În lume

articolul anterior articolul urmator

Jacob Zuma, fostul preşedinte al Africii de Sud, s-a predat autorităţilor pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea

2
8 Jul 2021 05:42:54
Autor: Emanuel Neuman
Jacob Zuma FOTO EPA-EFE
Jacob Zuma FOTO EPA-EFE

Jacob Zuma, fostul preşedinte al Africii de Sud, se află în custodia poliţiei după ce s-a predat autorităţilor pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 15 luni de închisoare. Acesta a fost condamnat pentru că a sfidat o curte de judecată.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Africa de Sud a confirmat că Jacob Zuma, în vârstă de 79 de ani, se află în custodia poliţiei, conform cu o hotărâre a curţii constituţionale a ţării.

Instanţa l-a condamnat pe Zuma săptămână trecută pentru că a sfidat o somaţie emisă la începutul anului prin care i se cerea s-a ofere dovezi în cadrul unei investigaţii care vizează acte de corupţie săvârşite în timpul celor nouă ani în care acesta a fost preşedinte, din 2009 în 2018.

„Dragi cetăţeni ai Africii de Sud şi ai lumii. Vă informăm că preşedintele Zuma a decis să se supună ordinului de încarcerare. Se află pe drum către serviciile de corecţie pentru a se preda”, a anunţat Fundaţia Zuma, într-un comunicat.

Decizia fostului preşedinte pune capăt unei săptămâni de tensiuni în Africa de Sud cauzate de condamnare sa de către curtea constituţională. Sute de susţinători ai acestuia s-au strâns la locuinţa sa în timpul weekendu-ului şi au promis că vor face tot ce pot pentru a prevenire arestarea. Aceştia au plecat, însă, duminică.

Chiar dacă cu o reputaţie pătată de arestare şi de alte scandaluri în care a fost implicat, Zuma este recunoscut pentru opoziţia pe care a arătat-o apartheid-ului, anteriorul regim din Africa de Sud, condus de minoritatea albă din ţară. Zuma a fost închis timp de 10 ani în închisoare Robben Island, unde au fost deţinuţi şi alţi prizonieri politici, precum Nelson Mandela şi Walter Sisulu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
8.07.2021, 09:12:52

In Romaica nu ai sa vezi fosti presedinti arestati pt. fapte penale pt. ca la noi exista "libertate si democratie".

-2 (2 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
8.07.2021, 13:34:04

Nu ar putea sa-l ia ca coleg de celula pe tovarășul Ion Iliescu, autorul moral a omorârii a mii de oameni?

Modifică Setările