În lume

articolul anterior articolul urmator

Israelul urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă la alte graniţe ale sale: „Situaţia e stabilă”. Ce transmitea miercuri Hezbollah

3
14 May 2021 08:20:26
Autor: Cristina Ene
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Miercuri purtătorul de cuvânt al IDF (Forţele de Apărare Israeliene) spunea că Israelul urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă şi la alte graniţe ale sale, cum ar fi nordul Libanului, unde se află un alt inamic important, şi anume Hezbollah, scrie Newsweek.

„Ca întotdeauna, urmărim aceste zone, atât Frontul Sirian, cât şi Linia Albastră cu Libanul. Monitorizăm mişcările Hezbollah şi la fel şi activităţile din Siria. Până acum situaţia e stabilă, nu se întâmplă nimic anormal în aceste zone”, a declarat miercuri în cadrul unei informări de presă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.
 
Mişcarea musulmană şiită Hezbollah, care a dus două războaie cu Israelul, a transmis că susţine grupurile de rezistenţă palestiniene precum musulmanii suniţi Hamas şi Jihadul islamic palestinian, dând de înţeles că forţele din Gaza „nu au nevoie de oamenii lor”.
 
„Sigur că îi susţinem. Dar, după părerea noastră, nu au nevoie de oamenii noştri. Ei sunt disponibili. Toate rachetele şi capabilităţile se află în mâinile luptătorilor pentru rezistenţă din Palestina”, a declarat un purtător de cuvânt al grupării pentru Newsweek.
 
Preşedintele Consiliului Executiv Hezbollah a transmis prin canalul de ştiri afiliat grupului, Al Manar: „rezistenţa azi conturează ecuaţiile victoriei şi cuceririlor viitoare, iar spiritul ei se manifestă azi în Gaza, Ierusalim şi Cisiordania. Întreaga Palestină este martora rezistenţei azi”.
 
Într-un comunicat furnizat de Hezbollah Newsweek, liderul grupării secretarul general Hassan Nasrallah a comentat că doreşte „victorie pentru Palestina şi poporul său. Ierusalimul e tot mai aproape”.
 
Atât Hamasul, cât şi jihadul islamic palestinian din Gaza, precum şi Hezbollah-ul libanez, care a fost lovit miercuri cu noi sancţiuni americane, sunt susţinute de duşmanul regional de vârf al Israelului, Iran. Liiderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a încurajat marţi partea palestiniană să „continue calea "rezistenţei armate.
 
A doua zi, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a discutat problema în timpul unei călătorii în Siria, ţară cu care Israelul împarte o altă frontieră ostilă. În întâlnirile sale de miercuri cu preşedintele sirian Bashar al-Assad şi ministrul de externe Faisal al-Mekdad, ambele părţi s-au arătat împotriva „agresiunii” israeliene împotriva poporului palestinian şi a „încălcărilor” dreptului internaţional.
 
Iranul şi Israelul s-au acuzat reciproc de comploturile regionale menite să le submineze interesele. Deşi Israelul se confruntă cu unul dintre cele mai grave atacuri din ultimii ani, oficialii au ezitat să lege direct ameninţarea actuală de Republica Islamică, scrie Newsweek.
 
„Deşi aş fi foarte bucuros să vorbesc despre ameninţarea Iranului şi despre modul în care Iranul este o forţă a instabilităţii din Orientul Mijlociu şi despre toate lucrurile rele pe care le face, nu cred că este momentul potrivit pentru a vorbi despre asta ", a declarat pentru Newsweek purtătorul de cuvânt al ministerului israelian de externe, Lior Haiat, în cadrul unei alte conferinţe de presă, miercuri. "Nu am nicio informaţie care să arate legătura directă a Iranului cu situaţia".

„Nu există nicio dovadă clară şi specifică a controlului iranian direct asupra a ceea ce se întâmplă ", a spus Conricus, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. „Desigur, Iranul are o influenţă profundă, ei fiind cei care oferă Jihadului Islamic aproape toate armele pe care le au. Ei sunt cei care oferă fie finanţare, fie furnizează direct armament pentru Hamas, şi sunt aceia care îi ajută pe inginerii Hamas să proiecteze şi să producă rachete. Deci, există o implicare iraniană clară, dar în ceea ce priveşte ceea ce numim desfăşurarea forţei, încă nu există astfel de indicii”, a spus el.
 
Trei rachete au fost lansate joi seară din Liban în Marea Mediterană, spre coasta de nord a Israelului, au anunţat Forţele de Apărare Israeliene (IDF). IDF a anunţat joi seară că lansarea rachetelor a avut loc „în urmă cu scurt timp”, fără să dea mai multe detalii. Rachetele nu au reprezentat un pericol pentru israelieni, astfel că sirenele nu au fost activate, a scris presa locală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

gyll
14.05.2021, 09:18:29

Le place mult să se joace cu 🔥 deși de câte ori s-au jucat s-au ars. Nu despre izraelieni vorbesc.

+2 (10 voturi)
Kongo-Müller
14.05.2021, 11:08:29

Cand le furi teritoriile, le masacrezi femeile si copiii, evacuezi zeci de mii de oameni din casele lor ca sa-i inlocuiesti cu extremisti si rasisti fanatici, nu poti avea pretentia sa fi iubit de vecini.

+3 (5 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
14.05.2021, 11:51:29

Daca n-ar fi fost Biden sa inceapa negocierile cu Iranul, Hezbollahul era in lupta acum. Iar Haifa e la 20 de kilometrii de Hezbolah.

-6 (6 voturi)
Modifică Setările