În lume

articolul anterior articolul urmator

Jihadiştii din Statul Islamic se plâng că misiunile sinucigaşe se dau pe pile

13
25 May 2015 14:31:46
Autor: Elena Dumitru
Saudiţi din Statul Islamic îşi favorizează rudele, punându-le în fruntea listei pentru misiuni sinucigaşe
Saudiţi din Statul Islamic îşi favorizează rudele, punându-le în fruntea listei pentru misiuni sinucigaşe

În Statul Islamic, toţi militanţii sunt egali. Doar că unii sunt mai egali ca alţii, scriu jurnaliştii Europa Liberă, citând scrisoarea deschisă a unui cleric islamist din Daghestan, dezamăgit că jihadiştii saudiţi îşi „bagă în faţă prietenii şi rudele” pentru misiuni sinucigaşe, în timp ce alţii sunt nevoiţi să aştepte cu lunile şansa de a se arunca în aer.

Kamil Abu Sultan ad-Daghestani se plânge că jihadiştii saudiţi din Irak îşi bagă prietenii şi rudele în faţă pentru misiuni sinucigaşe „comode” în Irak, privându-i pe ceceni de şansa de a se arunca în aer, începe materialul Europa Liberă. 
 
Astfel că militanţii sunt nevoiţi să aştepte cu lunile pe lista de aşteptare pentru a primi o misiune, scrie Abu Sultan într-o scrisoare deschisă, cu titlul „Corupţia în Dawlah” (Dawlah este o prescurtare pentru Statul Islamic n.r.), publicată pe un website nou-înfiinţat, numit Qonah. Site-ul pare asociat unei grupări teroriste nor-caucaziene, care re legături cu Ahmed Chataiev, cunoscut şi ca Akhmad al-Shishani, un veteran cecen care conduce Batalionul Yarmouk al Statului Islamic. 
 
Abu Sultan susţine că a aflat despre nepotismul din Statul Islamic chiar de la Chataiev. Clericul din Daghestan arată în scrisoarea sa că perioada de aşteptare pentru a primi o misiune sinucigaşă este atât de lungă încât, în mod ironic, unii militanţi mor în luptă înainte de a avea ocazia să se arunce în aer în numele „războiului sfânt”. 
 
Lista de aşteptare pentru misiuni sinucigaşe pe teritoriul Siriei este mult mai lungă decât cea pentru Irak, astfel că mulţi jihadişti se reorientează către aceasta din urmă, mai scrie Abu Sultan. 
 
„Akhmed al-Shishani mi-a spus despre un tânăr care a plecat în Irak pentru o misiune sinucigaşă. S-a dus acolo pentru că în Siria coada este deja foooooarte lungă (de câteva mii de persoane)”, arată clericul. 
 
Însă atunci când tânărul sinucigaş a ajuns în Irak, tot nu a reuşit să prindă o misiune. După ce a aşteptat trei luni, s-a lăsat păgubaş şi s-a întors în Siria, povesteşte Abu Sultan. 
 
Blatul saudit
 
Sinucigaşul aspirant s-a plâns atunci când s-a întors că singura cale prin care poţi obţine o misiune kamikaze în Irak este prin ceea ce este cunoscut ca „blat” - un termen de argou din limba rusă, care înseamnă pile. 
 
Mai exact, militanţii saudiţi din Irak sunt cei acuzaţi de nepotism, favorizându-şi neamurile şi prietenii, aducându-i în fruntea listei de aşteptare. „Saudiţii au vidat totul, nu lasă pe nimeni să intre, îşi pun rudele în faţă prin blat”, s-a plâns tânărul lui Chataiev. 
 
De ce se bat jihadiştii pe misiuni sinucigaşe?
 
Clericul din Daghestan continuă prin a spune că lucrurile nu trebuie lăsate aşa şi propune ca nemulţumiţii să se adreseze direct „califului”, referindu-se la liderul grupării, Abu Bakr al-Bagdadi. 
 
„Operaţiunile martire”, aşa cum numesc jihadiştii misiunile sinucigaşe, sunt considerate o modalitate mult mai bună de a muri decât lupta. Deşi toţi luptătorii mor în numele Statului Islamic, sinucigaşii cauzează deseori daune considerabile adversarului, fiind de aceea o moarte mai „onorabilă”. 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Vanatorul/d.c.
25.05.2015, 14:42:39

Da..! Cam astea-s jigodiile de mila carora lacrimeaza ..intelectualii umanitaristi ai Europei..!

+2 (2 voturi)
Bilibistrocul Zglobiu
25.05.2015, 15:42:38

Puteam sa jur ca citesc un articol de pe Times New Roman :))

+8 (8 voturi)
Vinca Daniel
25.05.2015, 17:50:29

Exact la asta m-am gandit si eu!!

+1 (1 vot)
Toru Okada
25.05.2015, 17:06:06

eu zic ca trebuie sa o puna pe doamna Macovei la ministerul justitiei, sa termine odata cu coruptia asta...

in bogus
25.05.2015, 17:55:58

n-aveti simtul banului... miine, poimiine, citesc pe undeva ca israelienii au deschis in desertul neghev un poligon unde, contracost, desigur, jihadistii se pot arunca in aer dupa cum le pohteste pohta.... babadagul sau cincu sint ideale: tarom asigura transportul, hoteluri de cinci stele, frizerii unde sa-si tunda frumos barba, tohan asigura incarcaturile explozive, in dobrogea s-or gasi ceva muftii sa le tina slujba de pomenire... in doua cuvinte: conditii ideale....

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările