În lume

articolul anterior articolul urmator

Israelul îşi pecetluieşte acordurile istorice cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrain într-o ceremonie la Casa Albă

4
15 Sep 2020 18:41:30
Autor: News.ro
Preşedintele american Donald Trump primindu-l la Casa Albă pe ministrul de Externe al Bahrainului Abdullatif bin Rashid Al Zayani FOTO EPA-EFE
Preşedintele american Donald Trump primindu-l la Casa Albă pe ministrul de Externe al Bahrainului Abdullatif bin Rashid Al Zayani FOTO EPA-EFE

Israelul semnează marţi, la Casa Albă, acorduri istorice cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain care perturbă echilibrele în Orientul Mijlociu, lucru pe care contează Donald Trump pentru a se prezenta drept un „făcător de pace” cu şapte săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, relatează AFP.

Preşedintele Statelor Unite a ţinut să organizeze o ceremonie cu mare pompă la Washington, în cursul căreia premierul israelian Benjamin Netanyahu să restabilească în mod oficial relaţiile diplomatice ale statului evreu cu cele două ţări arabe - un prim progres de acest fel de la încheierea tratatelor de pace cu Egiptul în 1979 şi Iordania în 1994.

O strângere de mână istorică între liderul israelian şi reprezentanţii arabi nu este exclusă, a declarat un oficial de rang înalt american, subliniind că toţi participanţii au fost testaţi dinainte de covid-19.

EAU şi Bahrain împart cu Israelul o animozitate comună faţă de Iran, inamicul numărul unu al Washingtonului în regiune.

Numeroase state arabe petroliere cultivă, în mod discret, relaţii cu autorităţile israeliene de ani de zile, însă această normalizare oferă oportunităţi bogate, mai ales economice, acestor ţări care încearcă să repare ravagiile crizei covid-19.

„Aceasta este o reuşită de primă clasă”, dă asigurări David Makovsky de la Washington Institute for Near East Policy, subliniind că acest lucru „nu înseamnă acelaşi risc” pentru Israel ca cele pe care şi le-au asumat Menahem Begin „atunci când a abandoinat Sinaiul” Egiptului sau pentru Yitzhak Rabin, atunci când a acceptat să negocieze cu palestinianul Yasser Arafat.

„Viziunea păcii” prezentată la începutul anului de către Donald Trump, care viza  să pună capăt conflictului israeliano-palestinian, este departe de a fi încununată de succes.

Autoritatea Palestiniană a respins-o în bloc şi i-a negat preşedintelui american inclusiv rolul de mediator, de când înlănţuie decizii favorabile Israelului.

Palestinienii denunţă o „zi sumbră”

Premierul plaestinian Mohammed Shtayyeh a apreciat că ziua de marţi este o „zi sumbră” în istoria lumii arabe, pe ale cărei „fracturi” şi „disensiuni” le-a denunţat.

Palestinienii - care denunţă o „lovitură de pumnal în spate” a acestor ţări, pe care le acuză că pactizează cu statul evreu fără să aştepte naşterea unui stat palestinian - au îndemnat la manifestaţii marţi.

Însă administraţia Trump a spus mereu că vrea să zguduie regiunea prin apropierea Israelului de lumea arabă, într-un fel de uniune sacră împotriva Iranului. Aceste acorduri schiţează această schimbare de eră şi par să împingă problema palestiniană în plan secund, aşa cum spera Casa Albă.

În acest context, tensiunile dintre Iran şi Statele Unite s-au intensificat cu un nivel săptămâna aceasta, după publicarea unor informaţii potrivit cărora serviciile ameriane de spionaj cred că Teheranul intenţionează să o asasineze pe ambasadoarea americană în Africa de Sud, pentru a răzbuna moartea generalului Qassem Soleimani, asasinat într-un atac cu dronă la Bagdad, în ianuarie, din ordinul lui Trump.

Trump a avertizat că răspunsul american la orice atac iranian va fi de ”o mie de ori mai puternic”. Iranul, care a dezminţit aceste informaţii, a pus în gardă împotriva unei ”erori strategice” a Statelor Unite.

Potrivit lui David Makovsky, „acesta nu mai este Orientul Mijlociu al tatei, este o nouă regiune” în care, un fapt extraordinar, Liga Arabă a refuzat să condamne decizia celor două monarhii de la Golful Persic.

„Palestinienii vor aştepta să vadă rezultatul alegerilor americane, dar când se va aşterne praful ei trebuie să-şi regândească poziţia”, apreciază acest fost diplomat american.

Aceste acorduri sunt o victorie pentru Benjamin Netanyahu şi apropie Israelul de obiectivul său de a fi acceptat în regiune.

Avioanele discordiei

Pentru Donald Trump - care candidează la al doilea mandat şi care nu are până acum progrese diplomatice cu care să se laude în faţa alegătorilor - este un succes recunoscut până în tabăra adversarilor săi democraţi.

După anunţarea la 13 august a acordului între Israel şi EAU, urmat săptămâna trecută de cel cu Bahrainul, tabăra miliardarului republican nu mai conteneşte cu superlativele în lăudarea acţiunii acestuia, demn, în opinia sa, de Premiul Nobel pentru Pace.

Însă divergenţe au apărut, deja, cu privire la condiţiile acordului cu EAU.

Preşedintele american a anunţat, cu trei ore înainte de ceremonia semnării, că nu va exista „nicio problemă” în vânzarea unor avioane de vânătoare americane de tip F-35 EAU, pe care Abu Dhabi vrea să le cumpere de mult timp.

Este vorba despre un contract care reprezintă „multe locuri de muncă” pentru partea americană, s-a lăudat Trump.

Benjamin Netanyahu se opune ferm acestei vânzări - cu scopul de a păstra superioritatea militară a ţării sale în regiune.

Ţările de la Golful Persic consideră totdată că Israelul a acceptat „să pună capăt căutării de a anexa teritorii palestiniene”.

Însă premierul israelian a anunţat că „nu a renunţat” la anexarea unor porţiuni vaste din Cisiordania ocupată, ci doar a „amânat”-o.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
15.09.2020, 19:00:39

EAU si Bahrain se alatura Iordaniei si Egiptului. De fapt toate tarile din zona ar putea/pot/isi doresc/au vrut sa semneze tratat de pace cu Israelul. Dar aici sunt cateva probleme: 1. Siriei - desi are un conducator inteligent care stie mersul lucrurilor - nu-i sta in putere sa faca pace. Este indatorata pana peste cap Rusiei si Iranului. 2. Turcia nu poate sa faca pace din cauza lui Erdogan. Accidentul asta istoric numit Erdogan arunca Turcia inapoi, in intuneric. 3. IRANUL! Israelul nu va face niciodata pace. Israelul este cel care va refuza cu indaratnicie orice pace cu Iranul. Pentru ca in Orientul Mijlociu, Iranul este cel care are un potential imens de dezvoltare, care poate concura cu Israelul. Iranul poarta in el cenusa unui imperiu, uracios pentru israelieni.

-10 (10 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
15.09.2020, 19:16:37

IRANUL...la cateva luni de la semnarea tratatului intre Iran, SUA, Rusia si UE, peste 200 de mari companii si multinationale isi facusera planuri si erau asteptate sa ajunga la Teheran. Iranul isi schitase deja un plan de dezvoltare pe 6 ani. Erau un plan colosal: mana de lucru ieftina iraniana, tehnologie vestica, investitii in toate domeniile, inclusiv aerospatial, naval, siderurgie. Si dezvoltarea asta economica aduce intotdeauna pacea. Un popor care munceste si castiga nu mai este inclinat spre drama, razboi, terorism... Ori lucrul asta nu a fost pe placu Israelului. Pentru ca in viata pot exista si amenintari economice, comerciale.

-1 (1 vot)
Păcală
15.09.2020, 22:19:28

Dar nu amintiti faptul cá la aceastá ceremonie a fost invitat in exclusivitate din UE numai ministrul de externe maghiar Peter Szijártó! Deci stire incompletá si cenzuratá!

-8 (10 voturi)
Necula Mario
16.09.2020, 01:57:54

news.ro " Israelul isi peccetluieste..."...in loc de : " Israelul pecetluieste..." In primul paragraf , news.ro : " ...acorduri istorice care perturba echilibrele din Orientul Mijlociu..."....CARE ECHILIBRE ?... Orientul Mijlociu se afla in perpetua stare de razboi sau/si conflict de pe vremea faraonului Ramses al II lea... Un alt acord de pacae istoric negociat de echipa lui Trump este cel dintre Serbia si Kosovo... Arabia Saudita , a anumtat ca avionalele comerciale israeliene pot acum survola staiul acestei tari. Bahrein idem... Repet : daca Obama facilitat aceste acorduri d epace , ii construiau statui si ONU iol canoniza... Dar cand Trump produce REZULTATE , sub forma acordurilor de pace, ptr. news.ro ( Fake News) , aceste acorduri sunt rele ptr. pace...

-2 (2 voturi)