al Ap[r[rii, este iniţiatorul proiectului de lege

Parlamentul israelian va relua săptămâna viitoare dezbaterile vizând un proiect de lege care va facilita condamnarea la moarte a atacatorilor palestinieni, a declarat marţi ministrul apărării, Avigdor Liebermann.

Proiectul în cauză este unul favorit al ministrului ultranaţionalist, care a făcut din acceptarea sa una dintre condiţiile pentru a face parte din guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu; cu toate acestea, adoptarea sa nu este garantată. 
 
Proiectul prevede ca instanţele militare din Cisiordania ocupată să poată pronunţa pedepse capitale pentru delicte „teroriste” nu pe baza unanimităţii celor trei judecători, ci numai a unei majorităţi a acestora. Această prevedere, de altfel ,nu îi vizează decât pe palestinieni; coloniştii israelieni din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967, nu sunt supuşi jurisdicţiei militare, ci celei civile. 
 
Textul de lege a fost aprobat în ianuarie cu o majoritate minimă de 52 contra 49 de către parlament, în lectură preliminară. Atunci, Liebermann a susţinut acest proiect, ca pe „o puternică măsură de descurajare a teroriştilor”. 
 
Textul trebuie să mai facă obiectul a încă trei dezbateri înainte de o eventuală adoptare, prima dintre acestea fiind acceptarea sa de către o comisie parlamentară pe 14 noiembrie. „După trei ani de luptă încrâncenată, legea vizând pedeapsa capitală va fi în sfârşit prezentată miercuri comisiei legislative, urmând să fie prezentată în primă lectură în plen”, a scris pe Twitter Liebermann, adăugând că „nu vom renunţa până când nu ne vom fi îndeplinit misiunea”. În realitate, pedeapsa capitală pronunţată de tribunalele militare din Cisiordania nu a fost niciodată aplicată sau confirmată la apel.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

George J.
7.11.2018, 13:09:11

Nu se poate dom-le sa-i condamni la moarte pe teroristi! Ii declari bolnavi psihic si gata, ai rezolvat problema, cum fac Germania, Franta si restul lumii "evoluate"..

-1 (1 vot)
Kongo-Müller
8.11.2018, 09:38:15

Netanyahu e teroristul suprem din zona ... cu el ce facem ? Il condamnam si pe el ?

+1 (1 vot)
Mircea Vidrascu
8.11.2018, 10:05:10

Zău? Antisemitismul tau visceral te face sa "uiți" de Assad,Isis,Hizbollah,Hamas,ayatollahi și ucigașii lor, toți din aceeași zonă

Ismet Yilmaz
7.11.2018, 19:22:48

Sionism=nazism.

+1 (1 vot)
Mircea Vidrascu
8.11.2018, 09:58:56

Erduan=psihopat islamist periculos. Daca pe Netanyahu îl votează doar 25% dintre israelieni,pe bolnavul psihic care se mindreste cu crimele bașbuzucilor otomani îl votează mai mult de jumătate dintre turci,ceea ce ne demonstrează că nu au depășit nivelul de pitencatropi.

Vezi toate comentariile (8)