În lume

articolul anterior articolul urmator

Italia este ameninţată de vulcani

0
16 May 2011 06:51:00
Autor: adevarul

Etna a erupt din nou, obligând autorităţile să închidă pentru o zi aeroportul din zonă. O ameninţare şi mai mare decât Etna ar fi vulcanul Campi Flegrei (lângă Napoli), ce ar da semne că se trezeşte.

FOTOGALERIE Santorini, locul unde apune soarele

Cel mai activ şi mai înalt vulcan din Europa s-a trezit la viaţă săptămâna trecută, perturbând traficul aerian din sudul Italiei. Noua erupţie a vulcanului Etna (3.295 de metri), situat în estul Insulei Sicilia, a durat câteva ore, iar lava s-a scurs pe versantul vestic al muntelui fără  a se înregistra victime. A stârnit însă îngrijorarea locuitorilor zonei, care ­s-au trezit brusc cu străzile acoperite de cenuşă. Cenuşa eliberată în atmosferă a determinat, totodată, autorităţile locale să închidă pentru o zi aeroportul din apropierea vulcanului, situat în Catania, al doilea oraş ca mărime din Sicilia.

Vulcan „remodelat"

Noua erupţie îngrijorează în principal operatorii turistici din zonă, care în această lună au inaugurat sezonul estival din Sicilia. Mai mult, organizatorii Turului Ciclist al Italiei sunt, la rândul lor, preocupaţi, având în vedere că cicliştii trebuiau să treacă exact pe aici. Oamenii de ştiinţă italieni au încercat însă să liniştească populaţia, susţinând că Etna erupe oricum în mod regulat şi că în ultimii ani a devenit cel mai "voluminos" vulcan al Italiei.

Curgerile de lavă i-au modelat înfăţişarea de-a lungul timpului: de cel puţin 2.000 de ani, lava iese la suprafaţă nu numai prin cele patru cratere din vârf, dar şi prin sutele de fisuri de pe coastele muntelui. Erupţiile vulcanului Etna sunt mai ales de tip efuziv, manifestate prin revărsarea unei mari cantităţi de lavă, fără a implica neapărat un scenariu zgomotos, cu bubuituri şi ploi de pietre şi cenuşă, aşa cum se întâmpla în cazul erupţiilor denumite de experţi "explozive" (cea mai relevantă erupţie din ultimii ani a fost înregistrată în anul 1992).

Ameninţare din mai multe părţi

Într-un top al celor mai activi vulcani ai lumii în ceea ce priveşte cantitatea de lavă adusă la suprafaţă, Etna ocupă locul al doilea, imediat după vulcanul Kilauea din Hawaii. Noua erupţie a vulcanului Etna a readus, totodată, în prim-plan îngrijorarea cercetătorilor pe tema altor vulcani ce ameninţă în continuare Italia: Stromboli (Sicilia), Vezuviu (Napoli) şi, mai nou, Campi Flegrei, situat tot lângă Napoli, în sud-vestul Italiei. Potrivit unor oameni de ştiinţă, dacă ar erupe Campi Flegrei, ar putea şterge de pe hartă întreaga Europă.

Campi Flegrei, al cărui centru este situat sub apele Golfului Napoli, lângă periferia oraşului (Pozzuoli), a revenit relativ recent în atenţia cercetătorilor Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia, după câteva mici cutremure produse în Napoli. Pentru mulţi dintre aceştia, Vezuviul, care a distrus oraşul roman Pompei şi a provocat moartea a mii de oameni în urmă cu 2.000 de ani, este doar un mic "spin" pe spatele "dragonului" Campi Flegrei, ce are mai bine de 24 de fisuri vulcanice şi mai multe cratere. În plus, asemenea Vezuviului, Campi Fregrei îngrijorează populaţia deoarece este situat într-o regiune dens populată şi exploatată de constructori fără scrupule, dar şi de organizaţii mafiote ce ascund în continuare în zonă deşeuri din întreaga Italie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările