În lume

articolul anterior articolul urmator

Jaf ca-n filme în Dubai. Metoda spectaculoasă prin care nişte hoţi au reuşit să fure 35 de milioane de dolari dintr-o bancă

2
18 Oct 2021 07:42:08
Autor: Maria Ţaga
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cu ajutorul unei voci clonate electronic, 35 de milioane de dolari au fost furate de hackeri de la o bancă din Dubai. Hoţii s-au dat drept managerul unei firme care avea un cont la acea bancă. Jaful este de proporţii şi până în prezent este al doilea caz cunoscut în care se foloseşte un „deepfake” audio.

Hoţii au sunat la bancă, iar directorul instituţiei financiare a auzit la telefon o voce cunoscută, care îi cerea să transfere 35 de milioane de dolari. Pe email avea şi toate datele tranzacţiei, primite de la un avocat, aşa că totul părea în regulă. Banca a autorizat transferul uriaşei sume de bani, care a ajuns în diverse conturi de pe glob ale hackerilor, potrivit Digi24. 

Autorităţile din Dubai au avertizat că asemenea înşelăciuni, deocamdată ieşite din comun, pot deveni tot mai frecvente, deoarece tehnologia „deepfake” devine din ce în ce mai bună şi mai accesibilă, acesta fiind al doilea cel mai cunoscut jaf de acest fel. 

În 2019, printr-o metodă similară, directorul unei companii energetice din Marea Britanie, care a crezut că vorbeşte la telefon cu şeful lui, a trimis peste 240.000 de dolari într-un cont secret din Ungaria.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
18.10.2021, 09:32:25

Ce simplu era pentru directorul băncii să-l sune înapoi pe șeful cu contul, pentru confirmarea operațiunii, mai ales că s-a mai întâmplat și sigur auzise de șmecheria cu „deepfake”! Uriașa sumă ar fi justificat deranjarea șefului, chiar s-ar fi ales cu o primă grasă.

+10 (10 voturi)
mamaika
18.10.2021, 09:35:17

Tanti redactora, ce sita tu despre deepfake?

-5 (5 voturi)
Modifică Setările