Israelul, implicat în testarea de securitate a vaccinului rusesc anti-Covid 19

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Logo-ul Spitalului Hadassah Ein Kerem din Israe
Logo-ul Spitalului Hadassah Ein Kerem din Israe

Foarte posibil, acesta este un subiect care, din punct de vedere politic şi ideologic, nu ne interesează, căci nici nu are cum şi nici de ce. Este absolut limpede şi definitivă decizia luată personal de preşedintele României care a marcat la modul cel mai oficial că ţara noastră nu va achiziţiona vaccinul rusesc, aşa că, de partea asta, lucrurile sunt lămurite.

Dar rămâne de urmărit, la mare distanţă şi din strapontine, ce jocuri fac alţii, mult mai rapizi în potocoalele de adaptare la marile jocuri, mai ales că presiunea realităţii asupra politicului creşte dramatic, în ritmul revenirii în forţă a pandemiei în diverse zone ale planetei, dincolo de recordul absolut reprezentat de dezastrul din SUA. Din nefericire, sunt acum în creştere datele privind infectările şi decesele în America de Sud, Africa, în unele ţări din Asia, iar în Europa sunt din ce în ce mai multe semnale care anunţă că autorităţile se află foarte aproape de a institui zone largi de caratină, mai ales în marile metropole.

În acest context, dincolo de bătălia politică care foloseşte pandemia pentru răfuieli electorale, odată cu anunţul rusesc privind aprobarea şi viitoarea intrare în producţie de masă a vaccinului Sputnik V, are loc în continuare cursa dintre companiile care se află în ultima fază de testare a propriilor vaccinuri. Interesul este enorm, pe măsura sumelor puse în joc de fiecare dintre statele şi companiile care au intrat în joc şi a aşteptării profiturilor imense pe care le presupune un vaccin şi un tratament cu validare internaţională incontestabilă.

Iar aici ruşii s-ar putea să aibă - cel puţin teoretic, la nivelul protocoalelor - marea problemă legată de viteza cu care au anunţat că posedă vaccinul, chiar dacă, în mod real, el a intrat de-abia de ieri în faza a treia de teste clinice. Din acest moment, întreaga credibilitate a demersului rusesc depinde de validarea pe care organismele internaţionale ar putea s-o ofere, iar pentru asta Mosocova deschide căi de cooperare suprinzătoare şi posibil extrem de eficiente.

Yuli Edelsteali, ministrul israelian al sănătăţii, a afirmat într-o conferinţă de presă care a avut loc miercuri: "avem deja programate întâlniri în Rusia privind vaccinul. Dacă ne convingem că este un produs serios, vom încerca să intrăm şi în negocieri.. Urmărim cu extremă vigilenţă orice raport, indiferent de ţara de unde provine. Am discutat deja rapoartele provenind de la centrul de cercetări din Rusia privind dezvoltarea vaccinului". Foarte interesant, mai ales că deja, în teren, la Moscova, conform celor relatate de Jerusalem Post, Hadassah-University Medical Center va ajuta la testarea vaccinului rusesc, coordonând studii de siguranţă şi eficienţă a produsului.

Vă voi spune un secret. Spitalul Hadassah este implicat în cercetări clinice privind noul vaccin rusesc. Se face la Skolkovo, la Moscova, în spitalul Hadassah de acolo. Sunt la începutul analizelor privind nivelul de risc, procesul va cere ceva timp.

Prof. Zeev Rotstein, directorul general al spitalului Hadassah, intreviu pentru Radio 103FM (citat de The Times of Israel)

Rotstein, conform aceleiaşi surse, a afirmat că testarea clinică pentru nivelul 3 are loc "conform stadardelor obişnuite în lumea occidentală", aceste având loc simultan cu finalizarea vaccinului.  A mai adăugat şi că vaccinul a fost administrat unui număr redus de persoane, pacienţi aflaţi în stare gravă, chiar dacă nu a fost explicat modul în care un vaccin poate fi folosit ca tratament pentru a asemenea cazuri.

aa

Presiunea de a obţine un rezultat final este extrem de mare dar în aceeaşi măsură trebuie subliniată şi prudenţa israelienilor care au repetat de mai multe orică, cel puţin din punctul lor de vedere, mai e neoie de mult timp pentru finalizarea concluziilor privind rezultatele etapei a 3-a de teste clinice. Precizări foarte importante, dar care nu au demotivat unele ţări de a face cât mai rapid pre-comenzi pentru vaccin, printre acestea numărându-se Kazahstanul sau Filipinele. În plus, TEPCAR, Institutul de tehnologie din Parana (Brazilia) este primul care anunţă un acord cu ruşii pentru prducerea pe plan loc , începând cu vara viitoare, a vaccinului care să fie mai apoi distribuit în toate ţările Americii de sud.

Vom vedea ce se va alege în final, dar este foarte interesant de văzut modul diferit de lucru în caz de criză extremă al grupului ţărilor mari şi cel specific unor ţări mici, foarte inventive, inovative şi dinamice în jocurile politice internaţionale. Dacă ţările mari joacă totul pe promovarea produsului naţional ca parte a uneo demonstraţii de forţă globală, iată, de partea cealaltă, formula aleasă de Israel, cea cre pleacă da la pincipiul "toate porţile trebuie ţinute deschise, orice poate fi folosit în lupta împotriva pandemiei, intrăm în negocieri cu oricine. În cazul specific al Israelului, iată, lucrează cu ruşii, fac prec-menzi pentru două dintre produse care sunt cotate cu mari şanse de succes rapid, totul în contextul pregătirii propriului lor produs, MIGAL, şi acesta foarte aproape de linia finală.

Problema care se pune acum ţine în primul rând de capacitatea de bună guvernare în care este vorba despre ştiinţa de a prevedea din timp existenţa acelor elemente care pot asigura rezilienţa naţională. Am văzut pe pielea noastră ce a însemnat şi care au fost consecinţele lipsei de pregătire şi de resurse care a transformat epidemia, apoi pandemia, în dezatru exonomic şi social. Iar acum se apropie toamna şi iarna şi, cum avertizează experţii (inclusiv dr.Fanuci într-u foarte recent interviu pentru ABC) , suprapunerea valului doi al pandemiei cu avalanşa oricând posibilă de boli sezoniere pot crea o situaţie foarte greu de stpânit.

Situaţie teoretică dar care presupune un singur lucru: cererea de medicamente anti-virale va exploda, iar dependenţa de sursa vaccinului va fi uriaşă, odată cu bătălia a doua, cea de acces prioritar la produsul respectiv.

"Nimic nu va mai fi ca înainte". Se spune aproape automat asta, dar nu toată lumea vrea, ştie sau poate să se adapteze din mers acestei noi realităţi cu care unii se străduie deja să se obişnuiască, în noi alianţe de supravieţuire, mult departe de logica fostelor ideologii în alb şi negru. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite