În lume

articolul anterior articolul urmator

Japonia declară stare de urgenţă şi pregăteşte un program de stimulare de 1.000 de miliarde de dolari

3
8 Apr 2020 07:11:02
Autor: News.ro
Ritual sintoism Naruhito Japonia FOTO AFP
Ritual sintoism Naruhito Japonia FOTO AFP

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat marţi stare de urgenţă pentru combaterea răspândirii infecţiilor cu coronavirus în centrele populate şi a prezentat un pachet de stimulare pe care l-a descris ca unul dintre cele mai mari din lume pentru atenuarea impactului economic, transmite CNBC.

Abe a anunţat stare de urgenţă în Tokyo şi alte şase prefecturi, care reunesc aproximativ 44% din populaţia Japoniei, pentru o perioadă de aproximativ o lună.
 
”Am decis să declarăm stare de urgenţă, considerând că o răspândire rapidă a coronavirusului la nivel naţional ar avea un impact enorm asupra vieţilor oamenilor şi economiei”, a afirmat premierul în parlament.
 
Guvernul urmează să finalizeze programul  de stimulare în valoare de 108.000 de miliarde de yeni (990 miliarde dolari), echivalent cu 20% din producţia economică a Japoniei, pentru a atenua impactul epidemiei asupra celei de-a treia mari economii a lumii.
 
Suma este mai mare decât programul de stimulare al preşedintelui american Donald Trump, echivalent cu 11% din producţia economiai SUA, şi programul Germaniei, care reprezintă 5% din producţie.
 
Abe a spus că cheltuielile directe ale statului se vor ridica la 39.000 de miliarde de yeni, respectiv 7% din PIB, de peste două ori mai ridicate comparativ cu cheltuielile făcute de Japonia după prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, în 2008.
 
În Japonia, creşterea numărului de cazuri de coronavirus a fost mai lentă faţă de alte ţări, dar s-a accelerat în ultimele zile. În Tokyo, numărul cazurilor de infecţii a crescut în ultima săptămână de peste două ori, la circa 1.200, dintre care peste 80 au fost confirmate marţi, fiind cel mai ridicat din ţară. La nivel naţional, numărul cazurilor a urcat la peste 4.000, iar cel al deceselor la 93, potrivit datelor de luni.
 
Abe a subliniat că starea de urgenţă nu va bloca oficial ţara, aşa cum s-a întâmplat în multe alte ţări.
 
Starea de urgenţă permite autorităţilor să ceară oamenilor să stea acasă şi companiilor să îşi înceteze activitatea. În majoritatea cazurilor nu există şi penalităţi pentru ignorarea recomandărilor, dar acestea se bazează pe presiunile dintre oameni şi pe respectarea autorităţilor.
 
Guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike, a spus că oraşul discută cu guvernul tipurile de servicii care vor fi închise sau care îşi vor reduce programul de lucru, dar a reiterat că nu vor fi restricţii pentru cumpărarea de alimente şi medicamente.
 
Guvernul nu va cere companiilor feroviare să reducă traficul, a spus premierul.
 
Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Pescuitului, Taku Eto, a cerut cumpărătorilor să îşi păstreze calmul şi să cumpere doar ce au nevoie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tepes
8.04.2020, 08:52:05

Mamăăă, ce deficit bugetar va avea Japonia! Bine că Cîțu și Iohannis ne feresc țara de un deficit bugetar. Guvernul meu va implementa modelul românesc de salvare a economiei. Ce model? Încă se analizează, se discută, se fac propuneri. Dar e un model bombă, praf îi va face pe români.

-1 (3 voturi)
Andrei Adrian
8.04.2020, 10:58:41

Modelul PSD cu pomeni si paranghelii am vazut unde ne-a adus... Nu vrei s-o chemi pe Dancila sa "rezolve" ea ce-a mai ramas in picioare? V-ati dat la fund si acum strigati "Nu noi, nu noi! Noi suntem in opozitie!". Daca Romania ar fi fost Japonia ati fi fost OBLIGATI sa va faceti toti seppuku! Nu-i nimic, daca scapam cu bine si oamenii infuriati or sa va ceara socoteala tot acolo o sa ajungeti!

-2 (4 voturi)
Tepes
8.04.2020, 13:15:05

Andrei Adrian Ești un pic idi... sau total? Ce dracu am eu cu PSD? Aaa, nu îl pup în fwnd pe Iohannis? Păi omule, să-ți spun eu ceva, poți fi și contra lui Iohannis și PSD-ului, înțelegi? Dar îmi place mai mult să îi trag de păr pe ăia de dreapta, că ei luptă cu Ciuma Roșie. Și dăi și luptă. Ce contează câte case are Iohannis din meditații la fizică, ba a mai zis și justiția că a furat cu acte false, ce contează că Flutur fluturește prin județul lui, ce contează că Chirică are un copil de un an care are casă de 250.000 de euro? Păi nu contează! Veorica și Dracnea contează, fi-v-ar deontologia și bârna din ochi să vă fie. O să vedem ce va fi în viitor. Nu știu dacă PSD își va face seppuku sau harakiri, dar la alegeri oameni se vor întreba de ce nu mai au locuri de muncă, de ce economia nu e finanțată, de ce, de ce? O să spui păi Dracnea, Veorica? Bine. De obicei oamenii votează emoțional, cu stomacul. Oricum eu iar nu am să votez. Am încetat să votez după ce Antonescu s-a lipit de Ponta. Deși am votat constat cu PNL din 1990 am renunțat. Mi-am dat seama că toți sunt o apă și un pământ. Acum sunt și un mâl de când PDL a cucerit fără luptă PNL.

+1 (1 vot)