În lume

articolul anterior articolul urmator

Israelienii se pregătesc de ce e mai rău. Cum aşteaptă populaţia războiul din Siria

1
28 Aug 2013 11:34:13
Autor: Diana Rusu
Un israelian le arată copiilor cum să îşi pună masca de gaze în cazul unui atac chimic FOTO Reuters
Un israelian le arată copiilor cum să îşi pună masca de gaze în cazul unui atac chimic FOTO Reuters

Mii de israelieni stau la coada pentru a-şi achiziţiona măşti de gaze, înainte de intervenţia militară în Siria, anunţată de comunitatea internaţională. Oficiile poştale, care sunt puncte de distribuţie pentru măştile de gaze, au raportat o creştere de 300% a cererilor telefonice pentru echipamentul de protecţie, în ultimele trei zile, faţă de media normală, anunţă corespondenţii din Israel ai publicaţiei Vocea Rusiei.

Începând cu anii 60, statul a creat posibilitatea distribuţiei echipamentului de protecţie anti-gaze toxice prin oficiile poştale din toată ţara, ca măsură sporită de securitate în cazul atacurilor chimice. Periodic, măştile de gaze sunt înlocuite cu modele îmbunătăţite, în funcţie de evoluţia tehnologică a armelor chimice din ultimele decade. Cu toate acestea, în ultimii ani, israelienii s-au concentrat pe ideea unui război clasic, gândindu-se mai mult la rachete şi scuturile de protecţie, decât la un război chimic.

Conform corespondenţilor publicaţiei ruse, lumea părea să fi uitat de posibilitatea unui atac cu armament toxic. Cele mai noi ştiri din Siria, despre presupul atac cu gaze chimice în suburbiile Damascului, a declanşat o creştere subită a interesului pentru echipamentul de protecţie, implicit pentru măştile de gaze. Oamenii şi-au îndreptat atenţia spre oficiile poştale, cerând în număr mare, măşti de gaze, înainte izbucnirii unui conflict internaţional în ţara vecină.

În Israel, există permanent o stare de alertă privind securitatea, din cauza conflictelor interne, dar şi tulburărilor civile din ţările vecine. Acum, situaţia rămâne însă ambiguă, deoarece populaţia israeliană nu îşi doreşte un război cu Siria.

Conform jurnaliştilor ruşi, la nivelul populaţiei exista percepţia că, deşi al-Assad nu era „prietenul Israelului“, liderii de la Ierusalim au preferat să aleagă răul cel mai mic, preferând stabilitatea şi nu un conflict cu statul vecin. Există îngrijorări crescut referitoare la felul în care situaţia va evolua odată ce Occidentul şi alte state arabe vor invada Siria.

Cu toate acestea, lumea se teme că în cazul unui atac cu rachete asupra Siriei, se va răspunde cu atacuri cu rachete asupra Israelului. În aceste zile, forţele de securitate evaluează buncărele şi adăposturile special create pentru război, în timp ce oamenii de rând sunt îngrijoraţi că un atac s-ar putea întâmpla în orice moment. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Cristian Basarabi
30.08.2013, 13:28:08

Asta lasam mostenire presedintilor de state : ura / frica / nesiguranta / teama / incapacitatea de a gandi liber / sfiala / deziluzie / lacrimi in ochii copiilor si al oamenilor / ruperea de realitate si a trai in deziluzie . Asta lasam in educatie : pasiunea de a omori / seducerea mintii cand ai o arma in mina si tragi / un zombi uman care nu are frica si trage . Asta lasam in psihic : teroare . Asta lasam in fizic : nesomn / neliniste / nesiguranta / neconcordanta / instabilitate / incertitudine / repulsii . Asta lasam mostenire urmasilor nostrii U.S.A. / France / England / Germany / and other country who want to go in Siria ? Ne zbatem sa razbim sa fim mai calmi dar nu se poate , razbim sa aducem pe masa mincare si o aducem cu teama ca in occident deja s-a instalat crapatura stratelor aferente ale populatiei care au bani , ce le aducem lor ? Foamete / crime provocate contra umanitatii / crime contra copiilor / batranilor , sa spuna cite rachete au esuat in IRAK si au omorit civili , sa recunoasca . Pierderi colaterale ? Prea mintiti pe fata .