În lume

articolul anterior articolul urmator

Jacques Attali, unul dintre cei mai influenţi gânditori la nivel global: „Sistemul va exploda, suntem pe marginea unei mari crize economice“

48
11 Mar 2019 15:01:33
Autor: Ion Gaidau
Jacques Attali FOTO EPA-EFE
Jacques Attali FOTO EPA-EFE

Economistul Jacques Attali, o voce influentă în lume, avertizează că suntem pe marginea unei mari crize economice globale.

Jacques Attali, un economist, scriitor şi sfătuitor al fostului preşedinte francez François Mitterrand cunoscut la nivel mondial, atrage atenţia că nu am depăşit cu bine criza datoriilor din 2008-2009 şi ne aflăm foarte aproape de repetarea ei.

„Suntem în faţa unei urgenţe sociale“, afirmă el într-un interviu acordat la Bruxelles pentru „L’Echo“.

Adept al dezvoltării pozitive, o îmbinare de politici ecologice şi sociale durabile, Jacques Attali denunţă în cotidianul belgian „o globalizare a pieţelor fără o globalizare a regulilor“ şi inegalităţile aduse de acest proces.

„Sistemul va exploda, deoarece există o concentrare prea mare a bogăţiei şi tot mai mulţi săraci“, subliniază el.

Inclus în 2009 în topul Foreign Policy al celor mai influenţi 100 de gânditori la nivel mondial, evreo-francezul născut acum 75 de ani la Alger (Algeria) continuă exprimând predicţii, temeri şi speranţe pentru lumea întreagă, dar mai ales pentru Europa.

Despre Brexit

Vorbind despre ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), Jacques Attali spune că „Regatul Unit este în curs de sinucidere“. El nu crede în desfăşurarea unui nou referendum pentru Brexit.  În opinia sa, Londra va accepta într-un final un acord de ieşire cu un „«backstop» provizoriu, dar fără o dată de expirare“ a acestui mecanism de reglementare a frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord după oficializarea Brexitului, prevăzută să aibă loc la 31 martie.

„Un Brexit dur, fără acord, ar provoca un şoc sistemic“, remarcă fostul consilier prezidenţial.

Despre o nouă criză economică mondială

„Şi apoi, economia mondială este foarte fragilă azi. Cred că este pe marginea prăpastiei“, atenţionează autorul celebrei cărţi „Evreii, lumea şi banii“.

„Criza din 2008 nu s-a reglat, iar îndatorarea a continuat. Întreprinderile, mai ales cele care nu sunt cotate, s-au supraîndatorat şi sunt într-o situaţie complet artificială“, explică el.

În opinia sa, o mare criză mondială poate veni în curând, adică în trei săptămâni şi cel mult doi ani.

Despre alegerile europarlamentare

Ascensiunea populismului nu trebuie exagerată, recomandă Attali.

Populiştii „reprezintă între 20 la sută şi 25 la sută în sondaje. Nu este o majoritate. Ba dimpotrivă, asistăm la o reconfigurare a forţelor. (…) Există o mişcare centristă şi pozitivă cu «En Marche» în Franţa şi sub alte denumiri în alte ţări europene. Partidele tradiţionale nu au ştiut să se împrospăteze“, observă el.

Totodată, nu crede în destrămarea blocului comunitar după Brexit.

„Toţi ceilalţi europeni sunt favorabili Europei. Unii vor să adopte euro. Mulţi vor să adere la Uniune. Dar trebuie să trecem la o altă etapă. Din punctul meu de vedere, singura propunere adevărată din acest moment este o Europă a apărării. O armată comună“, notează Attali.

„În lumea de azi, avem două naţiuni extrem de puternice: Statele Unite şi China. China este o economie de piaţă totalitară. Statele Unite sunt o democraţie, dar cu un embrion de factură totalitară în structura sa. Şi noi, europenii, suntem aici, în mijlocul unui neant, partea cea mai bogată a lumii şi deschisă către patru zări. Încă nu am înţeles această propoziţie foarte simplă: «suntem singuri». Singuri în faţa tuturor duşmanilor posibili, pentru că americanii nu ne vor apăra.  Ei nu-şi vor mai trimite soldaţii pentru a salva Europa, chiar dacă polonezii şi cehii cred în asta“, punctează el.

„Un om se naşte cu adevărat abia atunci când ia act de solitudinea sa. (…) Şi renaşterea Europei va începe prin conştientizarea solitudinii sale, ceea ce o va duce la apărarea comorilor, talentelor şi a locului său de primă putere mondială“, adaugă economistul evreo-francez.

Attali salută motorul franco-german.

„Europa merge înainte mereu atunci când Franţa şi Germania sunt puternice. Drama istoriei europene este că, odată cu dispariţia cuplului Mitterrand-Kohl, am avut fie un francez puternic, fie un german puternic, dar niciodată doi puternici în acelaşi timp. Când (cancelarul Angela, n. red.) Merkel va preda ştafeta, vom avea doi lideri, în Franţa şi în Germania, cu timp în faţa lor“, mai zice el.

Despre „Vestele galbene“

„Trebuie să ascultăm ce spun. Peste tot în Europa are loc o proletarizare a clasei de mijloc, o agravare a precarităţii insuportabile, mai ales în privinţa bogăţiilor acumulate în ultimii 20 de ani. «Vestele galbene» au scos la iveală o problemă de prim rang a clasei de mijloc. Ea se referă în special la generaţiile viitoare, pentru că ascensorul social nu mai funcţionează. Cândva, membri ai clasei de mijloc aflaţi în dificultate puteau să spună că într-o zi copiii lor o vor duce mai bine decât ei. În prezent, copiii din clasa de mijloc nu mai trec la un nivel superior atât de repede ca odinioară, iar problema aceasta trebuie să ne preocupe“, conchide Jacques Attali, declarându-se convins în „victoria altruismului“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Leon Gorki
11.03.2019, 15:21:17

Doamne ajuta...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Praful sa se aleaga .....!!!!!!!!!!!!!!

-12 (22 voturi)
Goicea Niculae
11.03.2019, 15:28:51

Vestele galbene ,reprezintă adevarata revoluție ce va scutura din temelii o Europa clădită pe jaf și corupție. Spre deosebire de revoluțiile colorate finanțate de Soros și Cabala financiară din spatelele lui , vestele galbene sunt o mișcare spontana a maselor sătule de a fi împinse in sclavgie . Reformele facute in urma acestei mișcări ce va lua amploare și se va extinde in toată lumea ,vor sta la baza unei renașteri globale ce va pune capăt crimelor facute de globalisti și neoconi . Criza ce va urma ,va arată putreziciunea sistemului actual, crimele împotriva umanității comise de NATO și imperialismul unipolar precum și jaful comis împotriva țărilor care nu se pot apăra.

-10 (30 voturi)
Lucifer
11.03.2019, 15:32:21

Un tip înţelept, nu ca Macron....

-1 (9 voturi)
savu cristian
11.03.2019, 15:38:04

Nuuu ,nu se poate asta e pro rus ca vorbeste de sistemul capitalist ca va exploda . Sigur e platit de Putin.

-7 (13 voturi)
Marcel Panciu
11.03.2019, 15:49:11

Attali e unul dintre artizanii actualului dezastru pe care cu nonsalanta se preface ca-l observa de la distanta. Face parte din grupul select de "ginditori" care au pus bazele acestei constructii europene obtuze si falimentare, este mentorul lui Macron si cel care l-a propulsat pe acesta in politica mare. Ar fi decent din partea lui sa-si asume responsabilitatea in loc sa vina cu observatii si sfaturi.

-1 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările