Israelul acuză Iranul că antrenează celule teroriste pentru atacuri cu drone. Cazul petrolierului Mercer Street unde doi membri ai echipajului au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din satelit a unei baze aeriene din Iran unde ar fi pregătiţi terorişti pentru folosirea dronelor în atacuri, potrivit ministrului israelian al apărării, Benny Gantz Foto: Times of Israel
Imagine din satelit a unei baze aeriene din Iran unde ar fi pregătiţi terorişti pentru folosirea dronelor în atacuri, potrivit ministrului israelian al apărării, Benny Gantz Foto: Times of Israel

Benny Gantz, ministrul israelian al apărării, a acuzat duminică Iranul că antrenează la o bază aeriană de lângă oraşul Isfahan miliţii din Yemen, Irak, Siria şi Liban, pe care le învaţă să folosească drone cu „rază de acţiune de mii de kilometri”, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Potrivit Israelului, SUA şi Marii Britanii, iranienii se află în spatele atacului cu dronă comis la sfârşitul lunii iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street, operat de o companie israeliană, atac soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, între care un român.

O astfel de dronă ar fi fost utilizată şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un atac asupra trupelor americane de pe aeroportul irakian Erbil.

Iranul a dezvoltat un „terorism indirect” care-l ajută să-şi atingă obiectivele economice, politice şi militare, a spus Benny Gantz la conferinţa anuală a Institutului Internaţional pentru Luptă împotriva Terorismului de la Universitatea Reichman.

Potrivit ministrului israelian, drone fabricate în Iran sunt distribuite în Yemen, Irak, Siria şi Liban, unde Teheranul are relaţii apropiate cu miliţii şiite şi grupări armate satelit. În plus, Iranul încearcă să transmită cunoştinţe tehnice necesare producerii de drone şi în Fâşia Gaza, unde are legături cu organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic, a acuzat ministrul israelian al apărării.

Benny Gantz a subliniat că natura terorismului s-a schimbat în ultimii 20 de ani, de la organizaţii mici la adevărate „armate ale terorii”, care profită de ţări cu o guvernare slabă, precum Liban sau Afganistan.  Astfel de drone cu explozibili, fără pilot, facilitează operaţiuni teroriste, fără a mai fi nevoie de deturnarea unui avion, a menţionat ministrul, citat de Times of Israel. 

„În viitorul apropiat, naţiunile slabe, aflate în criză, vor continua să servească drept fiefuri pentru armatele terorismului. Prin urmare, obiectivele contraterorismului trebuie să fie să fie dezvoltarea serviciilor de informaţii şi a capacităţilor ofensive, eliminarea ţintită a unor figuri-cheie şi dezvoltarea şi consolidarea sistemelor care combină apărarea aeriană cu apărarea teritorială”, a spus Benny Gantz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite