În lume

articolul anterior articolul urmator

Israelul începe să demoleze case palestiniene la sud de Ierusalim

17
22 Jul 2019 12:02:19
Autor: News.ro
Buldozelele israeliene, pregătite de demolare
Buldozelele israeliene, pregătite de demolare

Membri ai forţelor israeliene au început să demoleze, luni, case palestiniene considerate ilegale, la sud de Ierusalim, a constatat la faţa locului un jurnalist AFP.

Zeci de poliţişti şi militari au încercuit cel puţin patru imobile, în regiunea Sut Baher, iar un boldezer a demolat un imobil cu două etaje neterminat, potrivit aceleiaşi surse.
 
urnaliştii au fost ţinuţi la distanţă, iar locuitorii au fost evacuaţi. ”Vreau să mor aici”, a strigat un bărbat al cărui domiciliu era pe cale să fie demolat.
 
La 18 iulie, autorităţile israeliene au informat anumiţi locuitori din cartierul Sur Baher că intenţionează să le demoleze locuinţele şi le-au dat termen 30 de locuinţe să evacueze locul.
 
Potrivit Biroului ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA), această decizie vizează zece clădiri, majoritatea încă în construcţie. Aproximativ 350 de persoane sunt vizate, potrivit Ocha.
 
Aproximativ 20 de diplomaţi, reprezentnd 20 de ţări, majoritar europene, s-au dus la 16 iulie în cartierul din regiunea Ierusalimului, unde reprezentanţi palestinieni i-au chemat să împiedice Israelul să demoleze aceste locuinţe.
 
”Atunci când îmi va fi demolată casa, vom rămâne pe drumuri”, a declarat Ismaïl Abadiyeh, în vârstă de 42 de ani, care trăieşte într-unul dintre imobilele ameninţate împreună cu cei patru copii ai săi.
 
Locuitorii din Sur Baher afirmă totodată că se tem că alte 100 de clădiri din cartierul lor ar putea fi ameninţate în viitorul apropiat.
 
Imobilele vizate de ordine de demolare se află într-un perimetru de securitate, în care construirea este interzisă, justifică autorităţile israeliene.
 
Autorităţile israeliene demolează cu regularitate ceea ce consideră construiri ilegale ale unor case palestiniene în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania ocupată.
 
Palestinienii afirmă că este aproape imposibil să obţină permise de construire de la autorităţile israeliene şi că rezultă o penurie de locuinţe. Ei acuză totodată Israelul de faptul că ar căuta să îi izgonească din regiunea Ierusalimului.
 
Cele mai multe dintre clădirile vizate de ordinul de demolare se află în zone considerate sub controlul Autorităţii Palestiniene, în virtutea Acordurilor de la Oslo, mai denunţă ei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Stefan din Nord
22.07.2019, 12:06:35

Le-au dat termen 30 de locuinte sa evacueze locul ? Cred ca e de bine .

0 (2 voturi)
Kongo-Müller
22.07.2019, 13:09:52

Demolatorilor si celor care conduc acolo, sa le dea Dumnezeu sanatatea si fericirea pe care le-o doresc eu din tot sufletul.

+1 (13 voturi)
Alexa Alexandru
22.07.2019, 13:38:40

Dacă construiți în România fără documentele sau permisele necesare, aveți aceiasi situatie ca și în Israel. Presa stângă nu va învăța niciodată, elevii slabi vor trebui să-și oprească agenda politică.

+1 (11 voturi)
Sorin Barbu
22.07.2019, 15:01:05

Românii ar ttebuii sa ia exemplul de la israelieni si sa demoleze case secuilor /ungurilor din Ardeal Âia care vor , autonomii teritoriale ,, de ani de zile .

0 (10 voturi)
marius cristian
22.07.2019, 15:32:29

pai de ce nu le ofera teren de constructie in nou-noutul kibutz Trump?

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)